Tayvan ve Filipinler arasında siber savaş
Dünyada internet kullanım oranı gittikçe yükselirken, ülkeler arasındaki siber saldırılar ve bu saldırılara karşı alınan önlemler yeni bir cephenin doğmasına neden oldu.
Ülkeler arası siber savaşın son örneği Tayvan ile Filipinler arasında görüldü.
Tayvanlı bir balıkçının Filipinler sahil güvenlik ekiplerince vurulmasının ardından Taylandlı internet korsanları Filipinler'in resmi başkanlık sitelerine saldırı düzenleyerek siteyi çökertti.
Saldırıya karşılık veren Filipinler'deki korsanlar ise Tayvan Ulusal Savunma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Sahil Güvenlik İdaresi'nin sitelerini bir kaç saatliğine devre dışı bırakmayı başardı.
Güney Çin Denizi'nde egemenlik haklarını korumak için var gücüyle mücadele eden ülkeler, son sıcak krizin ardından yeniden internette karşı karşıya geldi.
ABD ve Çin arasında siber gerilim
Ülkeler, ulusal güvenlikleri için internet güvenliğini birinci öncelik olarak ele almaya başlarken, dünyanın en büyük iki ülke arasında da geçtiğimiz günlerde buna benzer bir siber kriz yaşanmıştı.
ABD Savunma Bakanlığı'nın 6 Mayıs'ta yayınladığı raporda, Çin Ordusu, "Bir kriz halinde kullanılabilecek askeri kabiliyetleri ele geçirmeye yönelik" siber saldırı düzenlemekle suçlanmıştı.
Çin Başbakanı Li Keqiang, Pentagon'un raporunda yer alan iddiaları "temelsiz suçlamalar" olarak nitelendirmiş, ülkesinin siber saldırılara destek vermediğini ve bu suçlamayı reddettiğini söylemişti.
Öte yandan 2 yıl önce ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, diğer ülkelerden gelebilecek kritik siber saldırıları savaş sebebi olarak göreceklerini açıklamışlardı.
İsrail İran'ın nükleer çalışmalarını internetten vuruyor
İran'ın nükleer faaliyetlerinden rahatsızlık duyduğunu her fırsatta gündeme getiren İsrail, bir yandan da siber saldırılarına devam ediyor.
İranlı üst düzey bir yetkili, geçen yıl mayıs ayında, nükleer programlarını hedef alan Stuxnet'den çok daha güçlü olan ve "Flame" adı verilen virüsün, etkisiz hale getirildiğini öne sürmüştü. İran Siber Güvenlik kurumu saldırı iddialarını doğruladı ve kaynağın İsrail olduğunu savundu. İsrail tarafı ise saldırının arkasında olabileceğini ima eden şaşırtıcı bir açıklama yaptı.
Bu arada Türkiye de güvenli internet kullanımıyla ilgili çalışmalara hız verdi.
Türkiye'de güvenli internet kullanımından yerli ürün geliştirmeye kadar birçok konuda önlem alınması amacıyla plan hazırlandığı, bazı kurumların da bu çalışmalara katkı vereceği belirtiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.