Dolar (USD)
34.28
Euro (EUR)
37.22
Gram Altın
2978.91
BIST 100
9060
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tesla heyecanı! Erdoğan'ın teklifine Elon Musk'tan net cevap

Başkan Erdoğan'ın ABD'de dünyanın en zengin milyarderleri arasında yer alan Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk'la görüşmesi dünya kamuoyunun da ana gündemi olurken, görüşmeye fabrika teklifi dikkat çeken ifade olmuştu.
Tesla heyecanı! Erdoğan'ın teklifine Elon Musk'tan net cevap
22 Eylül 2023 11:22:36
Başkan Erdoğan'ın ABD'de dünyanın en zengin milyarderleri arasında yer alan Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk'la görüşmesi dünya kamuoyunun da ana gündemi olurken, görüşmeye fabrika teklifi dikkat çeken ifade olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretleri kapsamında Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk ile de görüştü.

7. Tesla fabrikasının Türkiye’de kurulması teklifi

Dünyanın en zengin ismi olan Musk'la gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7. Tesla fabrikasını Türkiye'de kurmasını teklif etti.

Yakın zamanda Türkiye'ye resmi olarak giriş yapan Tesla'nın fabrikalarının adı ‘Gigafactory’. 4 tanesi ABD'de bulunan fabrikalardan bir tane Almanya ve bir tane de Çin'de mevcut.

tesla_ecb00e461487b9fd5fcd575e5f50bf1d.jpg

5 milyar Euro aşkın yatırımla kurulacak

5 milyar euroyu aşkın yatırımla kurulması beklenen 7. Gigafactory için Türkiye ile birlikte Kanada, Fransa, Suudi Arabistan İspanya ve Hindistan gibi ülkeler de talip.

Musk'ın Türkiye'yi seçmesi durumunda, lokasyon olarak 7. Gigafactory'nin Alman otomotiv devi Volkswagen'in son dakikada fabrika yatırımından vazgeçtiği altyapısı ve liman bağlantısı olan Manisa’daki arazi olabileceği konuşuluyor.

Musk’ın Türkiye ile işbirlikleri vardı

Erdoğan-Musk görüşmesinde Türkiye teklifine ünlü iş insanının yaklaşımı da merak konusu oldu.

Hali hazırda Türkiye ile hem Tesla'nın parçaları hem de SpaceX yerli uyduları uzaya fırlatma alanında işbirliği olan Musk'ın sözleri ilk ipucunu vermiş olabilir.

Musk: Tabi ki ilk düşüneceğimiz ülke Türkiye

Musk'ın Erdoğan'ı teklifine verdiği cevabı köşesinden aktaran Gazeteci Abdulkadir Selvi, ünlü iş insanının “Biz otomobillerimizin birçok parçasını ülkenizde yaptırıyoruz. Türkiye’de Tesla’nın birçok parçasını ürettiğimiz için de ayrıca memnunuz. Tabi ki ilk düşüneceğimiz ülke, Türkiye olacaktır” dediğini aktardı.

Tesla otomotiv firması nedir?

Tesla, yüksek performanslı elektrikli araçlar üretmeyi hedefleyen, Austin, Teksas merkezli bir otomotiv firmasıdır. Firma 2003 yılında Martin Eberhard ve Marc Tarpenning adlı mühendislerin oluşturduğu küçük bir ekiple San Carlos'ta faaliyetlerine başladı. Takip eden yıllar içinde ekip, bilişim, elektronik ve otomotiv sektöründen mühendislerle genişledi. 2014 yılında almış olduğu patentleri serbest kullanıma açarak elektrik motorlarının gelişimine katkı sağlamış ve sağlamaya devam edecektir.

Firmaya ilk finansal destek, şu anda şirketin müdürlüğünü yapmakta olan, PayPal'ın eş-kurucusu Elon Musk'tan geldi. Musk, şirketin finansman sağlama konusundaki çalışmalarına önderlik etti. Tesla'nın yatırımcıları arasına Google kurucuları Sergey Brin ve Larry Page; eBay eski müdürü Jeff Skoll gibi önde gelen isimler katıldı. Mart 2007 itibarıyla şirket, özel sektörden sağladığı finansmanla, sermayesini 60.000.000 US$‘ın üstüne çıkardı. 2021 yılında sermayesini 15.000.000.000 US$’a çıkartan Tesla şirketi bu nakit paranin 1.500.000.000 US$‘ı ile 8.2.2021 tarihinde 55.000 adet Dogecoin alarak dijital varlıklara yatırım yapılabilirin örneği oldu. Tesla şirketi bununla kalmayıp Mart 2021’de artık Tesla araçlarının Bitcoin ile satın alınabileceğini kararı aldı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme