Tapuda rayiç bedel değişiyor
Hükümet gayrimenkuller üzerinden belediye rayiç bedeli ile tapu kaydı arasında ortaya çıkan farktan dolayı oluşan vergi kaybına çözüm bulacak bir çalışma başlattı. Bu kapsamda Fransız modelinden esinlenileceği öğrenildi. Türkiye'de verginin tabana yayılmasına yönelik çalışmalar sürerken, gayrimenkullerle ilgili iki başlı uygulamanın ciddi vergi kaybı oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Önümüzdeki dönem gayrimenkullerin vergilendirilmesi ile ilgili bir çalışma yapılacağı dile getirilirken, dünyadaki uygulamalara da bakılacağı kaydedildi.
FRANSIZ MODELİ
Edinilen bilgiye göre, gayrimenkullerin vergilendirilmesinde vatandaşın isteğinin de göz önüne alınacağı Fransız modeli üzerinde duruluyor. Fransa'da vatandaş gayrimenkulünü Türkiye'de olduğu gibi tapuda belediyenin her semt ve sokağa göre belirlediği emlak rayiç bedelinden gösteriyor.
BEDEL İÇİN TAPUDAKİ KAYDA BAKILACAK
Ancak orada vatandaşın bu talebi devletin elini de güçlendiriyor. Örneğin devlet gayrimenkul kamulaştırması yapacağı zaman tapudaki kayda bakıp, belediyenin emlak rayiç bedeli ise o miktar üzerinden ödüyor. Bu çerçevede Ankara'da Yenimahalle ilçesi sınırlarında bir konutun ortalama fiyatı 150-300 bin lira arasında olurken, bu evlerin belediyedeki rayiç bedelise 40-75 bin lira olarak gösterilebiliyor.
SATIŞTAN ELDE EDİLEN KARA GELİR VERGİSİ
Türkiye'de gayrimenkul sahipleri, piyasa değerinden satıyor ve aradaki vergiyi ödemiyor. Yeni düzenlemede bunun önüne geçilecek. Devlet kamulaştırma yaparken tapuda gösterilen tutarı baz alacağı gibi, gerektiğinde 'bu fiyattan öncelikle devlet olarak ben alacağım' diyebilecek. Böylece vatandaşların gayrimenkulün satışında piyasa değeri ile oluşan aradaki karın vergisini vermesi sağlanacak. Ya da tapuda vergisini düşük göstermeyi göze alan kişi satışı yaparken, tapuda 'bunu devlet olarak ben almak istiyorum bana sat' teklifini göze alacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.