Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Terminatörler sahaya çıkıyor, insanlık tedirgin

Savaş alanları olmak üzere birçok noktada insansız hava araçları ve terminatör robotlar askerlerin yerini alıyor. Bu durum ilk etapta teknolojik bir gelişme olarak algılansa da, birçok kişi robotların bu şekilde sahaya çıkmasından tedirgin.
Terminatörler sahaya çıkıyor, insanlık tedirgin
12 Ekim 2013 15:15:00
Savaş alanları olmak üzere birçok noktada insansız hava araçları ve terminatör robotlar askerlerin yerini alıyor. Bu durum ilk etapta teknolojik bir gelişme olarak algılansa da, birçok kişi robotların bu şekilde sahaya çıkmasından tedirgin.

YASEMİN SARITEMUR

İnsansız savaş uçağı teknolojisi hızla yayılıyor. Buna bağlı olarak robot teknolojisi de aynı hızla yol alıyor. Ancak riskli bir çizgide bulunan bu silahların nasıl kullanılacağı ve denetim altına alınması gerektiği, teknolojik tartışmaları beraberinde getiriyor. İşgalci ABD'nin bu teknolojik güçle zaten kaos ortamında bulunan devletler üzerinde ne tür oyunlar oynayabileceği ise, zihinleri kurcalamaya devam ediyor.

Teknolojinin geldiği son nokta

Pentagon'un tasarladığı son teknolojinin ürünü olan ve ağır darbelere rağmen devrilmeyen robot, teknik özerlikleri ile şaşırtıyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a bağlı Savunma İleri Araştırma Projeleri Dairesi (DARPA) tarafından tasarlanan Humanoid robot Atlas, teknolojinin geldiği son noktayı gözler önüne seriyor. Engebeli arazilerde rahat ve hızlı bir şekilde yürüyebilen, tek ayaküstünde durabilen ve aldığı sert darbelerden etkilenmeyerek hedefine doğru ilerleyen insan görünümlü robotun kamuoyuna tanıtımı, birçok tartışmayı beraberinde getirdi.

Filmlerden günümüze robotlar

İnsanlığın sonunu getirebilecek şekilde bilim-kurgu filmlerinde karşımıza çıkan ve şimdiye den sadece terminatör filmlerinde gördüğümüz robotlar, gerçek hayattaki yerini alıyor. Humanoid robotun ilk etapta askeri operasyonlarda kullanılması planlanırken, bu durum insanlar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Zira tüm dünyada bu robotların savaş meydanlarında boy göstermesi için tasarlandığı konuşuluyor. Bununla birlikte kontrolden çıkması halinde yaşanabilecekler ise insanlığı tedirgin ediyor.

Robotlar kontrolden çıkarsa

Şimdilik insanların kontrolünde olan bu robotların kontrolden çıkması halinde yaşanabilecek olayların sonuçlarını tahmin etmek insanlığı korkutuyor.

* Katil robotların sınırları korumaya başlamasıyla birlikte insan öldürmek bilgisayar oyunu gibi basitleşecek. Sınır boyları gibi riskli bölgelerde robotların yapacağı ufak bir hata, bölgede mevzilenen gazetecilerin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilir.

* Robotların, askeri operasyonlardaki katliamlar sonrası faillerin yargılanmalarını derinden etkilemesi mümkün görünüyor. Zira savaş suçluları tüm suçu arızalı robotların üzerine yıkmaya çalışacak. Bu durum ise davaların seyrini değiştirebilecek.

* Robotların ilk kurbanının sınır boylarındaki kaçak göçmenler olacağı tahmin edilirken, işgal edilen ülke sayısının artacağı öngörülüyor. Bu durumun da, dünyanın kanayan yarasının daha da derinleşmesi anlamına geldiği konuşuluyor.