TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Toplu iş sözleşmesi nedir sorusu birçok kişi tarafından merak edilip araştırılıyor. TİS, işçilerin hakları ile birlikte hukuki süreçlerinin belgelenmesini ve korunmasını sağlayan sözleşme türüdür.
Açılımı Toplu İş Sözleşmesi olarak öne çıkan TİS, herhangi bir işçi sendikasıyla işveren ya da işveren sendikası arasında imzalanan anlaşmayı kapsar. Toplu iş sözleşmesi daha çok işçilerin menfaati yönünde geliştirilmiş olduğundan işçi menfaatlerinin müdafaasını sağlar. Dolayısıyla tüm işçilerin toplu iş sözleşmesine sahip olmasında yarar vardır.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIR?
Birçok kişinin merak ettiği konulardan biri de toplu iş sözleşmesi nasıl yapılır sorusudur. İşçilerin haklarının belgelenmesine olanak tanıyan bu sözleşme ile işçinin hak ve hukuki işlemleri bir süre güvence altına alınmış olur. Yazılı olarak yapılan toplu iş sözleşmesi, en az bir yıl süre ile en çok da üç yıl olarak yapılır. Toplu iş sözleşmesi yapılırken uyulması ve dikkate alınması gereken bir takım hususlar mevcuttur. Toplu iş sözleşmesi için ilgili sendika kurulunda faaliyet gösteren işçilerin %1 oranından daha fazlasının, sözleşmenin imzalanacağı taraf olan işyeri içinde faaliyet gösteren işçilerin de %50'den fazlasının ilgili sendikaya üye olması gerekir. Şartlara uyum sağlayan sendika yetki belgesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunabilir. Başvuruyu alan Bakanlık'tan olumlu bir geri dönüş gerçekleştiğinde süreç devam etmiş olur.
KİMLER TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YAPABİLİR?
Kimler toplu iş sözleşmesi yapabilir sorusu da yine araştırılan konular arasında. Anayasa'da yer alan 53. maddede; ‘’İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler. Toplu iş sözleşmesinin nasıl yapılacağı kanunla düzenlenir. Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurabilir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir. Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma şekli, usulü ve yürürlüğü, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun teşkili, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenir.’’ ifadelerine yer verilmiştir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.