Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tekirdağ'da üzüm hasadı başladı

Tekirdağ ilinde bağcılık faaliyetleri gerçekleştirilen 37 bin dekarlık alanda, yaklaşık 40 bin ton üzüm rekoltesi elde etmeyi hedefliyoruz.
Tekirdağ'da üzüm hasadı başladı
24 Ağustos 2023 10:48:14
Tekirdağ ilinde bağcılık faaliyetleri gerçekleştirilen 37 bin dekarlık alanda, yaklaşık 40 bin ton üzüm rekoltesi elde etmeyi hedefliyoruz.

Tekirdağ ilinde, bağcılık alanında kullanılan 37 bin dekarlık alanda, yaklaşık 40 bin ton üzüm üretimi hedefimiz bulunmaktadır.

Sabah erkenden bağlara giden üreticiler özenle hasat ettikleri üzümleri kasalara dolduruyor, satış için hazır hale getiriyor.

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, AA muhabirine, il genelinde üzümde yaklaşık 40 bin ton rekolte beklendiğini söyledi.

Öcal, Tekirdağ'ın kendine has geliştirdiği üzüm çeşitleri ile bağcılık alanında Türkiye'nin önemli illerinden olduğunu ifade etti.

Üretici Salih Can Dinçer de 35 dekarda 7 üzüm çeşidi ürettiğini, bir kökten ortalama 12 kilogram verim aldığını anlattı.

Bu yıl ciddi kuraklık yaşandığını ancak zamanında bakım yaptığı bağlarından iyi rekolte beklediğini belirten Dinçer "Gerekli bakımları zamanında yaptığımız için geçen sene aldığımız 8 ton üzümü bu sene 10 tona kadar çıkartmayı planlıyoruz." dedi.

Dinçer kasıma kadar sürecek hasat döneminin hayırlı olmasını temenni etti.

siyah-uzum_c7fb747c5378130347f4f266f042d6cb.jpg

Üzümün Faydaları Nelerdir?

Üzüm, besleyici özelliği yüksek bir meyve olarak ön plana çıkar. İçeriğinde bol miktarda enerji ve lif barındırırken, aynı zamanda zengin bir protein kaynağıdır. Diğer meyvelerle kıyaslandığında, üzüm farklı çeşitleriyle geniş bir yelpazeye sahiptir ve anavatanı Anadolu olmak üzere 1200'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Üzümün sağladığı antioksidan özelliği, E vitamini miktarını 50 kat, C vitamini miktarını ise 30 kat aşar. Bu sebeple üzüm, birçok alanda sağlık için faydalar sunar, örneğin beyin sağlığından sindirim sistemine, cilt sağlığından kansere kadar geniş bir yelpazede etkileri vardır.

Üzümün sağlık faydalarını sıralayacak olursak:

Kuvvetli bir antioksidan kaynağıdır.

Migreni hafifletebilir.

Hazımsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.

Kolon ve meme kanserine karşı koruyucu etkileri vardır.

Göz sağlığını ve görme yeteneğini destekler.

Kolesterol seviyelerini dengeleyebilir.

Böbrek sağlığını destekleyebilir.

Astım semptomlarını hafifletebilir.

Mikropları etkisiz hale getirebilir.

Kabızlığı gidermede yardımcı olabilir.

Cilt sağlığı için faydalıdır ve cildi yumuşatıp gençleştirebilir.

Saç sağlığı için gerekli vitamin ve mineralleri içerir.

Üzümün içeriğindeki yüksek şeker oranı nedeniyle kalori değeri yüksektir. Örneğin 100 gram üzüm, yaklaşık 71 kaloridir. Şeker ve karaciğer yağlanması gibi sağlık sorunları olan bireylerin üzüm tüketimine dikkat etmeleri önemlidir. Genel olarak, dengeli bir beslenme içerisinde yer verildiğinde üzüm, sağlığa birçok katkı sunabilen değerli bir meyvedir.