Ticaret Bakanı Bolat büyüme verilerini değerlendirdi
Bolat, büyüme rakamlarına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.
Bakan Bolat, "2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 oranında gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) artışı ile Türkiye ekonomisi deprem felaketinin etkilerinin devam etmesi ve takvim etkisine rağmen (resmi tatil nedeniyle 3 iş günü eksiği) yüksek oranlı büyüme performansını kesintisiz 12 çeyrektir sürdürmüştür." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin, verisi açıklanan 14 G20 ülkesi arasından Çin, Endonezya, Rusya'nın ardından en hızlı büyüyen dördüncü ekonomi olduğunu belirten Bolat, ülkenin yine verisi açıklanan 37 OECD ülkesi arasından Çin, Kosta Rika ve Endonezya'nın ardından da en hızlı büyüyen dördüncü ekonomi olduğunu bildirdi.
Mal ve hizmet ihracatında, depremin, zayıf dış talebin ve takvimin etkisiyle düşüş yaşanırken ithalatta güçlü iç talebin etkisiyle artış izlendiğine işaret eden Bolat, küresel ekonomik aktivitede zayıf bir seyir izlenirken OECD verilerine göre, G20 ülkelerinde mal ticaretinin (cari ABD doları cinsinden) 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla değer bazında daraldığını belirtti.
İhracat ve ithalatın sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 2 düşerek (mevsimsel arındırılmış, bir önceki döneme göre) durgun küresel talebi ve başta enerji olmak üzere azalan emtia fiyatlarını yansıttığına dikkati çeken Bolat, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki dönemde başta AB olmak üzere önemli pazarlarımızda yaşanabilecek durgunluğa rağmen ihracatımızı artırmak, cari açığımızı azaltmak ve büyümemize katkı sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ticaret diplomasimizi güçlendirme, ihracatımızın menzilini ve hacmini büyütme ve ülkemizi yatırımlarda cazibe merkezi yapma konusunda çalışmalarımız artarak devam edecektir. Yatırım, üretim ve ihracatı artırmaya yönelik desteklerin devamı ile önümüzdeki dönemde bir taraftan cari işlemler hesabında kalıcı iyileşmeyi sağlayarak makro-finansal istikrarı kuvvetlendirmeyi, diğer taraftan sürdürülebilir yüksek büyümenin devamını amaçlıyoruz. Kaynaklarımızın etkin, verimli ve katma değeri yüksek alanlara yönlendirilmesi büyüme kapasitemizin artırılması açısından önem arz etmektedir. Dolayısıyla, 'inovasyon, yatırım, üretim, ihracat, istihdam ve adil bölüşüm' önümüzdeki dönemde temel önceliklerimiz olacaktır."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.