Dolar (USD)
35.43
Euro (EUR)
36.50
Gram Altın
3053.17
BIST 100
10021.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Topluma entegre öğrenciler yetiştirilecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrendiğini içselleştiren, topluma entegre, eşitlikçi, sorgulayan ve herkesin başarılı olduğu esası ile düzenlenmiş yeni eğitim modelini anlattı.
Topluma entegre öğrenciler yetiştirilecek
19 May 2019 10:06:00
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrendiğini içselleştiren, topluma entegre, eşitlikçi, sorgulayan ve herkesin başarılı olduğu esası ile düzenlenmiş yeni eğitim modelini anlattı.

Gülden AĞ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen 'Lisede Ne Yaptık?/Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı'nda, eğitim sistemiyle ilgili yeni düzenlemeler hakkında açıklamalar yaptı.

Her öğrencinin portfolyosu olacak

Bakan Selçuk yeni eğitim modeli kapsamında bir çocuğun ilkokuldan, okul öncesinden itibaren birçok şey ürettiğini anlatarak, "Peki bu ürettikleri nerede? Hangi tarihte, hangi konuda, neyi almış, neyi biriktirmiş? Dünyadaki yükseköğretim sistemlerinde şunu görüyoruz. Bu sistemler lise mezunu gence diyor ki, 'Şu ana kadar ne yaptın, dosyanı görelim bakalım.' Bizim sistemde bunu sorduğumuzda böyle bir dosya yok. Bunu nasıl yapabiliriz? Bunu hazırladık, yazılım altyapısı bitti, pilot çalışması sürüyor. Her bir çocuğumuzun ilkokuldan, ortaokuldan itibaren sosyal, duygusal becerileri de dahil olmak üzere bunlarla ilgili ortaya koyduğu projeler de dahil olmak üzere bu portfolyada yerini alacak" diye konuştu.

Öğrenci öğrendiğini içselleştirecek

Ders sayılarının azalacağının belirten Bakan Selçuk, öğrencilerin okullarda öğrendiklerini içselleştiremediğine vurgu yaparak, ders sayılarının azalacağını söyledi. Selçuk, “Çocuklarımız belirli şablonlara uygun olarak ezbere dayalı olarak soruları çözüyor. Gençlerin bu soruları çözerken anlamının ne olduğunu, niçin o şekilde olduğunu anlamaları gerekiyor. Soru çözmek ile sorun çözmeyi ayırarak işe başlamalıyız” dedi.

Uygulamalı bir eğitim ön planda olacak

Uygulamalı bir eğitimin ön planda olacağına ve toplumsal fayda esası ile öğrencilerin eğitileceğini kaydeden Selçuk; "Hayal-Etkinlik-Yaşam temalarında çalışmalarla değerlendirilmek üzere kısa adı HEY olan haftalık 5 saatlik zaman dilimleri planlandı. Bu zamanlarda öğrencilerin tasarım ve uygulama becerilerini geliştirecek etkinlikler yapmaları ve toplumsal fayda çalışmalarıyla yaşamla ilişki kurmaları hedeflendi. Bu amaçla, 9-11. sınıflarda haziran ayları ağırlıklı olarak portfolyo, sunum ve değerlendirme çalışmalarına ayrıldı” açıklamalarında bulundu.

Çocuklar topluma entegre olacak

Bakan Selçuk, yeni sistemde amaçlarının topluma entegre olmuş çocuklar olduğunu ifade ederek; “Çocuklarımızın, sanatla sporla ilgilenmesi gerekiyor. Yıllarca odalara kapanarak soru soran çocuklar için farklı beklentiler var. Topluma hizmet etmiyor, hayvanlara yardım etmiyorsa, yoldan geçen birinin ayağına değecek taşı kaldırmıyorsa toplumla entegre olmuyor demektir” dedi.

İlgi ve yetenekleri dahilinde dersler alınacağını söyleyen Selçuk, “Çocuğun yeteneğini, kişiliğini ölçeceğiz. Kişisel kariyer rehberliği elbette mümkün olacak. Tasarı ve beceri atölyelerinde yeteneğinin ne yöne olduğunu görecek testlerle de bunlar tespit edilecek” şeklinde konuştu.

Bilgi Kuramı eğitimi verilecek

Bilgi kuramı metodu ile bilgi ile ilişkimizin yenilenmesi gerektiğini söyleyen Bakan Selçuk, “Ne sorusuyla çok ilgileniyoruz. Çocuk bunun cevaplarını öğrenince sınavda başarılı oluyor. Ama bu muvaffakıyet değil. Öğrendiği şeyin ona yardımcı olması demek. Ne sorusunun yanı sıra 'ne öğrendin, nasıl öğrendin, ne biliyorsun, ne bildiğini nasıl biliyorsun' sorularının da yanıtlarını bilmeli” dedi.

Bakan Selçuk, tasarım odaklı bir düşünce biçimi ile çocukların planlama, kurgu yapabilme, hayalini bir tasavvurla ilişkilendirmeye imkân sağlayacaklarını belirtti. Herkesin başarılı olduğu bir eğitim

Herkesin başarılı olabileceği bir modeli önemsediklerini söyleyen Bakan Selçuk, şunları kaydetti: “İş insanları da soruyor: Üniversiteye giremeyen lise mezunlarıyla niye buluşamıyoruz. Yani lise mezunları ne yapar hayatta? Meslek liseleriyle ilgili aylardır çalışmalarımız var. Bunu işverenlerle, sektörle yapıyoruz. Lisede sertifika programlarını öne çıkarmamızın anlamı var. Bir çocuk, ulusal ya da uluslararası seviyede sertifika sahibi olursa, akredite bir kurum tarafından sertifikalandırılırsa bunları kullanarak kısmi ya da tam zamanlı iş imkanı sağlayabiliriz. Pilot çalışmalarımız birkaç aydır sürüyor.”

Eşitlikçi bir eğitim

Eşitlikçi bir esas ile yapılandırılacak eğitim sistemine ilişkin Bakan Selçuk, “Çok farklı alanlarda; fen liselerinde, imam hatiplerde, mesleki teknik okullarda okuyan gençlerin eleştirilerini aldık. Bize, 'Tamam çok güzel, ama üniversite sınavı böyleyken ne olacak' dediler. Türkiye, okullar arasındaki imkân farklılıkları çok fazla olan bir ülke. Biz bu farkı azaltırsak sınavın baskısı azalacak” ifadelerine yer verdi.

Yeni modelde Üniversiteye ilk geçiş sınavının 2024’de olacağını belirten Ziya Selçuk, 12. sınıflara kariyer dersleri verileceğinin altını çizdi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin