Tanzanyalı öğretmenler İstanbul'da Svahilice eğitimi verecek
Tanzanya'nın Ankara Büyükelçisi Iddi Seif Bakari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Svahili dilinin Türkiye'de öğretilmesi için her zaman destek vereceklerini belirtti.
Bakari, "Bugün Al Selam Derneği ile bir anlaşma imzaladık ve bu anlaşmayla burayı Svahili Merkezi haline getirme kararı aldık. Bu adım ile amacımız, İstanbul'da talep eden kişilere Svahili dili eğitimi vermek ve Tanzanya kültürünü Türkiye'de daha yakından tanıtabilmektedir." dedi.
Al Selam Derneğinin Çengelköy'de bulunan merkezinde Svahili dilini öğretmek için bir sınıf açacaklarını söyleyen Bakari, Tanzanya'dan öğretmen istihdam edeceklerini dile getirdi.
Bakari, "Tanzanya olarak 24 saat hizmet eden bir merkez için elimizden gelen desteği sağlayacağız." diye konuştu.
Al Selam Derneği Başkanı Nazan Yalçınkaya da "Al Selam Derneği'nde Svahili Kültür Merkezi olması ve Svahilice'nin öğretilmesi için karşılıklı anlaşmaya varıldı. Al Selam Derneği'nin Zanzibar'daki merkezinde Türkçe, burada ise Svahilice eğitimi verilerek karşılıklı kültür alışverişi sağlanacak." ifadesini kullandı.
Afrika'da yüzlerce yerel dil konuşuluyor
Afrika'da çoğunlukla sömürge döneminden kalma Fransızca ve İngilizce konuşulmasına rağmen yaklaşık 1,3 milyar nüfusa sahip kıtada 2 bine yakın yerel dil kullanılıyor.
En fazla kullanılan yerel diller Aramice, Svahili ve Zulu dilleri.
Svahilice, Tanzanya, Kenya ve Ruanda'nın dışında birçok doğu ve güney Afrika ülkesinde kullanılıyor.
Arapçadan etkilenen ve AfB tarafından "çalışma dili" olarak kabul edilen Svahilice, kıta dışında ABD ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde de konuşuluyor.
Güney Afrika Kalkınma Topluluğu, 30 Ağustos 2019'da Svahiliceyi İngilizce, Portekizce ve Fransızcadan sonra 4'üncü resmi dil olarak kabul etmişti.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ise 7 Temmuz'u "Dünya Svahili Dili Günü" ilan etmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.