Tehlike uyarısı 'cep'lere gelecek
AA muhabirinin AFAD yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Başkanlık, TÜBİTAK ile imzaladığı protokolle İkaz ve Alarm Bütünleşik Sistemi AR-GE Projesi kapsamında, haber alma ve yayma sistemini hayata geçirecek.
Sistemle seferberlik ve savaş halinde, hava saldırıları tehlike ikazı haberleriyle kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehlike haberleri, tehlikeye maruz illere anında iletilebilecek. Sistem, savaş ikazlarının dışında doğal afetlere yönelik erken uyarı olarak da kullanılacak.
Bu kapsamda, sirenlerin duyuru sahası dışında bulunan vatandaşlara, ikaz haberlerinin gönderilmesi için Mesajlı Uyarı Sistemi geliştirildi.
Sistem nasıl işleyecek
Mesajlı Uyarı Sistemi ile AFAD Başkanlığında kurulacak merkeze, hava saldırısı tehlike haberleri ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri bakanlıkları gibi kurumlardan afet tehlikesi haberleri gönderilecek.
Tehlike haberleri AFAD tarafından değerlendirilerek, gerekli görülenler GSM operatörlerine iletilecek.
Sanayi tesislerinden kimyasal madde salınması, biyolojik laboratuvarlardaki tehlikeli maddelerin yayılımı, yoğun yağışlar sonucu meydana gelebilecek su baskınları, çığ tehlikesi gibi durumlar, önlem alınması için tehlike bölgesindekilere zaman kaybetmeden bildirilecek.
Bu kapsamda GSM operatörleri, afet tehlikesi haberlerini, sağlayacakları hücresel yayın sistemi yöntemiyle 112. kanaldan sirenlerin duyulmadığı yerlerde yaşayanların cep telefonlarına mesaj olarak gönderecek.
Projeyi sosyal sorumluluk olarak kabul eden operatörler, mesajlar için kurumlardan ya da vatandaşlardan ücret almayacak. Mesajlar, baz istasyonları kanalıyla sadece tehlikeye maruz bölgelerdekilere iletilecek. Vatandaşlar, cep telefonlarını aktive ederek uyarı mesajlarını görebilecek.
Türkiye, afeti etkin şekilde yönetecek
Yetkililer, Türkiye olarak afet yönetiminde ileri teknolojiyi kullanabilen ve afeti etkin şekilde yönetebilen bir ülke haline gelmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bu çerçevede Türkiye'yi gerek bölgesinde gerekse küresel anlamda afet yönetimi alanında model alınacak bir ülke haline getirmeyi amaçladıklarını dile getiren yetkililer, bu kapsamda özellikle bu yıl TÜBİTAK iş birliğiyle bilişim alanında kısa, orta ve uzun vadeli projeler başlattıklarını kaydetti.
Yetkililer, bu kapsamda Mesajlı Uyarı Sistemi'nin teknik altyapısının hazırlandığını ancak uygulamaya diğer bileşenlerin de tamamlanmasıyla başlanacağını sözlerine eklediler.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.