TRAFİK ADABI NEDİR?
Sürücü ve sürücü adaylarının sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri trafik adabı nedir konusudur. Trafik adabı, sürücü, yolcu ve yayaların trafikte birbirlerine karşı sergiledikleri davranışlar bütünüdür.
Trafiğe çıkacak bireylerin dikkat etmesi gereken bazı kurallar vardır. Trafik adabı da bu hususlar arasında önem arz eden ve dikkat edilmesi gereken kurallardan biridir. Trafiğin daha düzgün seyretmesinde önemli bir yere sahip olan trafik adabı, hem yolcular hem de sürücüler için oldukça önemlidir. Günlük yaşamda insanlar arasındaki ilişkinin sağlıklı olarak sürdürülebilmesi bireylerin birbirine karşı sergiledikleri turum ve davranışlarla alakalıdır. Dolayısıyla bu tutum ve davranışların trafikte de dikkatli şekilde sergilenmesi gerekir.
TRAFİK ADABININ ÖNEMİ
Trafik adabının önemi hem sürücüler, hem sürücü adayları hem de yolcular açısından büyük yer tutar. Trafiğe çıkan tüm bireyleri alakadar eden bu davranış şekli bilinçli olarak uygulandığında tüm işleyiş çok daha iyiye gider. Trafik adabında önemli olan herhangi bir yazılı kurala tabii olmaksızın, doğru şekilde davranmaktır. Türk Dil Kurumu edep kelimesini ''toplum töresine uygun davranma'' şeklinde açıklıyor. Dolayısıyla kişilerin empati ve nezaket çizgisinde kalmalarını sağlayan trafik adabı, karşılıklı anlayışın kapılarını aralıyor. Trafik ortamı herkes tarafından bilindiği gibi sabır gerektiren bir ortamdır. Acelesi olan, hastası olan ya da normal seyrinde araç kullanmak isteyen binlerce bireyin ortak alanına dönüşen yollar, beraberinde sabırsızlığı ve kabalığı da getirebilir. Ancak bu gibi olumsuz davranışlar trafik akışına olumsuz yönde etki edebileceği gibi insanların tutum ve davranışlarını da etkiler. Trafik adabı tam da bu noktada bireylere karşılıklı anlaşmayı ve herhangi bir durum karşısında olaylara ılımlı yaklaşmayı öğütler.
TRAFİK ADABINA UYMAYAN KURALLAR NELERDİR
Trafik adabına uymayan kurallar nelerdir sorusunun birden çok yanıtı olabilir. Trafikte diğer bireyleri rahatsız eden her tutum ve davranış aslında trafik adabının dışında kalır. Zira trafik adabı, trafik seyrinin doğru şekilde ilerlemesinde büyük bir yere sahiptir. Trafikte sergilenen bazı adap dışı davranışların başında trafikte makas atma gelir. Makas atmak yalnızca sürücü için tehlike oluşturmamakla birlikte diğer sürücülerin de hayatını tehlikeye sokabilir. Selektör kullanımının da bazen trafik adabına uygun görülmediği söylenebilir. Bunun nedeni selektörün hangi amaçla kullanıldığıdır. Bazen nezaket göstergesi olabilen selektörler, bazen de kabalaşma durumunda kullanılabilir. Geçiş önceliklerine uyum sağlamamak, araçtan yola çöp atmak ya da araç içerisinde çok yüksek sesle müzik dinlemek de trafik adabına aykırı olan davranışlar arasındadır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.