Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Terör örgütleri Suriye’de istikrarı engelliyor

Suriye’de Türk ordusu karşısında terör örgütlerinin ağır yenilgi aldıktan sonra yer altına çekildiğine vurgu yapan uzmanlar, Fırat’ın doğusunun da temizlenerek bu yapıların kökünün kurutulması gerektiğini ifade etti.
Terör örgütleri Suriye’de istikrarı engelliyor
27 Haziran 2019 00:02:00
Suriye’de Türk ordusu karşısında terör örgütlerinin ağır yenilgi aldıktan sonra yer altına çekildiğine vurgu yapan uzmanlar, Fırat’ın doğusunun da temizlenerek bu yapıların kökünün kurutulması gerektiğini ifade etti.

NEŞAT GÜNDODU/ANKARA

Ortadoğu Vakfı’nın Suriye Çalışmaları Merkezi tarafından düzenlenen “Suriye’nin Yeniden İnşası: Zorluklar ve Fırsatlar” konulu konferansta konuşan uzmanlar, Türkiye’nin Suriye’nin inşasında büyük rolü olduğunu söyledi. Suriyelilerin içinde bulunduğu zorluklara dikkat çeken uzmanlar, yapılan yardımların Suriyeliler tarafından unutulmadığını ve gelecekte de onların yardımcı olan taraf olabileceğine vurgu yaptı. Uzmanlar, bölgedeki istikrarın artması ve yeniden inşa sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için bölgede istikrarı bozan tüm terör örgütlerinin bölgeden tamamen temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Terörün kökü kazınmalı

SETA Güvenlik Çalışmaları Uzmanı Murat Aslan, Suriye’de Mehmetçik karşısında kaybeden terör örgütlerinin yer altına inerek faaliyetlerini yürüttüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin Suriye’yi adeta yeniden inşa ettiğini dile getiren Aslan, “Suriye’de Türkiye’nin sağlık, eğitim ve gıda konusunda pek çok yardımı bulunuyor. Adaletin tesis edilmesi için Adalet Sarayları yaptı. Buralarda Suriye’nin yasaları uygulanıyor. Türkiye’nin sağladığı güven ortamı sayesinde Suriye’de kurtarılmış 9 bölgede Yerel Meclis’ler ile yönetim sağlanıyor. Ama yer altına inen terör örgütleri gerek ekonomiyi gerek ise bu Meclisleri çalışmalarını baltalıyor. Suriye’de istikrarlı bir yönetimin için terörün kökünün kazınması ve güvenliğin kurumsallaştırılması gerekiyor. Fırat’ın doğusuna temizlenmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Suriyeliler yapılan yardımları unutmuyor

Microsoft Türkiye Temsilcisi Faisal Kuang-Chung, Taiwan’daki kurulan Tzu Chi (Merhamet Etme) İyilik Vakfı olarak 53 ülkeden biri olarak Türkiye’de de Suriyelilere yardım ettiklerini belirterek Suriyelilerin içinde bulunduğu duruma dikkat çekti. Ensar muhacir kardeşliğine vurgu yapan Chung, “Çok sayıda Suriyeli ekip de bize destek veriyor. Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin yüzde 95’i yardıma muhtaç. Biz Suriyeli yaklaşık 200 bin aileye yardım ettik. Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştük. Erdoğan, ensar ve muhacir kardeşliğine inanıyor. Muhacirlere destek veriyor” diye konuştu.