Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Teşvik hibrit satışlarını artırır'

Ülkemizde elektrikli ve hibrit araç satışları her geçen yıl artıyor. Fakat yüksek üretim maliyetlerine vergilerde eklenince satışlar diğer ülkelerle aynı seviyede değil. Bozkurt, devlet teşviki ve vergi düzenlemeleriyle satışların artacağını belirtti.
'Teşvik hibrit  satışlarını artırır'
31 May 2021 16:34:10
Ülkemizde elektrikli ve hibrit araç satışları her geçen yıl artıyor. Fakat yüksek üretim maliyetlerine vergilerde eklenince satışlar diğer ülkelerle aynı seviyede değil. Bozkurt, devlet teşviki ve vergi düzenlemeleriyle satışların artacağını belirtti.

Dünyada elektrikli ve hibrit teknolojisiyle üretilen araçlara olan talep giderek artıyor. Şu anda içten yanmalı motorlu otomobillere göre üretim maliyetleri fazla olan elektrikli ve hibrit araçların yaygınlaşması için Norveç, Fransa ve Almanya gibi bazı devletler teşviklerle ve vergi düzenlemeleriyle erişilebilir kılıyor. Türkiye’de de elektrikli ve hibrit satışları her geçen yıl artıyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) açıkladığı rakamlara göre 2021 yılının Ocak ve Nisan aylarında 15 bin 101 hibrit, 444’te elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. Halbuki geçen senenin aynı yıllarında 3 bin 834 hibrit, 115 elektrikli araç satışı olmuştu.

Hibrit teknolojisinde öncü olan Toyota’nın Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt küresel ısınma, çevre konusunda bilincin artması ve son olarak pandeminin etkisiyle doğa dostu araçlara olan talebin arttığını ve Türkiye’de de bunu yakından gözlemlediklerini belirtti.

Kişisel çevreci hibrit araç talebi özel kurumlara, kamu kurumlarına ve filo taleplerine de yoğun olarak yansımış durumda olduğunu söyleyen Bozkurt, “Özellikle son dönemde bankalar gibi birçok kuruluşun filo araçları için hibrit otomobil tercihlerinin yoğunlaştığını görüyoruz” dedi.

alihaydarbozkurt_d6eb5d6ed599f205abc296f58c4db722.jpg

Bozkurt, “Normal araçlara göre daha maliyetli durumda bulunan elektrikli ve hibrit araçların vergisel düzenlemelerle daha erişilebilir fiyatlarda olması halinde bu araçlara daha fazla bir yönelme olacaktır. Avrupa'da, elektrikli ve hibrit araçlara yönelimde devlet teşvikleri önem kazanıyor. Fransa ve Norveç gibi ülkelerde düşük vergilendirmeyle, Almanya’da araç alımında nakit desteğiyle hibrit ve elektrikli araçlar teşvik ediliyor. Bu konunun devletimiz tarafından titizlikle ele alınacağına inancım tam” diye konuştu.

17.5 milyondan fazla hibrit sattı

İlk kez 1997 yılında otomobil dünyasına hibrit teknolojisine sahip Prius modelini sunmasından bu yana hibrit araç satışlarında 17.5 milyon adedi aşmayı başaran Toyota, bu teknoloji sayesinde eşdeğer benzinli araçlara göre 140 milyon tondan daha fazla CO2 emisyonunun salımını da engellenmiş oldu. Türkiye’de ise 2021 yılının ilk 4 ayında 22 bin 173 adetlik toplam Toyota satışları içinde hibrit otomobil satışları 7 bin 824 olarak gerçekleşti.

‘0’ emisyon için çalışmalara hız verdi

Toyota, önümüzdeki 10 yıl içinde Avrupa’da toplam pazarda satılacağı tahmin edilen 45 milyon adetten fazla “0” emisyonlu araç sayısını daha da artırmak için çalışmalarına hız verdi. Toyota ilk etapta, 2025’te Avrupa satışlarını 1.5 milyon adede çıkarmayı planlıyor. Bununla birlikte Toyota, 2025’te 10’u sıfır emisyonlu olmak üzere 55’in üzerinde elektrikli, hibrit, plug-in hibrit ve yakıt hücreli araç sunacak.