Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tarihi eser şantiyeleri arı gibi çalışıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ecdat yadigârı eserlere yönelik restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
Tarihi eser şantiyeleri arı gibi çalışıyor
27 Aralık 2024 14:16:57
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ecdat yadigârı eserlere yönelik restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Genel Müdürlüğün ülke çapındaki 25 Bölge Müdürlüğü, sınırları içerisinde yer alan camiden çeşmeye, türbeden çarşıya, müzeden medreseye uzanan bir çeşitlilikte onarım ve restorasyonları yürütüyor.

AKSU: “250’Yİ AŞKIN YERDE RESTORASYON VAR”

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, ülke olarak kadim ve görkemli bir vakıf medeniyetine sahip bulunduklarını belirterek, “Ecdadımız, sırf Allah rızasını gözeterek, insanlara faydalı olmayı murat ederek vatanı eserlerle donatmışlar. Bizler de onların emanetine sahip çıkmakla mükellefiz. Bunların içinde, zamanın tahribatını yaşayanları eski orijinalliğine kavuşturmak için canla başla çalışıyoruz. Şu an, 250’yi aşkın onarım ve restorasyon çalışması yürütüyoruz” dedi.

DEPREM BÖLGESİNE ÖZEL İLGİ

Genel Müdürlüğün restorasyon çalışmalarında, 6 Şubat depreminden etkilenen şehirlere ayrı bir önem veriliyor. Bu çerçevede özellikle Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa’da hummalı bir vakıf eser tadilat, onarım, konservasyon ve restorasyon programı yürütülüyor. Gaziantep 36, Hatay 35 restorasyon sayısı ile en fazla çalışmanın yürütüldüğü iki depremzede şehir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün vakıf eserleri koruma çalışmaları kapsamındaki restorasyonları ülke çapında devam ediyor. Genel Müdürlük halen, 25 Bölge Müdürlüğü’nde, bağlı çevre illeri de kapsayacak şekilde 250’yi aşkın tarihi eserde tadilat, onarım, konservasyon ve restorasyon çalışması yürütüyor. Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, vakıfların hayır şartlarının en önemlilerinden birisinin de hizmetin gerçekleştirildiği yapıları korumak olduğunu ifade ederek, “Her biri aynı zamanda bir tarihî eser, bir sanatsal mekân olan bu yerleri zamanın yıpratıcılığından korumak en temel görevlerimizden” diye konuştu.

gaziantepte-depremde-hasar-alan-tarihi-kurtulusg-camisinin-kubbesi-tamamland-_f3e72c1e12ae2f5fbc58612949c2dbd3.png

25 BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SAHADA

Tarihi eserleri ilk günkü orijinalliğine kavuşturma hedefi doğrultusunda Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bitlis, Bursa, Balıkesir, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul I. Bölge, İstanbul II. Bölge, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat ve Trabzon Bölge Müdürlükleri, bağlı iller de dahil olmak üzere restorasyon çalışması yürütüyor.

DEPREM BÖLGESİNDE İŞ ÇOK

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün onarım çalışmalarının yoğunlaştığı bölge ise Kahramanmaraş Depremlerinin yaşandığı şehirler oldu. 6 Şubat Depremi’yle afet bölgesinde çok sayıda tarihi vakıf eserin tahrip olmasını dikkate alan VGM, Bölge Müdürlükleri’ni kaynak, teçhizat ve personel bakımından takviye ederek, yıkımın etkilerini gidermek için harekete geçti.

Bu doğrultuda Hatay’da; aralarında Mahremiye, Ulu, Sokullu Mehmet Paşa, Habib-i Neccar, Mahremiye Camileri ile Mar Yuhanna, Rum Katolik, Süryani Katolik Kiliseleri, Kurşunlu Han, Kuyumcular Çarşısı, Kurtuluş Hamamı ve Yenişehir Değirmeni gibi yapıların bulunduğu 34 vakıf eserde onarım, tadilat, konservasyon ve restorasyon çalışması yürütülüyor. Yine deprem bölgesi Gaziantep’te de Tekke, Nuri Mehmet Paşa, Tahtani, Çarşı ve Kozanlı gibi camiler ile çeşitli mescit, bedesten ve kütüphane onarılıyor.

selimiye-cami_b6cb486c1c5be0fa93c707b8eafed88f.png

İSTANBUL’UN GÖZBEBEĞİ ESERLER ELDEN GEÇİYOR

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü restorasyon çalışmaları arasında İstanbul da öne çıkıyor. Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin tarihi mimarisinde çok kıymetli yer tutan, dünyaca da tanınan vakıf eserler, değişik yıpranma faktörlerini giderme noktasında elden geçiriliyor. İstanbul’daki eserler arasında Sultanahmet Camii, Beyazıt Camii, Abbas Ağa Camii, Süleymaniye Külliyesi, Zeyrek İmareti, Tunuslu Hayrettin Paşa Konağı gibi vakıf yapılar yer alıyor.

ANADOLU’NUN DÖRT BİR YANINDA RESTORASYON

Ülke çapında restorasyon, konservasyon, tamirat, tadilat ve basit onarım işleri yürüten Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün diğer bazı illerdeki çalışmaları ise şunlar:

“Adana Mestanzade Camii, Hacı Yunus Ağa Medresesi; Ankara İkinci Vakıf Apartmanı, Aslanhane Türbesi, Kırıkkale Çarşı Camii; Antalya Yivli Minare, Şehzade Korkut Camii, Isparta Kutlu Bey Camii, Kâfi Baba Türbesi; Aydın Nasuhpaşa Külliyesi, Muğla Menteşe Camii, Bitlis Murat Paşa Camii, Van Ulu Camii, Hüsrevpaşa Çifte Hamamı, Bursa Lala Şahinpaşa Camii, Sakarya Yunuspaşa Camii, Bilecik Çarşı Camii; Çanakkale Ezine Ulu Camii, Gelibolu Gazi Süleyman Paşa Türbesi; Diyarbakır Melik Ahmet Paşa Camii, Hani Caferi Türbesi, Mardin Emir Hamamı; Erzurum Bakırcı Camii; Edirne Selimiye Camii; İzmir Faikpaşa Camii, Kemeraltı Camii; Kastamonu Safranbolu Aşağı Tokatlı Camii, Kayseri Bedesten; Konya Karatay Şerafettin Camii, Beykonak Dediği Sultan Tekkesi; Kütahya Servi Camii, Balıklı Tekkesi, Afyonkarahisar İhsaniye Döger Kervansarayı; Malatya Hüseyin Ağa Camii, Battal Gazi Ulu Camii, Elazığ Alacalı Mescid, Samsun Tacettin İbrahim Paşa Camii, Pervane Medresesi, Sivas Başçavuş Hamamı; Şanlıurfa Ulu Cami, Mahmut El Ensari Türbesi, Mor Petrus Kilisesi; Trabzon Fatih Camii, Artvin Salihbey Camii.”

selimiye-cami-2_f54578b1240be56e8a4d8e53b0650393.png

VAKIFLAR GENEL MÜDÜR AKSU: TAM BİR İHYA SEFERBERLİĞİ

Yurt çapında sürdürülen restorasyon çalışmalarına ilişkin bilgi veren Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, Türk İslam tarihinin aynı zamanda bir vakıf medeniyeti tarihi olduğunu belirterek, bu medeniyetin çok önemli bir bakiyesinin Anadolu’da bulunduğunu söyledi. Ülke olarak kadim ve görkemli bir vakıf birikimine sahip bulunduklarını anlatan Sinan Aksu, şöyle konuştu: “Ecdadımız, sırf Allah rızasını gözeterek, insanlara faydalı olmayı murat ederek vatanı eserlerle donatmışlar. Bizler de onların emanetine sahip çıkmakla mükellefiz. Her biri aynı zamanda bir tarihî eser, bir sanatsal mekân olan bu yerleri zamanın yıpratıcılığından korumak en temel görevlerimizden. Bunların içinde zamanın tahribatını yaşayanları eski orijinalliğine kavuşturmak için canla başla çalışıyoruz. Şu an, 250’yi aşkın onarım ve restorasyon çalışması yürütüyoruz.”

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin