Topuk çatlakları neden olur?
Topuk çatlaması nedir? Topuk çatlakları neden olur? Derinin sertleşerek kuruması sonucu oluşan topuk çatlakları kötü bir görünüme yol açıyor. Peki topuk çatlaması neden olur, nasıl geçer? İşte cevabı...
Topuk Çatlaması Nedir ve Neden Oluşur?
Kadın erkek ayırmaksızın hemen hemen herkesin ortak problemi olan topuk çatlakları kötü bir görünüme neden olmaktadır. Derinin sertleşerek kuruması ve çatlaklar oluşması çok tehlikeli bir durum değildir. Kişinin banyodan sonra düzenli olarak nemlendirici ve benzeri doğal kürler kullanması topuk çatlaklarının önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Uzun süre ayakta kalmak, ağır yük taşımak ve topuklu ayakkabı gibi topuklara baskı uygulayan durumlarda topuk çatlaması problemleri görülmektedir. Topuk derisinin kalınlaşması ve sertleşmesi durumunda ağrıya sebebiyet verebilir. Kalınlaşan deride derin çatlaklar oluşmuş ve kanama söz konusu ise doktor kontrolünde bir tedavi uygulanmalıdır. Kişinin bağışıklık sisteminin güçsüz ve yetersiz olması çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle derin ve kanamalı çatlaklarda kesinlikle doktorun önerdiği ilaç ve kremler kullanılmalıdır.
Topuk Çatlamasının Nedenleri
Uzun süre ayakta kalma
Aşırı kilo
Egzama
Çeşitli deri hastalıkları
Topuklu ayakkabı ve arkası açık ayakkabı kullanımı
Ter bezlerinin düzensiz çalışması
Kadınlarda menapoz sonrası görülen cilt kuruluğu
Ayak mantarı
Çıplak ayak dolaşmak
Kalitesiz ve sert tabanlı ayakkabı kullanımı
Topuk çatlakları;
Birçok etkenin neden olduğu topuk çatlamasında kişinin düzenli bir bakım uygulması topuk çatlamasını engelleyecektir. Uzun süre ayakta kalmak ve topuklu ayakkabı kullanmak topuklara aşırı bir baskı uygulayarak derinin kalınlaşması ve topuktaki yağ tabakasının ikiye ayrılması ve çatlamasına neden olur. Aşırı kilo, topuklara kısa sürede daha fazla baskı uygularken topuk derisinin kalınlaşarak esnekliğini kaybetmesine ve çatlamasına neden olur. Aynı zamanda deri hastalıkları ve şeker hastalığı cildin kurumasına neden olurken topuk çatlamasına neden olmaktadır. Şeker hastalığı ve menapoz aynı zamanda daha az terlemeye ve böylece derinin daha çabuk kurumasına neden olur. Çıplak ayak dolaşmak topukların direk olarak sert zemine temas etmesi aynı zamanda kullanılan sert tabanlı kalitesiz ayakkabı gibi topuk çatlamasının başlıca nedenleri arasındadır.
Topuk Çatlaması Tedavisi
Topuk çatlamasını önlemek veya azaltmak için düzenli olan bakım uygulamak ve nemlendirmek gereklidir. Her banyo sonrası topuklara nemlendirici sürmek topukların kurumasını ve kurumaya bağlı olarak çatlamasını önlemektedir. Aynı zamanda banyo esnasında yumuşayan topuklarınızı ponzo taşı ile yumuşak hareketlerle masaj yaparak ölü derilerin atılmasını sağlıyabilirsiniz.
E vitamini ve jojoba yağı içeren kremler topuk çatlaması tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Akşamları nemlendirici veya topuk çatlamasını önleyici kürler sürdükten sonra mutlaka çorap giyin ve her nemlendirici sürdüğünüzde çorabınızı değiştirin. Nemlendirici kürler uyguladıktan sonra ayağınızı kapalı tutmanız kremin daha iyi emilimini sağlamaktadır. Aynı zamanda çıplak ayakla sert zemine basmanızı önlemektedir. İş yerinde veya günlük hayatta tedavi süresince kapalı ayakkabı giymeyi tercih edin. Eğer topuk çatlaklarınız çok derin ve kanamalı oluyorsa ağrılarınızı dindirmek ve çatlakların tedavisi için mutlaka bir uzmana başvurun. Kanamalı çatlaklarda rastgele ilaç veya krem kullanımı çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir.
Topuk Çatlakları İçin Doğal Kür
MALZEMELER
5 adet aspirin
1 çay kaşığı karbonat
1 çay bardağı vazelin
HAZIRLANIŞI
Bir kap içerisinde ezdiğiniz aspirinlerin üzerine vazelin ve karbonatı ilave ederek karıştırın.
Karışımı topuklarınıza masaj yaparak uygulayın ve ardından çorap giyerek yatın.
Sabah kalktığınızda topuklarınızın daha fazla yumuşadığını göreceksiniz.
Kürü hastada 2 kere uygulayın.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.