Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2427.53
BIST 100
9697.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tarihi davada adalet arayışı

Filistin'in Gazze bölgesine insani yardım götürürken, İsrail askerleri tarafından saldırıya uğrayan Mavi Marmara Gemisi davası bugün başlıyor. Çağlayan Adliyesi'ndeki davada İsrail askeri yetkilileri yargılanacak. Davaya destek veren STK'lar, Masum insanlara kurşun sıkan Siyonist İsrail askerlerinin en ağır cezaya çarptırılmasını istiyor
Tarihi davada adalet arayışı
20 May 2013 00:00:00
Filistin'in Gazze bölgesine insani yardım götürürken, İsrail askerleri tarafından saldırıya uğrayan Mavi Marmara Gemisi davası bugün başlıyor. Çağlayan Adliyesi'ndeki davada İsrail askeri yetkilileri yargılanacak. Davaya destek veren STK'lar, Masum insanlara kurşun sıkan Siyonist İsrail askerlerinin en ağır cezaya çarptırılmasını istiyor

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

GAZZE'ye insani yardım taşıyan ''Mavi Marmara'' gemisine yönelik İsrail askerlerince Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin, olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'nin yargılanacağı davanın ilk duruşması bugün yapılıyor. Davadan katil İsrail'in ceza almasını bekleyen STK'lar, masum insanlara gözünü kırpmadan kurşun sıkanların hak ettikleri cezayı alması gerektiğini söyledi.

Tazminat kabul edilemez

İnsan hayatının hiçbir maddi karşılığı olmadığını belirten Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜRDER) Genel Başkanı Rıdvan Kaya, "Uluslar arası karasularında sadece insani yardım taşıyan bir gemiye saldıranların en ağır cezayı alması gerekiyor. Ayrıca katil İsrail devletinin yargılanıyor olması da bu davayı önemli hale getiriyor" diye konuştu.

Özgürlük mücadelesi

Anadolu Gençlik Platformu Başkanı Turgay Aldemir, yaşanılan olayın ekonomik değerler ile kapatılmasının söz konusu olmayacağını, insanların hayatını kaybetmesinin hiçbir miktarla ölçülemeyeceğini söyledi. Abdülhamit'ten günümüze kadar Filistin Devletinin özgürlüğünün Türkiye tarafından istendiğini hatırlatan Aldemir, "Abdülhamit'e Filistin topraklarını satması için para verilmeye çalışıldı. Ama Abdülhamit bunu kabul etmedi. Filistin Devletinin kurulmasını istedi. Şimdi aynı mücadele devam ediyor" dedi.

Uluslar arası hukuk sessiz

Bu hukuksal mücadelenin tarihi bir önem taşıdığını ifade eden Aldemir, uluslar arası hukuk siteminin zulme sessiz kalmasını eleştirerek, şunları söyledi: "Bu şartlar davayı daha da önemli hale getiriyor. Katil İsrail'in hak ettiği cezayı almasını bekliyoruz. Umarım mazlumların yanında olan bir karar çıkar."

Tazminatla kapatılamaz

Davanın tazminatla kapatılacak gibi bir hava içerisinde yürüdüğüne dikkat çeken İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Başkanı Faruk Ünsal ise, yapılan saldırı niyeti sadece insani yardım taşımak olan insanlara yönelik bir terör saldırısıdır. Burada her ne sebeple olursa olsun tazminat söz konusu değildir. Katil askerlerin hak ettiği ceza verilmelidir" dedi.

İddianamede bir de eksiklik olduğunu ifade eden Ünsal, bu saldırının yapılmasını emreden bir savaş lobisi olduğunu, bu lobinin de iddianameye dahil edilerek yargılanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Türkiye'yi ikna etme beklentisi

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından yapılan açıklamada ise, şu ifadelere yer verildi: "Filistin mücadelesi sürecinde oldukça önemli bir konumda bulunan Mavi Marmara davası, İsrail'in giriştiği insan hakları ihlalleri için dünya genelinde açılacak davalara emsal teşkil edecek bir davadır. Dava, İsrail'in hukuki koruma kalkanının delinmesine giden süreci başlatmış olmasının yanı sıra orta vadede Kudüs işgalinin kırılması için çok önemli bir adım anlamına gelmektedir. Mavi Marmara saldırısında görevi ve sorumluluğu bulunan üst düzey komutanları ve askeru00ee personeli yargı önüne getiren dava, İsrail kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştır. İsrail, ABD'den ablukanın kaldırılması ve siyasi ve askeru00ee tüm sorumluların yargılanması gibi taleplerinden vazgeçmesi noktasında Türkiye'yi ikna etmesi beklentisi içindedir. Ancak bu haklı taleplerin pazarlık konusu edilmesi mümkün değildir. Uluslararası hukuku çiğneyerek insanlık onurunu ayaklar altına alan İsrail'e karşı hukuk mücadelemiz devam edecektir."