Trafik 'akıllı asfaltlar'la denetlenecek
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı araçların denetimlerini kolaylaştıracak bir proje üzerinde çalışıyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, sistem öncelikle Türkiye'deki trafik yoğunluğunun en fazla olduğu bölgelerde uygulanacak. Özellikle yük ve yolcu taşıyan araçların ağırlıklarını kontrol edecek sistem kontrol noktasının 100-300 metre ilerisine kurulacak. Yolun altına kurulacak ağırlık ölçen sensörler, araç hareket halinde iken ağırlığını, uzunluğunu ve genişliğini de ölçecek donanıma sahip olacak. Sensörler denetim istasyonundaki mekanizma ile bağlantılı olacak. Üzerinden geçen yük araçlarının bilgileri, hareket anında ölçülerek anında istasyonun sistemine kaydedilecek. Eğer bilgiler belirlenen kriterlere uygun değilse sistem sinyal vererek istasyonda bulunan görevliyi uyaracak. Görevli ise aracı durdurarak istasyonda tekrar ağırlığını ölçecek. Eğer ağırlığı istasyondaki ölçümlerde de doğrulanırsa araca ceza kesilecek.
Hem zamandan hem de enerjiden tasarruf
Araçların geçişleri de kamera sistemi ile 24 saat gözlenecek. Plakalar 24 saat kayıt altında alınacak. Herhangi bir kusur tespit edildiğinde ve kontrol noktasına uğramayan araçlara, yüklü miktarda cezalar tespit edilen plakalar üzerinden gönderilecek. Sistemin Türkiye'de hayata geçmesi ile birlikte, hem zaman hem de enerjiden tasarruf sağlanacak. Ayrıca, akıllı sensör sistemi kurulduğu her bölgede yola çıkan tüm yük ve yolcu araçlarını denetleyecek. Yani trafikte bundan böyle denetlenmeyen hiçbir araç kalmayacak. Daha önce, yol kontrolü yapan görevliler, yoğunluktan dolayı tüm araçları denetleyemiyordu. Yeni sistem ise bu soruna kökten çözümü de beraberinde getiriyor. Sensörün kusurlu gördüğü araçlar, kontrol noktasına çekilecek ve gerekli işlemler yapılacak. Kusuru olmayan araçlara ise gereksiz yere dokunulmayacak. Böylece hatasız yola çıkar araçlar hem zaman kaybı yaşamasının önüne geçecek hem de araçların rölantide bekletilmesinden doğacak yakıt israfının ise da önüne geçilecek. Ayrıca görevlilerin tamamen tespit edilen kusurlu araçlarla yoğunlaşmasına da imkan tanıyacak.
Sistem şimdilik ithal
Alınan bilgilere göre, sistem ile ilgili ilk sensörler, sistemin uygulandığı ülkelerden ithal ediliyor. İlk başta 27 adet alınacak sensör sistemi, daha sonra cari açık oluşturulmaması amacı ile Türk sanayiciler tarafından üretilmesi için teşvik edilecek. Sistem, 2014'den sonra bazı bölgelerde uygulanmaya başlayacak; zamanla araç yoğunluğunun yaşandığı tüm önemli yollara da kurulacak. Ve Türkiye'deki tüm araçlar bu sistemle denetlenecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.