Dolar (USD)
34.32
Euro (EUR)
37.21
Gram Altın
3019.92
BIST 100
8885
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Tarım Kredi'den STRATEJİK yatırım

Tarımsal ilaç üretiminde Çinli ve Alman firmalarının tekelleştiğini söyleyen Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Aydın: "Turgutlu OSB'de kuracağımız ilaç fabrikasıyla hem ithalatı azaltacağız hem de stratejik olan tohumun kalitesini artıracağız."
​Tarım Kredi'den STRATEJİK yatırım
01 Kasım 2023 00:57:32
Tarımsal ilaç üretiminde Çinli ve Alman firmalarının tekelleştiğini söyleyen Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Aydın: "Turgutlu OSB'de kuracağımız ilaç fabrikasıyla hem ithalatı azaltacağız hem de stratejik olan tohumun kalitesini artıracağız."

Haber: Fırat İpek

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, (Tarım Kredi), Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ'nin Denizli Acıpayam Fabrikası'nda düzenlediği etkinlikte ekonomi gazetecileriyle bir araya geldi. Günlük süt işleme kapasitesi 1350 ton olan fabrika turunun ardından düzenlenen toplantıda Tarım Kredi Grubunun 1 yıllık faaliyetleri açıklandı. Toplantıda açıklamalarda bulunan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Tarım Kredi kamu kurumu değildir. Burası 853 bin çiftçiye hitap eden bir kuruluştur” dedi.

a_0e09974e1a6972289ddf8213f531faa1.jpg

TKK’da 23 bin personel istihdam ediliyor

Gübreden yeme, akaryakıttan tohuma, ilaçtan madene, lojistikten plastiğe, hayvancılıktan süt ürünlerine, yağdan markete, sigortadan teknolojiye 51 fabrika, 2 liman, 19 şirketi olan ve yıllık 100 milyar TL cirosu olan bir kooperatif olduklarını belirten Aydın, “17 Bölge Birliği, 1.618 Kooperatif, 192 Hizmet Bürosu ve 23.000 personelle hizmet ediyoruz. 2023 yıl sonu için tahmini tarımsal girdi satışı yapılan üretici sayısının da 520 bine ve satış cirosunun ise 32 milyar lirası kredili olmak üzere 55 milyar liraya ulaşmasını planlıyoruz” diye konuştu.

2024 Ekim’de ilaç deneme üretimi başlıyor

Tarım gibi çok stratejik bir alanda iş yaptıklarını söyleyen Aydın, “Bu alanda tohumun verimliliği ve kalitesi önemli. Verimliliği sağlamak için de tarımsal ilaç kullanılıyor. İlaç sektörünün yüzde 70’ine hâkim yabancı şirketler tekelleşiyor. Özellikle Çinli ve Alman firmalar. Biz de dedik ki; kendi ilacımızı kendimiz üretelim. Hem cari açığı azaltalım hem de tohumda kaliteyi arttıralım. Manisa Turgutlu OSB’deki fabrikamızda 2024 yılının Ekim ayından itibaren deneme üretimlerine başlayacağız” açıklamasını yaptı.

Teknoloji yatırımı maliyeti yarıya düşürecek

“Bir diğer önem verdiğimiz konu da teknoloji” diyen Aydın, “Ankara’da depomuz var, o depoyla İskendurun’u, Adana’yı besliyoruz. Buradan da sütü, peyniri doldurup gönderiyoruz. Fakat kamyon gelirken boş geliyor. Ertesi gün Gübretaş, oradan bir kamyon tutuyor buraya gübre gönderiyor. Bu boş gelen kamyona bir gübre yüklesek maliyet yarıya düşecek. Yani grubun kendi içerisindeki ekosistemini kuracağız. Sistem birbiriyle konuşunca çok daha verimli hale gelecek. O yüzden bu Tarım Kredi Teknoloji yatırımı yaptık” beyanında bulundu.

Ton başına gübre fiyatında 400 TL indirim

Üreticilere indirim müjdesi veren Tarım Kredi Genel Müdürü Aydın şunları söyledi: “Gübre kullanımı sonbahar ve ilkbahar dönemlerindedir. Üreticilerimizin ekim döneminde en yoğun ihtiyaç duyduğu kimyevi gübrelerden olan 20.20.0 çeşitlerini şu anda ton başına 13.500’e satıyoruz. Ama 10 gün süreyle ton başına 400 lira indirim yaptık. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri geçmişte olduğu gibi bundan sonra da güçlü bir şekilde üreticilerimizin yanında yer almaya devam edecektir. Kampanya stoklarla sınırlı olacak."

r_1c250e6f8d9188aceb2dfc70e7569d3a.jpg

Koopbakkal ile mahalle bakkalı yaşıyor

Koopbakkal projesiyle sokak aralarına kendimiz girmek yerine mahalle bakkallarını desteklediklerini ifade eden Aydın, “Ülkemizdeki 81 il ve 589 ilçede toplam 3 bin 293 satış noktamız var. Bunların 860’ı Koopbakkal. Mahalle bakkallarına yazar kasamızı, post cihazımızı ve Tarım Kredi ailesine ait ürünlerini koyuyoruz. Ürünlerimizi de iskontolu veriyoruz. Koopbakkallar da sattıkça bize ödeme yapıyor. Uygulama ile hem küçük esnafa destek oluyor hem de ürünlerimizin daha çok tüketiciye ulaşmasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

‘12 bin üreticiden süt alıyoruz’

Fabrika gezisi sırasında bilgiler veren Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ Genel Müdürü Abdullah Oğul da şöyle konuştu: “Yaklaşık 80 bin metrekare alana kurulu fabrikada 1000'e yakın çalışanımız var. Bu tesiste süt işleme kapasitesi günlük 1350 ton. Gelecek yıllarda yeni yatırımlarla kapasiteyi 2 bin tonlara çıkarmayı düşünüyoruz. 12 kategoride 200 çeşit süt ürünü üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünler 46 bin noktada satılıyor. Yaklaşık 12 bin üreticiden süt alıyoruz. Ayrıca fabrikamızda meyve suyu üretimimiz de var.”

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
ABONE OL
Google News - Milat Gazetesi
202410 - Ziraat Bank - Kadın Çiftçi
202410 - Ziraat Bank - Basınçlı Sulama
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme