TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Polonya Meclis Başkanı Holownia ile görüştü
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meclis’te, Polonya Meclis Başkanı Szymon Holownia ile bir araya geldi.
Kurtulmuş, görüşmede, Holownia ve heyetini TBMM’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye-Polonya arasında her alanda var olan tarihi ilişkilerin stratejik işbirliği seviyesinde olduğunu ve her geçen gün bu ikili ilişkilerin artmasından da memnuniyet duyduklarını belirtti.
Hükümetler arasında var olan yakın diyaloğun parlamentolar arasında da çok kuvvetli bir şekilde artmasını ümit ettiklerini aktaran Kurtulmuş, Türkiye ve Polonya’nın ikili ticaretin yanı sıra turizm, eğitim ve birçok sektörde yakın işbirliği ve müşterek projeleri geliştirebilecek kabiliyete sahip olduğunu vurguladı.
Polonya’nın, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığını yapacak olmasının da Türkiye-Polonya ilişkilerinin gelişmesi bakımından önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Polonya’nın, Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği destekten dolayı müteşekkiriz. Çeşitli nedenlerle özelikle AB’de zaman zaman Türkiye’ye karşı uygulanan taraflı ve çifte standartlı yaklaşımlarla Türkiye’nin AB üyeliği bugüne kadar gerçekleşmemiştir. Türkiye tabii ki kendisine uygulanan çifte standarda hiçbir zaman rıza göstermeyecek, aynı zamanda AB tam üyelik perspektifinden de hiçbir zaman vazgeçmeyecektir." ifadesini kullandı.
Bölgesel konular hakkında da değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, Rusya-Ukrayna arasında devam eden ve on binlerce insanın ölümüne neden olan savaştan dolayı duydukları kaygıyı paylaştı.
Türkiye’nin, Ukrayna-Rusya savaşındaki tavrının başından beri net ve açık olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "2014’te Kırım’ın ilhakıyla başlayan süreçte; toprak ilhaklarını, Ukrayna’nın bazı bölgelerinin ilhak edilmesini kabul etmediğimizi, bunun uluslararası hukuka uygun olmadığını her platformda dile getiriyoruz ve dile getirmeye devam edeceğiz. Türkiye başından itibaren her iki tarafla da konuşabilen tek ülke olarak bu savaşın bir an evvel adil bir barış temelinde sonlandırılması gerektiği fikrini ortaya koymuştur, bunun için çok uğraşmıştır, uğraşmaya da devam ediyoruz." diye konuştu.
Rusya-Ukrayna savaşının bitmesini istemeyen ülkelerin varlığına dikkati çeken Kurtulmuş, "Bu savaş, sadece Ukrayna ile Rusya arasındaki bir savaş olmasının çok ötesine geçmiştir. Rusya ile tüm Batı dünyası arasındaki bir savaşa dönüşme potansiyeline sahiptir. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü korunarak bu savaşın bir an evvel bitirilmesi, dünya barışına yapılacak en büyük katkılardan birisidir." değerlendirmesinde bulundu.
- İsrail’in saldırganlığı
Gazze’de devam eden ve Lübnan’a da sirayet etme potansiyeli taşıyan İsrail’in saldırganlığına da dikkati çeken Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında 7 Ekim’den bu yana gerçekleşen İsrail’in saldırılarında istatistiği tutulabilen 42 bine yakın insan katledilmiştir. Kaybolan ve yıkıntıların altında kalan çok sayıda insan olduğu da tahmin edilmektedir. Bütün dünyanın gözü önünde ve hiçbir uluslararası hukuk kuralına uymadan Netanyahu ve çetesi saldırganlığını sürdürmektedir. Ne yazık ki başta ABD olmak üzere bazı ülkelerin sınırsız ve koşulsuz desteğini yanlarına aldıkları için her türlü pervasızlığı icra etmekten çekinmiyorlar.
En son Lübnan’da ardı ardına gerçekleştirilen siber saldırılar, bu saldırganlığının geldiği vahim boyutları göstermesi bakımından artık bütün insanlığı uyarıcı bir mahiyettedir. Eğer İsrail’in bu saldırganlığı durdurulamazsa korkarım ki dünya bölgesel ve küresel büyük çatışmaların içine sürüklenecektir."
- Polonya Meclis Başkanı Holownia: "Türkiye, Polonya için çok önemli bir partner"
Polonya Meclis Başkanı Szymon Holownia ise TBMM’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, ziyaretinin iki ülke parlamentoları arasındaki ilişkilerde yeni dönemin başlangıcına vesile olması temennisini dile getirdi.
Polonya Meclisi’nde halkın desteğiyle çoğunluğu elde ettiklerini hatırlatan Holownia, kendilerini seçen halkın, iç ve dış politikada işbirliklerinin artırılmasını istediklerini anlattı.
Türkiye’nin, Polonya için çok önemli bir partner olduğunu belirten Holownia, turizm, eğitim ve ekonomi alanlarındaki işbirliklerinin çeşitlendirilmesini arzu ettiklerini söyledi. Yerel yönetimler ve bölgesel konularda işbirliğine açık olduklarını aktaran Holownia, özellikle savunma sanayisi konusunda Türkiye ile işbirliğini artırmak istediklerini, bu konuda Polonya’da sanayinin gelişmesiyle istihdamın da artırılacağını ifade etti.
Holownia, Polonya’nın AB Dönem Başkanlığı sırasında Türkiye’nin AB’nin parçası olması gerektiğini vurgulayacaklarını kaydetti.
Rusya-Ukrayna savaşı ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları hakkında da değerlendirmede bulunan Holownia, 21. yüzyılda Avrupa bölgesinde taarruz niteliğindeki saldırılara yer olmadığını, bunu kabul etmediklerini aktardı.
Rusya’ya yönelik yaptırımlara katıldıklarını ve bunun devam etmesi gerektiğini düşündüklerini dile getiren Holownia, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında takındığı tutumu saygıyla karşıladıklarını, Türkiye’nin bu savaşta önemli görev yürüttüğünü belirtti.
Szymon Holownia, Orta Doğu’da barışın sağlanabilmesi için ise iki devletli çözümün şart olduğunu vurguladı.
Orta Doğu’daki durumun bir felaket olduğuna işaret eden Holownia, bölgedeki hedeflerinin bir an önce barışın sağlanması olduğunu açıkladı.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, görüşmenin ardından Polonya Meclis Başkanı Holownia ile TBMM Genel Kurul salonunu gezdi ve FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında bombalanan alana karanfil bıraktı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.