Tayvan'da 500 yıllık el yazması Kur'an-ı Kerim'in restorasyonu yapılıyor
Focus Taiwan'ın haberine göre, Tayvan Milli Kütüphanesi, çok eski ve yıpranmış olması sebebiyle ağır hasar görmüş 500 yıllık el yazması Kur'an-ı Kerim'in onarımını nisan sonunda tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı.
Restore edilen Kur'an-ı Kerim, iki yıl önce Türkiye'de yaşayan ve Müslüman olan Tayvan Tzu Chi Vakfı Türkiye Temsilcisi Faysal Hu tarafından, Tayvan merkezli Budist Tzu Chi Yardım Vakfının Kurucusu Dharma Ustası Cheng Yen'e hediye edildi.
Milli Kütüphanenin "Kitap Hastanesi" bölümünde eski metinler ve kaligrafik restorasyonda uzman Hsu Mei-wen, Cheng Yen'in hediye edilen Kur'an-ı Kerim'i gözden geçirirken bazı sayfalarda karıncalara benzeyen böcekler gördüğünü, ardından da Milli Kütüphane yetkilileriyle temasa geçtiğini aktardı.
Bunların aslında eski kitaplarda sıklıkla bulunan "sigara böcekleri" olduğunu söyleyen Hsu, attığı ilk adımın böceklerden kurtulmak için nitrojen gibi inert bir gaz kullanmak olduğunu ifade etti.
Hsu, el yazması kitabın iç sayfalarının restorasyonunun uzun ve zahmetli bir süreç olduğunu vurgulayarak, sadece bir sayfayı onarmanın yarım gününü aldığını dile getirdi.
500 yıllık Kur'an-ı Kerim temmuzda sergilenecek
Doğru malzemeleri bulmanın da çok zaman ve çaba gerektirdiğine işaret eden Hsu, Kur'an-ı Kerim sayfalarının malzemesiyle eşleşen keten lifleri bulmanın, tedarikçilerde benzerleri olmadığı için 8 ay sürdüğünü anlattı.
Hsu, sonunda Milli Kütüphanenin deposunda, kullanılabilir görünen bazı materyaller bulduğunu, daha sonra bunları Kur'an-ı Kerim'dekine benzer bir görünüm elde etmek için mineral pigmentle boyadığını söyledi.
Restorasyon sürecinde ciltten tozu, tohumları ve insan saçını temizlediğini, daha sonra da bunları sakladığını kaydeden Hsu, temmuzda sergilenecek Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra bu kalıntıların da sergileneceği bilgisini paylaştı.
Hsu, Kur'an-ı Kerim'in restorasyon sürecinde sona geldiklerine dikkati çekerek, sadece kapağının ve cildinin onarılma işleminin kaldığını kaydetti.
Kitap restorasyoncusu Hsu, ne Budist ne de Müslüman olmamasına rağmen Kur'an-ı Kerim'in onarılması sürecinde asla domuz eti yemediğinin altını çizdi.
Hsu, Kur'an-ı Kerim'deki yazıların 4 kişi tarafından farklı mürekkepler kullanılarak el yazısıyla yazıldığını ve eserin 15. veya 16. yüzyılda tamamlandığını bildirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.