Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2834.21
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tarihi mekana saygısızlık

İsmini 1918 yılında Ermeniler tarafından yakılarak öldürülen şehitlerimizin bulunduğu Erzurum Yanıkdere şehitliğinin adeta çöplüğe dönen halini gören Er-Vak'lı gençler, şehitlerin ruhuna saygısızlık yapıldığını söylediler.
Tarihi mekana saygısızlık
21 Ekim 2017 11:06:00
İsmini 1918 yılında Ermeniler tarafından yakılarak öldürülen şehitlerimizin bulunduğu Erzurum Yanıkdere şehitliğinin adeta çöplüğe dönen halini gören Er-Vak'lı gençler, şehitlerin ruhuna saygısızlık yapıldığını söylediler.

Cahit HINISLIOĞLU

Üzerinden tamı tamına 101 yıl geçmesine rağmen Ermeni katliamlarının en acımasızı ve en korkuncunun yaşandığı Erzurum Yanıkdere bugün tarihimizde kanayan bir yaradır. O gün Erzurum halkını arkadan hançerleyen Ermeniler yüzlerce Erzurumlu evladını burada katletti, yetmedi burada yaktı. Onun içindir ki Yanıkdere Erzurum'da büyük bir yaradır. Bu şehitlik ise o günlerin anısına gelecek nesillere kalacak acı bir hatıradır.

Bu hareket ecdadımıza saygısızlık

Bugün Yanıkdere şehitliğinin etrafı adeta bir çöplük haline gelmiş durumda. Şehitlik yakınlarında yaşayan vatandaşlar da bu mekanın çöplüğe dönüşmesinden şikayetçi olduklarını dile getirseler de, gerek bilinçsiz vatandaşların ve gerekse ilgisiz belediyenin bu mekanları korumadaki kusuru bu tabloyu oluşturmuş durumda.

Er-Vak'lı gençlerden örnek davranış

Erzurum Kalkınma Vakfı Gençlik Komisyonu (Er-Vak Gençlik), bakımsızlıktan çöplüğe dönüşen tarihi Yanıkdere Şehitliğini temizlemek için etkinlik düzenledi. Etkinliğe katılan Er-Vak gönüllüleri karşılaştıkları manzara karşısında şaşkına döndüler. Bu durumun 1918 yılında Ermeniler tarafından katledilenlerin ruhlarına saygısızlık olduğunu belirten Er-Vak gönüllüleri şehitlerin hatırına Yanıkdere Anıtının etrafını temizlediler.

Çöpler arasında içki şişeleri de vardı

Gençlik Komisyonunun düzenlemiş olduğu Yanıkdere Şehitliğini temizleme etkinliğine katılan gönüllüler en fazla çöpler arasındaki içki şişelerinden rahatsız olduklarını ifade ettiler. Ayrıca çöpler arasında mermi kovanları, yakılmış lastik kalıntıları ve diğer plastik atıkların da bulunması dikkat çekti.

Burada olduğumuz için mutluyuz

Er-Vak Gençlik gönüllüleri Erzurum için büyük bir öneme sahip olan Yanıkdere Şehitliğinin halka duyurulmasına vesile olmaktan memnun olduklarını ifade ederek, "Boşa geçen çok zamanımız var bu zamanı tarihimizle ilgilenerek geçirmek bize manevi huzur veriyor" şeklinde konuştular.

Yanıkdere'de 3 bin masumu katlettiler

20 Şubat 1918'de yoğun kar yağışı sebebiyle yolların kapandığını bahane eden Ermeni askerleri şehirden topladıkları insanları vagonlara doldurmuştu. Tren Yanıkdere Köprüsüne gelince elleri bağlı olan halk kafalarına baltalarla vurularak dereye itildi. Katledilen insanların çığlıklarının duyulmaması için trenler sürekli siren çalıyordu. Bu şekilde üç bin masum insanın canına kıyılmıştı.