Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2425.90
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Telefonu bırak yoluna bak!

Kimisi mesaj yazıyor, kimisi yazışmaları okuyor kimisi konuşuyor. Nihayetinde seyir halindeki sürücülerin yüzde 50'den fazlası direksiyonu tutmak ve yola bakmak yerine akıllı cep telefonlarıyla oynuyor. Bu sebeple yerleşim yerlerinde kaza oranı ve yayaya çarpma sayısı her geçen gün artıyor.
Telefonu bırak yoluna bak!
09 May 2022 00:00:00
Kimisi mesaj yazıyor, kimisi yazışmaları okuyor kimisi konuşuyor. Nihayetinde seyir halindeki sürücülerin yüzde 50'den fazlası direksiyonu tutmak ve yola bakmak yerine akıllı cep telefonlarıyla oynuyor. Bu sebeple yerleşim yerlerinde kaza oranı ve yayaya çarpma sayısı her geçen gün artıyor.

Haber: Fırat İpek

Hiç dikkat ettiniz mi? Kaldırımda yürürken yanınızdan geçen araçların sürücülerinin bir eli telefonda, bir eli direksiyonda. Üstelik her geçen iki araçtan birinin sürücüsü ya cep telefonuyla konuşuyor, ya da sosyal medya ve anlık yazışma uygulamalarındaki paylaşılanları okuyor. Hatta hızını alamıyor hem mesaj yazıyor hem de sosyal medyada paylaşım yapıyor.

Keyifli bir konuşması yapıyor olsa da her sürücü telefonu kapattıktan sonra gözünü yola dikince, “Bir anlık şoktan sonra buraya nasıl geldim anlamadım” cümlesini kurmuştur.

Son zamanlarda önündeki araca arkadan ya da yandan çarpma ve yayalara çarpma gibi trafik kazalarının oranı hayli arttı. Elbette istatistikler her şeyi ortaya koyuyor. Fakat her bir sürücü aynaya baksa zaten bu durumun farkında.

KARŞIDAN KARŞIYA GEÇMEYE KORKUYORUZ

Yaya yolundan geçerken bile korkar hale geldik. Çünkü gelen otomobillerin sürücülerinin gözü telefonda. Ancak eli direksiyonda, gözü yolda bir sürücü gelirse duruyor ve ‘buyrun geçin’ diye el işareti yapıyor.

Can ve mal güvenliğini tehdit eden bu araç kullanırken cep telefonuyla uğraşma eylemiyle ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı verilere göre, sürücüler basit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabiliyor.

MÜDAHALE GECİKİYOR, KAZA RİSKİ ARTIYOR

Cep telefonuyla ilgilenen sürücülerin, çevresel koşullara, aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniye kadar tehlikeli durumlarda müdahale etmesi gecikiyor. Bu da saatte 60 kilometre hızla bir otomobilin 15 metre daha ilerlemesi demektir.

Yine Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmaya göre cep telefonu görüşmesi bittikten sonra da kaza riski devam ediyor. 699 sürücüden alınan bilgilere göre konuşma bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza olasılığının 4.8 kat, 15 dakika içinde de 1.3 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

CEP TELEFONUYLA KONUŞANLAR ‘TRAFİK CANAVARI’

Hoparlör açık, araçla bağlantı yapıp veya kulakla konuşmakta en az telefon kulağında konuşmak kadar tehlikeli. Nitekim sürücünün dikkatini dağıtan durum telefonun fiziksel özellerinden ziyade, konuşmanın yoğunluğudur. İstatistikler cep telefonuyla ilgilenen sürücülerin ‘trafik canavarı’ olduğunu gün gibi ortaya koyuyor. Zira yüzde 12 gibi yüksek bir oranda cep telefonuyla araç kullanan sürücüler tehlikeli bir durumda tepki veremiyor.

YAYAYA ÇARPMA ARTIYOR

Yine Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı ‘2021 Trafik Kazası Verileri’ araç kullanırken cep telefonuyla konuşmanın, yazışmanın ve herhangi bir şey okumanın tehlikesini aşikar ediyor.

Verilere göre; 2021 yılında meydana gelen 187 bin 524 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasında, 2 bin 422 kişi kaza yerinde hayatını kaybederken 276 bin 935 kişi ise yaralandı.

Ölümle ya da yaralanmayla sonuçlanan kazaların;

- 60 bin 843’ü yandan çarpma,

- 29 bin 980’i yayaya çarpma,

- 23 bin 294’ü yoldan çıkma

Trafik kazalarının vuku bulduğu yerler;

- 40 bin 193’ü yerleşim yerlerinin dışında

- 147 bin 331’i ise yerleşim yerlerinde.

Evet, açıklanan veriler tehlikenin boyutunu ortaya koyuyor. Araç kullanırken ‘cep telefonu bırak, yol bak’ diyoruz ve sözü sektörün duayen isimlerinden Adnan Vardarlı’ya bırakıyoruz.

adnanvardarli_19a05884aa42779a6a690e21501a2b1f.jpg

VARDARLI: TEHLİKENİN FARKINDA DEĞİLİZ

“Araç kullanırken birçok sürücünün yapmış olduğu en büyük hatalardan bir tanesi de cep telefonunu kullanmak” diyen Adnan Vardarlı, “Çok hızlı bir iletişim çağında olduğumuzdan dolayı artık her an bir şeyler yapmanın peşinde koşuyoruz. Cep telefonuyla araç kullanırken konuşmak da hayatımızın bir parçası oldu. Hiçbirimiz bunun ne kadar tehlikeli bir şey olduğunun farkında olmadan sürekli konuşmaya devam ediyoruz. Halbuki cep telefonuna odaklandığımızda karşı taraf bizi sinirlendirebilir? Herhangi bir sıkıntıda herhangi bir üzüntüde moraliniz bozulabilir ve trafikteki durumunuzu unutup hem kendiniz hem sevdikleriniz hem de diğer sürücü ve yayalar için tehlikeli durumlar yaşatabilirsiniz” ifadesini kullandı,

Vardarlı, “Telefonla ilgilenirken özellikle yol tabelaları, virajları ve yayaları fark etmeyebiliriz. Aynı şekilde yaya içinde geçerli bu durum. Yayalarda cep telefonuyla konuşurken dikkatsizliklerinden ötürü trafik kazasına karışıyor. Son günlerde yaya trafik kazaları da büyük artış gösteriyor. Cep telefonu ile konuşurken sağa çekip birkaç dakika beklemek, konuşma bittikten sonra yola devam etmek hepimiz için daha güzel olacaktır” dedi.