Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2419.11
BIST 100
9681.92
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

The Economist'ten 'sorgulayanların önünü kesin' çağrısı

Küresel elitlerin haftalık irtibat bülteni olan The Economist, sistem karşıtı iletişimlerin kontrol altına alınması için güç sahiplerini daha fazla çalışma yapmaya çağırdı.
The Economist'ten 'sorgulayanların önünü kesin' çağrısı
08 Eylül 2021 20:12:40
Küresel elitlerin haftalık irtibat bülteni olan The Economist, sistem karşıtı iletişimlerin kontrol altına alınması için güç sahiplerini daha fazla çalışma yapmaya çağırdı.

İngiltere'de yayınlanan The Economist haftalık dergisi, dünyada giderek artan yerleşik bilgileri sorgulayan kesimleri Komplo Teorisyenleri olarak niteleyerek bu 'zararlı teorileri' çürütmek için daha fazla çalışmalar yapılmasını, bunun için 'hakikat teyid' sitelerinin sayısının artırılması ve teorilerin kaynaklarıyla mücadele edilmesi için çağrıda bulundu. Dünyadaki başlıca hakikat teyid sitelerinin sayısı 145'ten 341'e çıkarak iki kat artmasına rağmen bunun yetersiz olduğunu savunan elitlerin yayın organı, insanların doğru bilgiye ulaşmasının önünün kesilmesi için sosyal medyaya, hükümetlere ve karşı saldırı yapan kaynaklara iş düştüğünü ancak bunda başarılı olunamadığından yakındı.

Komplo Teorisi nedir?

Komplo teorileri, dünyada yerleşik görüşlerin aksini savunan düşüncelere yönelik genel bir tanımlama. Örneğin Covid-19 aşılarının uzun vadede yararını sorgulayanlar, faize dayalı küresel para siteminin dünyayı bir avuç elite köleleştirdiği gözleminde bulunanlar, genetiği değiştirilmiş gıdaların (GDO) insanlığı ve doğayı tahrip ettiğini bilimsel gerçeklerle savunanlar da komplo teorisyeni kategorisine konmakta. Komplo teorileri Kennedy suikastının CIA tarafından, Diana ya da Susurluk kazasındaki Mercedes otomobillerin fren sistemlerinin uzaktan kumandayla bozulduğunu savunanlar gibi polisiye konularda olmaktan, en ileri uçtaki uzaylıların dünyayı ele geçirme planı kurgularına kadar giden geniş bir yelpaze. Ancak Komplo Teorisi tanımı, genellikle devletlerin ya da küresel güçlerin doğru olarak kabul ettikleri sorgulayan her şeyi içerebiliyor. Bu bağlamda seçim yolsuzlukları ya da yerleşik dini inançlar da komplo teorisi olarak sınıflandırılmaya maruz kalabiliyor. Ya da eskiden komplo teorisi olan, örneğin sigaranın zararları, Aspatam'ın kanser yaptığı ya da küresel ısınma, sonradan yerleşik gerçek haline gelebiliyor.

Hakikat teyid siteleri

Komplo teorileri bizzat ABD başkanı Donald Trump gibi en üst düzey yetkililer tarafından yapıldığında bunların bastırılması daha güç. Trump, 2020 seçimlerine hile karıştırıldığını, yasal yollarla bunu kanıtlayabileceklerini iddia ederken sosyal medya siteleri ABD başkanını sansürlemeye başlamıştı. Yalan haber (fake news) konsepti de Trump'ın 2016 seçimlerinde önerdiği bir kavram. Hakkında bir yalan haber bombardımanı gelince bunların doğrulanmasını isteyen Trump'a karşı 2016 seçimlerinde haberlerin doğru olup olmadığını inceleyen hakikat teyid siteleri ortaya çıktı. Ancak hakikat teyid siteleri de kuvvetle sistem yanlısı olduğundan ve belirli siyasi düşüncelere bağlı bulunduğundan toplum tarafından tarafsız bulunmamakta.

The Economist dergisi kimin

İngiltere'de iki asra yaklaşan süredir yayınlanan The Economist, dünyadaki en çok güç sahibi yayın organlarından biri. Financial Times, The Wall Street Journal ya da The New York Times gibi gazeteler günlük olaylara bakarken, The Economist genel olarak küresel elitlere ne düşünülmesi gerektiğini ortaya koyan yayınlar yapıyor. Dünya para sistemini kuran ve yürüten Rothschild ailesinin sahip olduğu Pearson yayıncılık ve aynı ailenin denetimindeki Chatham House adlı İngiliz kurulu düzeninin ana düşünce kuruluşu tarafından çıkarılan dergi, son 20 yılda Irak işgalinin ana savunucusu olmuş, eşcinsellğin kabullenilmesini desteklemiş, Türkiye'deki İslami hareketin başın gövdeden ayrılması yoluyla ikiye bölünmesinin konuyu çözümleyeceğini savunmuştu.

"İslam'ı üç yolla durdurabiliriz"

Dergi 1993 yılında İslam dünyasının İslami finansın desteklenip sistem içine alınması, kadınlar yoluyla ailelerin zayıflatılması ve medyada dini konularda her kafadan çıkan fikirlerle kafa karışıklığı yürütülmesinden oluşan üçlü stratejiyle kontrol altına alınacağını vurgulamıştı. Bunun ardından İslam dünyasında kürsel bankacılıkla entegre, faizden farkı olmayan bir İslami finans sistemi yaygınlaştırılmış, bu amaçla Malezya İslam Üniversitesi kurulmuş, kadınlara yönelik Bangaldeş'ten başlayan mikrokredi ve girişimcilik dalgası desteklenmiş, kadın hakları adı altında İslam ülkelerinin yasaları değiştirilmiş, 1990'ların ortalarından itibaren televizyonlarda dini tartışmalar yapan halk gözünde din bilginlerini itibarsızlaştırmaya yönelik bütün İslam ülkelerinde televizyon tartışma programları başlatılmıştı.

(Kaynak:Uyanan İnsan)