Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.53
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tahrir yangın yeri

Mısır darbe sonrası en kanlı günlerinden birini yaşadı. Mısır'da güvenlik güçleri darbe karşıtı göstericilere gerçek mermilerle müdahale etti. Öte yandan baltacılar ellerinde palalarla darbe karşıtı göstericilere saldırdı. Mısır Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, ülke genelindeki gösterilerde 53 gösterici öldü.
Tahrir yangın yeri
08 Ekim 2013 00:00:00
Mısır darbe sonrası en kanlı günlerinden birini yaşadı. Mısır'da güvenlik güçleri darbe karşıtı göstericilere gerçek mermilerle müdahale etti. Öte yandan baltacılar ellerinde palalarla darbe karşıtı göstericilere saldırdı. Mısır Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, ülke genelindeki gösterilerde 53 gösterici öldü.

Mısır'da 6 Ekim zafer kutlamaları ile eş zamanlı düzenlenen darbe karşıtı gösteriler, ülkenin çeşitli kent ve bölgelerinde devam ediyor. Güvenlik güçleri gösterilere biber gazıyla müdahale ediyor. Mısır Sağlık Bakanlığı, güvenlik güçleriyle darbe karşıtları arasında çıkan çatışmalarda, ölü sayısının 53'e, yaralı sayısının ise 271'a yükseldiğini açıkladı. Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'de sahil yolunda gösteri yapan darbe karşıtı gruba, güvenlik güçleri biber gazıyla müdahalede bulundu. Süveyş kentinde de güvenlik güçlerinin darbe karşıtları ve destekçileri arasında çıkan çatışmalara müdahalesi sonucu 12 kişi, biber gazı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Başkentin güneyindeki Maadi ve Eski Mısır bölgesinden yürüyüşe başlayan göstericiler, Tahrir Meydanı'na bir kilometre mesafedeki Kasr el-Ayn Caddesi'ne ulaştı. Giza'nın El-Haram ve Mühendisin bölgesinde yürüyen eylemciler de Kasr Nil Köprüsü ile Tahrir Meydanı'na bağlanan Dokki bölgesinde toplandı. Güvenlik güçleri, Tahrir Meydanı'na yaklaşmak isteyen iki noktadaki göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Dokki bölgesinde, güvenlik güçleri ve göstericiler arasında çatışmaların sürdüğü belirtildi.

Palalarla göstericilere saldırı

Mısır'da dün 6 Ekim Zaferi'nin yıldönümü kutlamaları çerçevesinde meydanlara inen darbe karşıtları cunta yönetimini protesto etti. Darbe karşıtları hem güvenlik güçlerinin hem de "baltacı"ların saldırılarına maruz kaldı. Saldırılarda şu ana kadar 51 kişi hayatını kaybetti. Onlarca yaralı var. Olaylar sırasında "baltacılar"ın polis eşliğinde darbe karşıtlarına saldırmaları kameralara da yansıdı.

300 kişiye gözaltı

Mısır İçişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Şefik, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Ülke genelindeki gösterilerde 300 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 6 Ekim kutlamalarına gölge düşürmek için Tahrir Meydanı'na girmeye çalışanlar da bulunuyor" ifadesini kullandı. Mısır'da darbe karşıtı gösterilere katılan çeşitli gruplardan aktivistler, Mısır basınının ve yönetiminin kendilerini Müslüman Kardeşler Teşkilatı üyesi olarak tanımlamasına tepki gösterdi. Kahire'nin güneyindeki Giza kentindeki Haram bölgesindeki darbe karşıtı göstericiler, yaptıkları açıklamada, Mısır basının ve yönetiminin kendilerini İhvan mensubu olarak tanımlamalarının doğru olmadığını, gösterilere katılmalarının başka nedenleri olduğunu dile getirdi.

Ölü sayısı 51 yükseldi

Mısır Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ülke genelindeki gösterilerde ölü sayısının 44'e, yaralı sayısının ise 209'a yükseldiğini açıkladı. Mısır Sağlık Bakanlığı'na bağlı Yoğun Bakım ve Acil Durum İdaresi Başkanı Halid el-Hatib'in Mısır resmi haber ajansı MENA'da yayınlanan açıklamasında, olayda ölen ve yaralanlar hakkında bilgi verdi. Hatip, gösterilerde 15'i Kahire'de, 15'i Giza ve çevre semtlerde, 3'ü Beni Suveyf, 1'i El-Minye'de olmak üzere 34 kişinin hayatını kaybettiği. 209 kişinin yaralandığını kaydetti.

Gerçek mermiyle müdahale

İhvan'ın resmi internet istesinde yapılan açıklamada, "6 Ekim zaferi" dolayısıyla düzenlenen gösterilerde, Tahrir'in yakınlarında bulunan Ramses Meydanı'na ulaşan göstericilere, güvenlik güçlerinin sert müdahalede bulunduğu, "Baltacılar"ın da eylemcilere saldırdığı belirtildi. Bölgedeki müdahalenin devam ettiği dile getirilen açıklamada, şimdiye kadar aralarında 18 yaşındaki bir gencin de yer aldığı 11 kişinin öldüğü, 100'den fazla yaralının bulunduğu ifade edildi. Tahrir Meydanı'nın yakınlarındaki Dokki bölgesindeki müdahalede 3 kişinin öldüğü ve onlarca yaralının bulunduğu aktarılan açıklamada, Minya kentinin Delga bölgesinde devam eden gösterilerde de güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı bombanın yanısıra gerçek mermi de kullanıldığı ve burada da 4 kişinin öldüğü onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.

Ajan olarak nitelendirilecekler

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Ahmed Muslimani, resmi haber ajansında yaptığı açıklamada, "6 Ekim'de" ordu karşıtı gösteri yapanların "dış güçlerin ajanı" olarak nitelendirileceklerini belirtti.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak, Mısır'ın 1973'te İsrail'e karşı kazandığı "6 Ekim Zaferi" kutlamaları çerçevesinde ülke genelinde "Kahire Devrimin Başkenti" adı altında darbe karşıtı gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. Buna karşın, Mısır yönetimi ve darbe sürecinin önemli aktörlerinden Temerrüd (İsyan) hareketi, Mısırlıları, orduya destek vermek için meydanlara çıkmaya çağırmıştı.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan