Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2296.74
BIST 100
8978.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

TBMM Başkanı Çiçek'ten komşuya sitem

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Lütfullah Furuzande Dehkurdi ile görüşen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Sizde çok mu prim yapıyor Türkiye aleyhine konuşmak?' diye sordu.
TBMM Başkanı Çiçek'ten komşuya sitem
09 May 2013 20:19:00
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Lütfullah Furuzande Dehkurdi ile görüşen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Sizde çok mu prim yapıyor Türkiye aleyhine konuşmak?' diye sordu.

TBMM Başkanlık Divanı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen görüşmede Çiçek, 12 Haziran'da İran'da seçimlerin olduğunu hatırlatarak, "Sağlıklı bir seçim olmasını temenni ediyorum. Komşumuzdan güzel haberler duymak istiyoruz. Komşumuzdan gelen haberler ne kadar güzel olursa biz de o kadar rahat ederiz" dedi.

Siyasiler olarak Türkiye ile İran ilişkilerini derinleştirmek ve daha ileri götürmek konusunda mesuliyetlerinin olduğunu ifade eden Çiçek, özellikle siyaset adamlarının yanlış anlamalara neden olacak söz ve davranışlardan kaçınması gerektiğini söyledi. Zaman zaman İran ile Türkiye arasında görüş farklılıkları olduğunu ve bunların da tabi görülmesi gerektiğini belirten Çiçek, şunları söyledi:

"Zaman zaman bizim rahatsız olduğumuz açıklamalar oldu. Benim bunları söylemem gerekir. Bunları söylemezsek bu türlü yanlış sözlere cesaret vermiş oluruz. Son zamanlarda bölgesel bazı konularda fikir farklılığı sebebiyle politikacılardan, bürokratlardan, askerlerden çok sayıda kişinin Türkiye ile ilgili beyanat yarışına girdiğini görüyorum. Acaba İran'ın iç politikasında bu çok mu prim yapıyor? Biz politikacılar bazen prim yapacak laf ederiz ama sizde çok mu prim yapıyor Türkiye aleyhine konuşmak? Doğrusu bunu bilmek isterim? Türkiye dostluk getiri katsayısı yüksek bir ülkedir. Nükleer faaliyetleriniz nedeniyle Birleşmiş Milletler'de dünyadaki her türlü olumsuz gelişmeyi göze alarak o konuda sizin lehinize oyu kullanan ülkelerden bir tanesiyiz. Bu bile tek başına bu tür beyanların yapılmaması için sebeptir. Bunu söylemesem olmazdı. Dostça ifade etmem gerekiyor. Umut ederim bunlar geride kalsın. Dostluğumuzu incitecek konuları iç politika mülahazasıyla bile olsa son bulmasını arzu ederim."

Resmi tutumumuz asla Türkiye'ye karşı olmamıştır

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dehkurdi ise İran ile Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesinden yana olduğunu söyledi. Çiçek'in, bazı İranlı yetkililerin sözlerinden dolayı sitem ettiğini belirten Dehkurdi, şöyle devam etti:

"Ülkemizin resmi tutumu bizim dini liderimiz, Cumhurbaşkanımız, Bakanlarımız ve Meclisimizin üst düzey yetkilileri tarafından açıklanıyor. Resmi tutumumuz asla asla Türkiye'ye karşı olmamıştır. Kabul edersiniz ki bizim ülkemiz de Türkiye gibi özgürdür. Orada da herkes özgürce beyanatlarda bulunabilirler. İran kamuoyu Türkiye'ye karşı sevgi beslemektedir. Sizlerden beklentimiz, bu sözlerden rencide olmayın. Belki de bunlar kardeşliğimize dayanarak samimi ortamda gündeme gelmiştir."

Türkiye'nin İran'ın nükleer programı ve uranyum zenginleştirme konusunda verdiği destekten dolayı teşekkür eden Dehkurdi, İran'ın dostluğunun da Türkiye için yararlı olduğunu bildirdi.

Kıbrıs konusu ile ilgili siyasilerin cevap vermesi gerektiğini ifade eden Dehkurdi, "Sitemlerinizi siyasilere ileteceğim" diye konuştu.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan