Tekstil sektörü işçisine nankör
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlayarak, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 5 Numaralı Dokuma, Hazır Giyim ve Deri işkolunda örgütlenme faaliyeti sürdüren bir sendika olduklarını hatırlatan Rafi Ay, iş kolunda 1 milyon 42 bin kişi çalışmasına rağmen toplam sendikalı sayısının 95 bin 278 olduğunun altını çizdi. Ay, hedeflerinin işkolunda çalışan işçilerin çoğunluğunun sendikalı ve toplu sözleşmeden yararlanır hale getirilmesi olduğunu ifade etti.
İşçilere 3 kuruş verme dönemi bitti
Tekstil ve hazır giyimin yılda 25 milyar dolardan fazla ihracat yapılan bir sektör olduğunu kaydeden Ay, düzenli olarak yılda 20 milyar dolar dış ticaret fazlası ile ülke ekonomisine önemli bir katkı sunduklarının altını çizdi. Sektörün Türkiye’ye yüksek oranda kazandırmasına rağmen işçilerin aldıkları ücretlerin oldukça düşük kaldığına vurgu yapan Ay, “İşverenlerin haksız, hukuksuz hatta Anayasa ihlali sayılacak tavırlarının çok çeşitli kademelerde görmezden gelinebildiğine şahit oluyoruz. Bir kültür değişimine acil ihtiyaç var. Çünkü ucuz işçilikle rekabet avantajı sağlama dönemi bitti. Sanayi 4.0 her geçen gün hızlanarak iş yaşamını değiştiriyor. Karanlık fabrikalar, yani hemen hiç işçi olmayan, çok az sayıda kişinin çalıştığı işletmeler görülmeye başlandı. İşçinize 3 kuruş az verip fabrikanızı ayakta tutmanız mümkün değil” diye konuştu.
Yönetimde işçiler de olmalı
İşçilerin mevcut haklarının korunduğu Kıdem Tazminatı Fonu’na sıcak baktıklarını belirten Ay, “Kıdem Tazminatı konusunda bütün işçilerin yararına, herkesi kapsayacak şekilde ve kırmızı çizgimiz olan 1 yıla karşılık 1 aylık ücret dahil, mevcut kazanılmış haklarımızın tamamının korunduğu şekilde bir kıdem tazminatı fonu kurulmasına sıcak bakmaktayız. Elbette bu fonun yönetiminde işçiler de olmalı ve nemalandırılmasına, denetimine yönelik bağımsız, hesap verebilir bir model seçilmelidir” ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.