Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Temiz su ve sabun çocukları 'büyütüyor'

Temiz su ve sabun, hijyen sağlamasının yanısıra küçük çocukların gelişimine olumlu katkıda bulunuyor.
Temiz su ve sabun çocukları 'büyütüyor'
01 Ağustos 2013 16:50:00
Temiz su ve sabun, hijyen sağlamasının yanısıra küçük çocukların gelişimine olumlu katkıda bulunuyor.
"London School of Hygiene & Tropical Medicine" ve WaterAid vakfının 14 araştırma üzerinde yaptığı değerlendirme raporunda, sıhhi temizlik koşullarının iyi olduğu evlerde 5 yaş altı çocukların boylarının yarım santimetre kadar daha uzun olduğu görüldü.
Araştırmaların, Bangladeş, Etiyopya, Nijerya, Şili, Guatemala, Pakistan, Nepal, Güney Afrika, Kenya ve Kamboçya'da yapıldığı belirtilirken, yetersiz büyümenin, uzun dönemli sağlık sorunlarına neden olduğuna dikkat çekildi.
Araştırmaların yaklaşık 10 bin çocuğu kapsadığı ifade edilirken, değerlendirme raporunu yazan ekibin lideri doktor Alan Dangour, temiz su, sıhhi temizlik ve hijyenin, diyare gibi rahatsızlıklardan ölümü azaltmanın etkili bir yolu olduğunu söyledi.
Küçük yaşta çoçuklarda tekrarlanan rahatsızlıkların büyümeyi olumsuz yönde etkilediğini hatırlatan Dangour, araştırmalardan elde edilen bilgiyle, ilk kez temiz su ve hijyenin büyümeyi teşvik ettiğinin kanıtına ulaşıldığını bildirdi.
Alan Dangour, çok büyük bir rakam gibi görünmeyen yarım santimetrelik boy uzunluğunun, yetersiz büyümeyi yüzde 15 oranında düşürmeyle eşdeğer, dolayısıyla çok önemli olduğunu ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada 165 milyon çocuk, yetersiz büyümeyle karşı karşıya. Bu durum, ölüm olasılığını artırırken, yetişkinlikte üremeyi azaltıyor.