Suudi Arabistan tarihinde bir ilk
Körfez İşbirliği Konseyi'ni (KİK) oluşturan altı Arapülkesi, mali dengelerinin düşük petrol fiyatlarıyla baskı altına kalmasının ardından vergipolitikasındaki uzun bir dönemin en büyük değişikliklerden biri üzerinde uzlaşıya vararak gelecek yıl yüzde 5 oranında KDV koyma kararı aldı.
Ancak bu karar, altı Arap ülkesinin ayrıntılı mevzuat hazırlamasını ve vergi ödeyecek şirketleri kayıt altına alıp izleyecek bir sistem kurmasını gerektirerek bu ülkeler için idari ve teknik zorluklar yaratacak.
İLK OLARAK SUUDİ ARABİSTAN VE BAE
Bu durum bazı ülkelerin başlangıçta planlandığı gibi 2018 yılının başında vergiyi uygulamaya koyamayacağı yönündeki spekülasyonları artırdı. BAE Federal Vergi Kurumu Genel Müdürü Halid Ali el-Bustani bu durumu doğruladı. Bustani, "BAE ve Suudi Arabistan Ocak 2018'den itibaren KDV'yi uygulamaya koyacak ve diğer ülkeler de 2018 sonuna kadar devreye alacak" dedi.
Dünya gazetesinin haberine göre; Bustani diğer KİK ülkelerinin KDV'yi neden daha yavaş uygulamaya koyacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi ancak bölgedeki vergi uzmanları, özellikle Kuveyt'in kısmen yavaş işleyen kamu hizmetlerinden ve kısmen bağımsız parlamentosunun süreçte söz sahibi olmak istemesinden dolayı uygulamanın gecikebileceğini belirtti.
Kuveyt Maliye Bakanlığı geçen hafta parlamentonun, KDV hakkında taslak yasa tasarısını onaylama veya reddetme konusunda nihai karara sahip olacağını söyledi.
Ummanlı yetkililer KDV'yi uygulamaya koyma konusunda kesin bir tarih açıklamadı. Bahreyn de KDV uygulamasının 2018 ortasına kadar devreye alınmasının beklendiğini belirtti.
KDV ÖDEMEYENE CEZA
Bustani'nin verdiği bilgiye göre BAE, KDV alınacak işletmeleri eylül ortasında belirleyecek. KDV yasalarının üçüncü çeyrekte, uygulama esaslarının dördüncü çeyrekte belirlenmesi bekleniyor. Buna göre yıllık geliri en az 100 bin dolar olan şirketler KDV ödeyecek, yoksa ceza verecek. Bustani, BAE'nin 300 bin ila 350 bin şirketten KDV alınmasının öngörüldüğünü ve verginin genel tüketici fiyatlarını yaklaşık yüzde 1.4 artırmasını beklendiğini söyledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.