Dolar (USD)
34.13
Euro (EUR)
38.25
Gram Altın
2919.39
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Taliban ile hükümetin rehine takası

Afganistan hükümeti, Kabil''deki Amerikan Afganistan Üniversitesi''nde görevli iki profesörün salıverilmesi karşılığında üç Taliban komutanını serbest bıraktı.
Taliban ile hükümetin rehine takası
20 Kasım 2019 00:01:00
Afganistan hükümeti, Kabil''deki Amerikan Afganistan Üniversitesi''nde görevli iki profesörün salıverilmesi karşılığında üç Taliban komutanını serbest bıraktı.

Süleyman BAŞ

Foto altı: Salıverilen Avustralyalı ve ABD’li profesörler

Taliban tarafından bir süredir rehin tutulan iki öğretmen ve 10 Afgan güvenlik görevlisi, hükümet ile yapılan rehine pazarlığı sonucu serbest bırakıldı. Afgan hükümeti bunun karşılığında aralarında Taliban’ın askeri operasyonlar liderinin kardeşi Anas Haqqani de dahil olmak üzere üç üst düzey Taliban mensubunu serbest bıraktı. Haqqani, Taliban’ın propagandacılarından ve fon toplayıcılarından biriydi.Taliban ABD vatandaşı Kevin King ve Avustralya vatandaşı Timothy Weeks adındaki iki üniversite profesörünü serbest bıraktı. İkili, Taliban tarafından üç yıldır esir tutuluyordu. Hükümet esirleri Taliban’dan geri alabilmek için pek çok kez operasyon düzenlemiş fakat başarılı olamamıştı. Cumhurbaşkanı Ghani "iki profesörü izleme konusundaki ortak çabamız sonuç vermedi ve sağlık durumlarının kötüye gittiğine dair bilgiler aldık” diyerek takasa mecbur kaldıklarının altını çizdi.

Hükümet masaya oturabilir

Foto altı: Taliban’ın askeri operasyonlar liderinin kardeşi ve örgütün propagandacılarından Anas Haqqani serbest bırakıldı

Takasın ABD’nin isteği üzerine gerçekleştirildiği belirtilirken uzmanlara göre bu takas Afganistan’daki barış görüşmeleri için yararlı olabilir. Afganistan Cumhurbaşkanı Ashraf Ghani, Taliban ile barış görüşmesi yapabileceklerini fakat bunun için örgütün ateşkes yapmasının ön şart olduğunu vurgularken Taliban ise hükümetle barış görüşmelerine başlamak için tek bir koşul öne sürüyor: ABD’nin askeri olarak Afganistan’dan çekilme koşullarını Taliban ile müzakere etmesi.