Taşköprü'de 'Beyaz altın' nöbeti
Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaretle tescillenen Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 24 bin dekar alanda yetiştiriliyor. Hasat dönemi geldiğinde, çiftçiler hava şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte, "Beyaz altın" olarak adlandırdıkları sarımsaklarını kuruması için ortalama 10 gün boyunca tarlada bırakıyorlar.
Bu süre zarfında, sarımsakların çalınma riskine karşı ve yaban hayvanlarından korunmaları için çiftçiler tarladan ayrılmıyor. Traktörlerinin römorklarını çadırla kapatan üreticiler, 10 gün boyunca burada kalarak dinleniyor ve yemeklerini tarlada hazırlıyorlar. Aynı zamanda etrafı sürekli kontrol ederek gece gündüz nöbet tutuyorlar.
Uzunkavak köyünden sarımsak üreticisi Engin Uysal, çocukluğundan beri sarımsak üretimiyle uğraştığını belirterek dededen, babadan gördükleri usullerle tamamen doğal olarak bu işi yaptığını anlattı.
Uysal, "Hasadımızı bu sene de yaptık ve tarlamızın üzerine serdik. Sarımsaklarımız şu anda kuruma evresinde. Kurumadaki amaç sarımsağın raf ömrünün yerine gelmesi. Yaklaşık 10 günlük kurutmadan sonra sarımsaklarımızı köye götürüp, temizleme ve boylarına göre ayrıştırma işlemini yapacağız." dedi.
Taşköprü sarımsağının çok özel bir ürün olduğunu vurgulayan Uysal, "Taşköprü sarımsağı bilindiği üzere dünya üzerinde en kaliteli sarımsak. Tıbbi açıdan da en kaliteli olan sarımsak türüdür. Bu nedenle kıymeti çok yüksektir. Maddi değerinden çok manevi olarak da bizim için değeri vardır." diye konuştu.
'Neredeyse 24 saat başındayız'
Sarımsaklarını koruduklarını ifade eden Uysal, şu ifadeleri kullandı:
"Sarımsaklarımızı 24 saat korumaya çalışıyoruz. Hırsızlığa, çalınmalara, olabilecek hava koşullarına karşı sarımsağımızı korumaya çalışıyoruz. Sarımsak, bizim için çok kıymetli. Bilindiği üzere 'beyaz altın' olarak adlandırılır, biz de bunu bu şekilde söylüyoruz. Bunun için gerekli tüm tedbir ve önlemleri alıyoruz. Neredeyse 24 saat başındayız. Bu sürede yatağımız, yorganımız, yememiz, içmemizi hepsini tarlada yapıyoruz. Beyaz altınımızı adeta bir mücevher gibi sarraf edasıyla koruyoruz."
Üreticilerden Mehmet Sivri de 30 yıldır sarımsak ürettiğini kaydetti.
Güzel bir sezon olmasını ümit ettiğini belirten Sivri, "İnşallah güzel bir sezon olacak. Sarımsaklarımız hasat sonrası kurumaya bırakıldı. Şu an nöbetteyiz. Geceleri de nöbet tutmamız gerekiyor. Genelde bölge bölge çeşitli duyumlar alıyoruz, biz de sarımsağımızın başına herhangi bir sıkıntı gelmemesi için ailecek nöbet tutuyoruz." ifadelerini kullandı.
Sarımsağın kendilerine ata yadigarı olduğunu dile getiren Sivri, "Sarımsak bize atalarımızdan devrolmuş, bize özgü bir ürünümüzdür. Beyaz altınımızı haliyle gece gündüz korumaya devam ediyoruz." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.