Numan Kurtulmuş, Ukrayna Meclis Başkanı Stefançuk ile görüştü
Zirve kapsamındaki görüşmede, parlamentolar arası ilişkiler, Rusya-Ukrayna savaşı ile bölgesel ve küresel güncel konular ele alındı.
Kurtulmuş, görüşmede, Kırım Platformu'na önem verdiklerini belirterek, Tatar Türklerinin haklarının korunmasının Türkiye için "öncelikli ve milli dava olduğunu" belirtti.
Tatar Türklerinin tarih boyunca acılar çektiğini ve bunları gidermek için ilk günden beri çalıştıklarını ifade eden Kurtulmuş, Ukrayna yönetiminin Tatar Türklerine yönelik olumlu yaklaşımlarını ve çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirtti.
Yakın zamanda kabul edilen "yerli halklar yasası"nın önemli bir gelişme olduğunu belirten Kurtulmuş, aynı zamanda Kırım Tatar Meclisinin de Ukrayna'da anayasal bir statü sahibi olmasını arzu ettiklerini bildirdi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Rusya-Ukrayna savaşı süresince Türkiye'ye bir milyon Ukrayna vatandaşının geldiğini ve bunların dostça karşılandığını dile getirdi.
Savaşından başından itibaren her iki ülkeyle de konuşabilen tek ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Ukrayna'nın uluslararası toplumca tanınan sınırlar içindeki toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde bir barış için çaba göstereceklerini söyledi.
Kurtulmuş, Rusya-Ukrayna savaşının büyüme ve yayılma tehlikesine de dikkati çekerek, bu savaşın bir an önce son bulması temennisinde bulundu.
Kurtulmuş, gıda güvenliği, tahıl koridoru ve esir değişimi konusunda bu zamana kadar olumlu sonuçlar elde edildiğini, daha fazla müspet sonuca ulaşmayı arzuladıklarını da kaydetti.
Parlamenter diplomasinin önemli bir vasıta olduğunu ve bundan da yararlanarak yapıcı girişimlerde bulunabileceklerini belirten Kurtulmuş, deprem nedeniyle ziyaretini gerçekleştiremeyen Ukrayna Meclis Başkanı Stefançuk'u Türkiye'ye davet etti.
Ukrayna Meclis Başkanı Stefançuk da Türkiye'nin, Kırım Platformu'nun, başlangıcından bu yana bir parçası olmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.
Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'ya insani destekleri için Türk halkına teşekkür eden Stefançuk, gıda güvenliği konusunda Türkiye'nin verdiği desteğin önemine dikkati çekti.
Yakın bir zamanda Holodomor felaketinin 70'nci yılı dolayısıyla Ukrayna Meclisi'nde özel bir program yapılacağını aktaran Stefançuk, Kurtulmuş'un bu programa davet etti.
Görüşmede, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış da hazır bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.