TİB ve TÜBİTAK'a telekulak baskın
21 Ocak 2015 10:23:00
Devletin zirvesini dinleyen çeteye yönelik, 4 ilde operasyon yapıldı. 24 kişi gözaltında. Eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ve TÜBİTAK yöneticisi Hasan Palaz ise aranıyor
Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, kriptolu ve normal telefonların usulsüz olarak dinlendiği iddiasıyla 4 ilde eş zamanlı operasyon başlatıldı. Cumhuriyet Savcısı Harun Ceylan'ın talimatıyla Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince dün düzenlenen operasyon kapsamında 28 şüpheliden 24'ü gözaltına alındı. Yönetici pozisyonundaki eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen, eski TÜBİTAK BİLGEM Daire Başkanı Hasan Palaz, TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ise aranıyor.
SUÇLAMA: CASUSLUK
Bilirkişi raporları doğrultusunda yürütülen soruşturmada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Güvenlik Kurulu üyelerine ait normal ve kriptolu telefonların dinlendiği tespit edildi. Şüpheliler, "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme, gizli kalması gereken bilgileri açıklama uluslararası casusluk yapma" iddialarıyla suçlanıyor.
40 MİLYON SES KAYDI
17-25 Aralık hükümete yönelik darbe girişimlerinin ardından, usulsüz dinlemeler kapsamında devletin zirvesindeki isimlerin kullandığı normal ve kriptolu telefonların dinlendiğinin anlaşılması üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca inceleme başlatılmıştı. 8 kişilik uzman ekip, 2 ay boyunca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile TÜBİBAK'taki bilgisayarların "LOG" kayıtları kurtarılarak geçmişe dönük 40 milyon kaydı inceledi.
BİR AYDA 5 DİNLEME
Üst düzey devlet görevlilerinin kullandığı 161 kriptolu telefondan 31'inin dinlendiği tespit edildi. Kriptolulara ait 363 ses dosyası çıktı. Telefonlar TİB'de isim kaydı olmadan, IMEI numaraları üzerinden kayıt altına alınıp dinlenmişti. Ardından bilgiler yurtdışına servis edildi. Dinleme yapılırken telefon kriptolu olduğu için ses kaydı "gürültü kaydı" olarak alındı. Bu gürültü kaydını anlaşılabilir sese dönüştürmek için de Paralel Yapı farklı bir teknoloji kullandı. Kaydedilen kriptolu kayıtlar şifre dönüştürücü ile Türkiye'de çözüldü. Kriptolu kayıtların IP numarası kullanılarak yurtdışına gönderildiği tespit edildi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin 17, 18, 20 ve 26 Aralık 2013 tarihlerinde 55 kez dinlendiği belirlenirken, Başbakan Davutoğlu'nun aynı dönemin aralık ayında yine sık sık dinlendiği anlaşıldı. Ayrıca MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Güvenlik Kurulu üyelerine ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği saptandı. Gerekli çalışmaların ardından dinlemelerin yapıldığı TİB'deki eski görevlilerle telefon şifrelerini bilen TÜBİTAK eski çalışanlarının yakalanması için düğmeye basıldı. Ankara, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da eş zamanlı operasyon başlatıldı.
ŞEN VE PALAZ KAYIP
Hakkında yakalama kararı çıkarılan 28 kişi arasında, eski Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Başkanvekili Osman Nihat Şen, eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ve eski TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz da bulunuyor. İkili dışındaki 24 kişi dün evlerinde gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında eski TİB çalışanları, Bülent K, Cüneyt K, İbrahim K, Ahmet B, İsmail B, Hidayet C, Ferhat S, Hamza D, Ali Osman T, Erkay U, Ahmet Asım Y, İbrahim Barbaros Ö, Mehmet A, Seyit Aydın Ö, Yunus Ş, Nur Muhammet A, Harun B, Barış Y, Adil B, Halil Ç. ile eski TÜBİTAK görevlileri Gökhan V, İmran E, Özgür Ö, Orhan Ü, Ayhan Y. gibi isimler bulunuyor.
FUAT AVNİ'YE SORUŞTURMA
Gölbaşı Cumhuriyet Savcısı Harun Ceylan, Twitter'da "Fuat Avni" adlı hesaptan paylaşımlarda bulunan kişi ya da kişiler hakkında soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de aralarında bulunduğu kişilere ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatılan soruşturmanın gizliliğini, sosyal medya aracılığıyla ihlal ettikleri gerekçesiyle "Fuat Avni" hesabından paylaşımlarda bulunan kişi ya da kişiler hakkında soruşturma açıldı. Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararının erişim sağlayıcılarına ulaşmasının ardından da"Fuat Avni" adlı Twitter ve Facebook hesaplarına erişim engellendi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.