Dolar (USD)
34.54
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3016.49
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tarihi görüşmenin ardından Erdoğan''a hakaret!

Başkan Erdoğan ile ABD başkanı arasındaki görüşme dünya basının ilgi odağı oldu. Amerikan basını, Trump''ın Erdoğan karşısında "etkisiz" kaldığına vurgu yaparken, İngiliz haber ajansı Reuters, görüşmeden çözüm çıkmadığını savundu. NYT''deki bir yazıda ise Erdoğan için skandal sözler sarf edildi. Haberde, "despot-zorba" ifadesi kullanıldı.
Tarihi görüşmenin ardından Erdoğan''a hakaret!
14 Kasım 2019 11:18:00
Başkan Erdoğan ile ABD başkanı arasındaki görüşme dünya basının ilgi odağı oldu. Amerikan basını, Trump''ın Erdoğan karşısında "etkisiz" kaldığına vurgu yaparken, İngiliz haber ajansı Reuters, görüşmeden çözüm çıkmadığını savundu. NYT''deki bir yazıda ise Erdoğan için skandal sözler sarf edildi. Haberde, "despot-zorba" ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşme ABD ve dünya basınında geniş yer buldu. Amerikan basını Trump'ı "etkisiz kalmakla" eleştirirken, görüşmeyi en çok gündemde tutan gazete New York Times (NYT) oldu.

NYT'DEN BİRİNCİ YAZI: SOMUT BİR ANLAŞMA ÇIKMADI

New York Times gazetesi adına görüşmeyi takip eden Beyaz Saray muhabiri Michael Crowley'nin haberinin başlığında "Onun büyük hayranıyım. - Trump, Erdoğan'ı sıcak karşıladı" ifadesi yer aldı.

Crowley'nin yazısı, Barış Pınarı Harekatı sonrasındaki gelişmelere atıflar yapıyor.

Gazetenin Beyaz Saray muhabiri olan Crowley, Türkiye'nin operasyonu ile bölge eksenli Amerikan siyasetinin rotasından çıktığını ancak Trump'ın, Erdoğan ile görüşmeleri sırasında, bu hususta hissedilir bir tavır ortaya koymadığını savundu.

Yazı, "Günün sonunda Erdoğan'ın ziyaretinin verimli olup olmadığı belirsiz kaldı. Beyaz Saray açıklaması, somut bir anlaşma olmadığını gösteriyor" ifadesiyle sonlandı.

NYT'DEN SKANDAL İKİNCİ YAZI: ERDOĞAN'A "DESPOT-ZORBA" YAKIŞTIRMASI

Yine New York Times gazetesinin editoryal görüş bölümünde kaleme alınan yazıda ise hem Erdoğan'a hem de Trump'a eleştiriler vardı.

"Erdoğan ile buluşarak, Trump bir despotu daha ağırladı" başlıklı yazının alt başlığında ise "Türk Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinden Amerika Birleşik Devletleri tam olarak ne elde etti? sorusu yer aldı.

Trump'ın Erdoğan'ı ağırlamaması için; Amerika'nın Kürt müttefiklerini saldırmalarından, S-400 krizine ve Türkiye'de gazetecilere yönelik baskılara kadar çok fazla sebep olduğu yazıda savunuldu.

Zirvenin "çok iyi ve verimli" geçtiği şeklindeki demeçleri kanıtlayacak bir emarenin bulunmadığını da savunan yazıda, görüşmeden, S-400 sorununun "çözümsüz" kaldığı sonucunun çıktığı yazıldı.

Yazı, Ukrayna eksenli azil soruşturmasına yapılan bir atıfla sonlandı: "Anlaşılan Erdoğan'ın bu ziyareti 'iyiliğe karşı iyilik' temelinde gerçekleşmedi ki asıl problem de bu. Erdoğan gibi otoriter bir zorbayla yapılacak Beyaz Saray görüşmesi, ABD ve dünya için açık ve somut dış politika kazanımları sağlamalıydı. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy gibi müttefike yapılacak Beyaz Saray daveti ise, aksine açık bir desteğin göstergesi olarak gerçekleşmeliydi. Trump aradaki farkı kaçırıyor gibi..."

WP: S-400 KRİZİNE ÇÖZÜM ARANIYOR

Washington Post'taki (WP) haberde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın toplantısını, iki ülke arasındaki sorunları dile getirme fırsatı olarak kullandığı değerlendirmesi yer aldı. Erdoğan bu noktada, FETÖ lideri Gülen'in iadesini gündeme getirdiği ifade edildi.

Post'un haberinde, iki ülke arasında kriz yaratan S-400 konusuna ilişkin Trump'ın "Yetkililerimiz çözüm için çalışıyor" ifadeleri yer aldı. Trump yönetiminden üst düzey yetkililerin "Türkiye'nin silahları kutularından çıkarmaması bir çözüm olabilir" dediği de haberdeki bu paragrafta yer aldı.

CNN INTERNATIONAL: HİÇBİR LİDER ERDOĞAN KADAR İSTEDİĞİNİ ELDE EDEMEDİ

CNN Televizyonundaki haberde ise Trump'ın Erdoğan için kullandığı "Onun büyük bir hayranıyım" ifadesine atıf yapılarak "Bazı Amerikalı parlamenterlerin bu görüşmeden beklediği karşılama bu değildi" denildi.

CNN'in Beyaz Saray muhabiri olan Kevin Liptak, imzalı yazıda, ABD Başkanı Trump'ın güçlü liderlerle gösterdiği yakınlık konusunda örnekler yer aldı. Yazıdaki en dikkat çekici ifade ise "Ancak hiçbir lider, Erdoğan kadar, Trump'tan istediğini elde edemedi" oldu.

Kevin Liptak bu ifadesine gerekçe olarak, Türkiye'nin Suriye operasyonuna yeşil ışık yakılmasını, S-400 krizinde Trump'ın yaptırım karşıtı tavrını örnek gösterdi.

REUTERS: GÖRÜŞMELERDEN ÇÖZÜM ÇIKMADI

İngiliz haber ajansı Reuters görüşmeye ilişkin kapsamlı haberinde, "İki liderin Ankara-Washington hattında yaşanan sorunları çözmeyi başaramadığını" yazdı.

Ajansa göre; hem Erdoğan hem de Trump, Türkiye'nin Suriye'de ABD'nin Kürt müttefiklerine (terör örgütü PKK) yönelik operasyonu ve Ankara'nın Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması gibi birçok konuda yaşanan farklılıkların nasıl üstesinden gelineceğine ilişkin somut ifadeler açıklama yapmadı.

Trump'ın S-400'lerden vazgeçilmesi için Erdoğan'a baskı yaptığını yazan Reuters, görüşmesi sonrası Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada daha kesin bir dil kullanıldığını belirtti.

"HAYATİ ÖNEMDE" VURGUSU

Beyaz Saray açıklamasında, "Diğer cephelerde ilerleme sağlamak için Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla ilgili meselelerin çözülmesi hayati önemde" ifadesine yer verildi.

Siyasi meselelerde yaşanan gerilime karşın Trump'ın Erdoğan'ı sıcak karşıladığını aktaran Reuters, bu durumun ABD Kongresi'nde Türkiye'nin PKK uzantısı YPG'ye karşı Suriye'de başlattığı harekata karşı oluşan öfkeyle "keskin bir tezat" oluşturduğunu yazdı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin