'Tohumlarımız güvende'
Ezgi ÇelikAnkara
Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Serdar Arseven, Ankara Temsilcimiz Bayram Zilan, Ankara Ekonomi Müdürü Şakir Kurter, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) Mehmet Taşan'ı makamında ziyaret etti.
"Sertifikalı tohum, verimi artırıyor"
TİGEM Genel Müdürü Taşan, TİGEM'in ülkemizde tohum piyasasının oluşmasında, kalitenin artmasında ve fiyatların oluşmasında öncü ve düzenleyici bir kurum olarak görev yaptığını söyledi. Çiftçinin tohuma rahatça ulaşabilmesi için çalıştıklarını dile getiren Taşan, sertifikalı tohum kullanımında verimin ve üretimin yüzde 25 arttığını ifade etti. Konuya ilişkin Taşan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Gübre, sulama ve bakımı aynı olan iki tarlanın birinde sertifikalı tohum kullanıyorsanız ötekine göre yüzde 25 üretim fazlalığı oluşur. Bu da Türkiye için önemli bir kazanımdır. Yem bitkisi tohumluğu da Türkiye'de büyük önem arz ediyor. Çünkü hala büyük ölçüde tohum ithalatımız var. Yonca, korunga, fiğ gibi yem bitkilerinin tohumlarının üretiminde de TİGEM piyasanın yüzde 50'sini karşılamakta." dedi.
"TAGEM ile ortak proje"
TİGEM için bir ilk olacak olan ve TAGEM ile yapılacak Yerli Sebze Tohumculuğunun Geliştirilmesi Projesi'ne ilişkin detaylara değinen Taşan, "TİGEM, bu proje ile ilk defa yerli sebze tohumu üretimi yapacak. Ülkemizde 10-15 yıl öncesine kadar sebze tohumu, yüzde 10 civarında üretiliyordu. Bakanlığımızın 15 yıldır yürüttüğü politikalar ile sebze tohumu üretiminde şu anda yüzde 50 oranını yakaladık. Diğer yüzde 50'lik kısmı ise ithal ediyoruz. Bu ithal ettiğimiz yüzde 50'de 100 milyon dolar civarında bir mebla teşkil ediyor. TAGEM ile imzaladığımız ortak protokol ile de şu anda sera ihalesine çıktık. Antalya Aksu'da bulunan işletmemizde 11 tane sera kuruyoruz. TAGEM ile domates, salatalık, biber, patlıcan ve kavun gibi yerli sebze tohumu çeşitlerimizden yeni hat yetiştirerek dışarı bağımlılıktan nispeten kurtulma anlamında ciddi bir çalışmamız başladı" dedi.
"TİGEM embriyo transferine başladı"
TİGEM'in diğer faaliyet alanlarından birinin de büyükbaş ve küçükbaşta damızlık yetiştirmek olduğunu söyleyen Taşan, "Ülkemizde hayvancılıkta yeni işletmeler kuruldu ve üretimde hayvan sayıları arttı. Ama hala dışarı bağımlı durumdayız ve et açığımız var. Onun için bakanlığımız Milli Tarım Projesi kapsamında hayvancılık ile ilgili ciddi projeler başlattı. Bizde bu seferberliğe katkı sunmak amacıyla TİGEM olarak damızlık kapasitemizi arttırmaya karar verdik. Özellikle Türkiye'de yetiştiricilerimizin en çok tercih ettiği ırk simental hayvanlar. Biz geçen yıl simental ırkı damızlık bulmakta çok zorlandık. Avrupa'nın birçok ülkesinde hastalık var. Türkiye'de yeterli miktarda damızlık yok. Bu bizi yeni arayışılara sürükledi ve bu arayışlar sonucu dünyanın islah çalışmalarında uyguladığı ama ülkemizin henüz ekonomik anlamda geçemediği embriyo transferini hayvancılıkta uygulamaya karar verdik" dedi.
"15 bin saf simental ırkı ülkemize kazandıracağız"
Yurtdışından getirilen farklı ırklardaki sağlıklı düvelere simental döllenmiş embriyoyu transfer edeceklerini belirten Taşan, projenin ilk hedefinin 15 bin saf simental ırklı yavru almak olduğunu söyledi. Taşan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Planlarımız doğrultusunda 2018 yılında saf simental buzağıyı yetiştirip dağıtmış olacağız. Böylece dünyanın uyguladığı embriyo transferi uygulamasını da Türkiye'ye kazandırmış olacağız. Türkiye'de ağırlıklı olarak üniversitelerde araştırma çerçevesinde kalan bu yöntem ile elimizde bulunan saf simental hayvanlara dölleme işlemini gerçekleştireceğiz."
"Dışa bağımlılığı azaltacağız"
Tohumculuk konusuna da değinen Taşan, "Sebze tohumu projesinin amacı ticarete konu olabilecek verimi artırabilecek hem de o özelliklerini koruyacak yeni çeşitler ortaya koyabilmek. Biz yerli çeşitleri çoğaltmak, geliştirmek ve islah etmek istiyoruz. Bugün sebze tohumu ihtiyacının yüzde 50'si yerli üretimle karşılanıyor. Hububatta bu oran yüzde 80'leri aşıyor. TAGEM ile farklı hatlardan melezleme yoluyla yeni hat geliştireceğiz. Yerli Türkiye'ye has birçeşit ortaya koyacağız. Bütün çeşitlerin özelliğini taşıyabilen, kuraklığa, hastalığa dayanıklı damak lezzetine uygun olan yeni çeşitler geliştireceğiz. Onları da tohum üreticisi firmalara veya kuruluşlara vereceğiz. Bunun tohumculukta dışa bağımlılığı mümkün olduğunca azaltacağını düşünüyoruz. Sebze tohumunda dışarıya bağımlı olduğumuz halde yüzde 10 civarında ihracatımız var. Şu anda ülkemizde ithal de edilse tohumun güvenliği sağlanmış durumda. İthal edilen veya sertifikalandırılan her tohumun kontrolü Bakanlığımız tarafından yapılıyor" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.