Tank hesabı yargıda
KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA-
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında ifadeleri alınan 5 zanlıdan 2'si tutuklandı. 28 Şubatta Sincan'dan tankları yürütme emrini veren Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve emekli Tümgeneral Yücel Özsır tutuklandı. Son tutuklamaları değerlendiren eski Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek, "Tankları sembolik olarak yürütüp siyasi iradeye, bizim tankımız, tüfeğimiz var diyerek gözdağı vermişlerdi. Şimdi yargı önündeler" dedi.
Önemli gelişme oldu
Elde edilen deliller ışığında adli soruşturmanın derinlemesine ilerlemesi önemli olduğuna vurgu yapan Petek, "Delilden sanıklara gitme yöntemi ile gerekli soruşturmalar devam ediyor. Darbelerin bu ülkeye verdiği zararları kamuoyu zaten biliyor. Milletin iradesine karşı top ve tüfekle engel koyanlar yargı önüne çıkması kaçınılmazdır" diye konuştu.
Siviller nerede?
Kamuoyunda beklenti olduğunu dile getiren Petek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kamuoyunda şöyle bir algı var; üzerinden 16 yıl geçmiş bir olayın üzerine yeterince gidilmiyor. Örneğin sivil ayakları henüz ortaya çıkmadı. Darbenin yapılması için açıkça destek veren 5'li henüz yargı önüne çıkmadı. BÇG'den emir alarak tankları yürütüp, halkın seçmiş olduğu siyasi iradeden ülke yönetimini alanlar hukuk karşında hesabını vermesi gerekiyor. Toplanan deliller doğrultusunda, BÇG ve cuntacılarla bağlantısı olan medya mensuplarının ortaya çıkarılması bekleniyor. Ancak habercilik yapan medya mensupları bu işin dışında tutmak gerekiyor."
Adil algılanıyor
Yürütülen yargı sürecinin adil olduğu kadar, kamuoyunda adil algılanmasının da önemli olduğunu vurgulayan Petek, "Kamuoyu darbe yapan askerlerin yanında, darbelere destek veren sivillerin de ortaya çıkarılmasını bekliyor. Herkim milletin iradisine darbe vurulmasında destek olduysa yargı önüne çıkmalı" dedi.
Barış süreci
Kürt sorunun çözülmesi için başlatılan süreci de değerlendiren eski Başsavcı Reşat Petek, "Sürecin geldiği noktadan umutluyum. Şu an var olan surunu bu iktidar çıkarmadı. Ama çözülmesi için önemli bir irade ortaya koyuyor. Şimdiye kadar devlet vatandaşlarını ret ve asimile politikası izlemişti. Şimdi ise sorunların üzerine gidiyor ve çözüm yolları arıyor" şeklinde konuştu. Görüşmelere kim gitsin? Gibi detaylı tartışmaların sürece faydası olmayacağının altını çizen Petek, "Bunun gibi konuları uzun süre tartışmak bizi kısır bir sürecin içine sokar. Bunun yerine daha genel bakıp sorunun nasıl çözüleceği üzerine kafa yormak gerekiyor. Bir takıp provokasyonlar muhakkak olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bu provokasyonlara meydan verilmemesidir. Başlayan barış süreci umarım herkesi mutlu eder" diyerek sözlerini noktaladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.