Dolar (USD)
34.35
Euro (EUR)
36.79
Gram Altın
2964.44
BIST 100
9184.82
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tam kıvamında çay nasıl demlenir?

Sohbet ortamlarının ve kahvaltıların olmazsa olmazı ''''çay'''' adete bir yaşam biçimi haline gelen ülkemizde çay kıvamıd a çok önemli konular arasında. Tam kıvamında çay nasıl demlenir? Lezzetli çay demlemenin püf noktaları nedir? Çay ne kadar demlenmeli? Sorularının cevabı bu haberde.
Tam kıvamında çay nasıl demlenir?
29 Ekim 2018 15:40:00
Sohbet ortamlarının ve kahvaltıların olmazsa olmazı ''''çay'''' adete bir yaşam biçimi haline gelen ülkemizde çay kıvamıd a çok önemli konular arasında. Tam kıvamında çay nasıl demlenir? Lezzetli çay demlemenin püf noktaları nedir? Çay ne kadar demlenmeli? Sorularının cevabı bu haberde.

Sohbet ortamlarının ve kahvaltıların olmazsa olmazı ''çay'' adete bir yaşam biçimi haline gelen ülkemizde çay kıvamıd a çok önemli konular arasında. Tam kıvamında çay nasıl demlenir? Lezzetli çay demlemenin püf noktaları nedir? Çay ne kadar demlenmeli? Sorularının cevabı bu haberde.

Kimimiz güne çay içmeden başlayamıyoruz, kimimiz de akşam arkadaşlarımız ya da ailemizle vakit geçirirken çay olmadan yapamıyoruz. Peki, çayı daha lezzetli hale getirmek için neler yapabilirsiniz?

Lezzetli çay demlemenin püf noktaları nedir?

Çay saklama koşulları çok önemli;

1 kilogram çayın ortalama 1 ayda tüketildiği düşünülürse, kuru çayın kalitesinin bozulmaması için saklama koşullarının da çayı demlemek kadar önemli olduğunu söylemek kaçınılmazdır.

Çayı sıcak ve nemli ortamlardan özellikle uzak tutun

Bunun yanı sıra mutfakta güneş görmeyecek bir yerde muhafaza edin. Çayı koyu renkli ve hava almaz bir kap içinde, rutubet tehlikesi olmayan bir yerde saklayın. Çayınızı harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde muhafaza edin. (Çay keskin kokuları kolayca içine çeker ve bu da çayın kendi aromasının bozulmasına sebep olur.)

Kullanacağınız suyun kalitesi,çayın lezzetini etkileyecektir;

Tam kıvamında lezzetli çay demlemenin püf noktaları deniyorsa en önemli noktalardan biri de kullanılan sudur,hatta çay yapraklarının kendisi kadar önemli diyebiliriz! Çay istediği kadar iyi, kaliteli olsun; en iyi demlikte demlensin kötü suyla demlendiği takdirde kalitesinden hiçbir eser kalmaz. Dolayısıyla çay demlerken kullanılması gereken su nasıl olmalıdır bilmekte fayda var diye düşünüyorum.

Çayı demlerken kullanılan suyun temiz ve kaliteli olmasına dikkat edin.(Musluk suyu yerine damacana ya da arıtılmış su kullanın Ör: Ph: 6.5 üzeri – 8.5 altında olabilir)

Taze ve yumuşak su kullanın

Kullanılan suyun mineral ve oksijen oranı ne kadar zengin olursa, çay da o kadar lezzetli olacaktır.

Çayı bekletilmiş ya da daha önceden kaynatılıp soğutulmuş suyla asla demlemeyin.(Kaynayıp soğumuş su, daha az oksijen barındırdığından çayın aromasını bozar.)

Musluk sularının genelde kötü kokması ve içindeki klor miktarı çayın tadını son derece kötü etkileyen unsurlardır. Musluk suyu kullanmayı tercih ediyorsanız iyi bir filtre kullanmanızı kesinlikle öneririm.

Plastik şişede, güneş altında beklemiş suların tadı da bekledikçe farklılaşır, bu tat direk olarak çayın tadını etkileyecektir. Mümkün olduğunca kaynak suyu kullanmakta fayda var; kaynaktan kaynağa tat ve özellik olarak fark etse de çayınız için kaynak suyu kullanabilirsiniz.( Şişelenmiş kaynak sularını her yerde bulabilirsiniz.)

Demlik nasıl olmalı? Bakır demlik mi? Porselen mi?

Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demlik. Porselen kullanmak istemezseniz emaye veya bakır demlik de tercih edilebilir. Fakat farklı metal demlik kullanımından lezzet açısından kaçınmanızı öneririm.

Mutlaka toz çayı demliğe suyla beraber ilave edin!

Çay suyunu ocağa koyarken demlik kısmına da çayı ilave edin ve üzerine attığınız çay miktarı kadar soğuk su ekleyin. Bu şekilde çaydanlığın su bölümünde su kaynarken demlik bölümündeki çay, kaynayan suyun vermiş olduğu buharla ısınacak ve özünü dışarı yansıtacaktır.

Kullanmadan önce çay yıkanmalı mı?

Marketten alındığımız çaylar paket içinde tozlu oluyor ve genelde yıkanması gerektiğini düşünebilirsiniz. Bunu kesinlikle yapmamanızı öneririm. Toz çayı yıkamak yerine evinizdeki süzgeç yada elek yardımı ile çayı eleyebilirsiniz.Böylece toz olan kısım elenecek ve kaliteli çay yukarıda kalacaktır. Yıkanma sırasında çay ,soğuk demlemeye girer ve tadını kaybeder.

Çay demliğe doğrudan koyulmalı

Süzgeç, tül poşet ya da diğer malzemeler çayı hapseder.Bazı ülkelerde çaydanlığın içindeki çay yapraklarını tutan süzgeçler ile birlikte satılmaktadır. Bu yöntem çaydanlığın temizliği, bardağa çayı koyarken hiç yapraksız şekilde koymayı garanti etse de, Eğer çay demliğin içindeyken serbest bir şekilde hareket etmezse asla iyi bir şekilde demlenmesi beklenmemeli. İyi demlenmemiş bir çay ise asla istenilen kıvamda olmayacaktır. Demliğin içinde süzgeçler ve vb. ürünlerle çayı hapsetmek yerine bardağa koyuluşu sırasında süzgeç kullanmalısınız.

Çay ne kadar demlenmeli?

Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C’den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir.Bunun için su kaynadıktan sonra altını kısıp bir iki dakika bekleyebilirsiniz.

Çayı demledikten sonra ortalama 15-20 dakika arasında demlemeye bırakmalıyız.Çay demlenirken, ilk 15 dakika kafein suya geçer. Fakat çaydaki tanelerin suya tamamen geçebilmesi için 20 dakika demlemeye bırakılmalıdır ki tam tadını verebilsin. Alt demlikteki su kaynayıp üst demliğe buhar verirse çay acılaşır ve erken bayatlar.Bu sebeple demlenme sırasında ocağın altını kısarak alt demliğin kaynamasını engellemeliyiz Çay demleme süresince demliğin ucu tıkanırsa aroma içinde kalır. Kaynayarak oksijen kaybına uğramış suya tekrar oksijen kazandırmak için bir yöntem mevcut: Çayı demlerken suyu yüksek mesafeden hava ile temas sağlayarak çayın üzerine dökün. Ayrıca hala sıcak olan suyu demliğin tek bir noktasından (üzerinde gezdirmeden) dökerek demleyin, böylece çayın haşlanmasını engellemiş olursunuz. Demlenen çay yarım saat içinde içilmelidir. lezzetli çay demlemenin püf noktaları Tam da lezzetli çay demlemenin püf noktaları derken çaya karbonat atılırsa… Bir çok kişiden çaya karbonat, 1 küp şeker atıyorum şeklinde yorumlar duymuştum. Bunun kesinlikle yapılmaması gereken bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Daha koyu (tavşan kanı) şeklinde demli bir çay için demliğe koyduğunuz çay miktarını arttırabilirsiniz. Yada çay tercihinizi değiştirerek daha sert içimli ve daha çok dem veren bir çay türü tercih edebilirsiniz.

Çayınızı içtikten sonra kalan dem kısmını değerlendirmek isterseniz Pratik çaylı kek tarifini deneyebilirsiniz.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
ABONE OL
Google News - Milat Gazetesi
202411 - Ziraat - Yeni Nesil Ödeme (300x250)
VakıfMevsimPageSkin