Suudi Arabistan ve ABD, Sudan'da ateşkesin ardından başlayan şiddeti kınadı
Riyad ve Washington’dan yapılan ortak yazılı açıklamada, "Her iki ülke, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve HDK'nin, 10 Haziran’daki ateşkes sürecinde kendilerine bağlı güçler üzerinde etkin kontrol sergilediğini duyurmaktadır." ifadeleri yer aldı.
Ateşkesin sona ermesinin hemen ardından tarafların yeniden şiddet eylemlerine dönmesinden derin üzüntü duyulduğu ve askeri çözümün kabul edilemez olduğu, bu eylemlerin şiddetle kınandığı belirtilen açıklamada, şiddetin derhal durdurulması çağrısı yapıldı.
Ateşkesin "çatışmaların yoğunluğunu azalttığı ve Sudan'ın her yerine yayılmasını engellediği, insani yardımın ulaştırılmasını ve bazı güven artırıcı önlemlerin alınmasını sağladığı" kaydedilen açıklamada, Riyad ve Washington’un iki tarafın da Cidde Deklarasyonu'nda üzerinde anlaştıkları hususlara bağlılıklarını göstermeleri durumunda müzakereleri yeniden başlatmaya hazır olduğu anlatıldı.
Suudi Arabistan ve ABD, Cidde'de yapılan müzakerelerin ardından 8 Haziran'da Sudan ordusu ve HDK temsilcilerinin Sudan'ın her yerinde 24 saatlik ateşkes anlaşmasına vardığını duyurmuştu. Ateşkesin 10 Haziran'da yerel saatle sabah 06.00'dan itibaren yürürlüğe gireceği aktarılmıştı.
Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar
Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK’nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istemişti.
HDK’nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 500 kişinin ise yaralandığını bildirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.