Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Suriyeli sığınmacılara 'kültürel' terapi

Adana'da dört ay önce devreye giren çadır kentte barınan yaklaşık 10 bin Suriyeli sığınmacı 'eğitim, sosyal, kültürel ve sportif' faaliyetlerle hayata tutunuyor.
Suriyeli sığınmacılara 'kültürel' terapi
28 May 2013 00:00:00
Adana'da dört ay önce devreye giren çadır kentte barınan yaklaşık 10 bin Suriyeli sığınmacı 'eğitim, sosyal, kültürel ve sportif' faaliyetlerle hayata tutunuyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Adana Sarıçam Konaklama Tesisleri'ndeki sığınmacıların savaşın ağır travmalarını daha hafif atlatmaları için çaba gösteriliyor. Çeşitli aktivitelerle Suriyeli vatandaşlar adeta psikolojik terapiye tabi tutuluyor. 2 bin 141 çadırda kalan 9 bin 655 sığınmacının 2 bin 146 öğrencisi ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi alıyor. 6 çadır kreşte 450 çocuk yararlanıyor. Kampta 15'i Türk olmak üzere 150 Suriyeli öğretmen görev yapıyor. Arapça ve İngilizce'nin yanında hafta sonları 10 öğretmen Türkçe dersi veriyor.

Halk Eğitim Merkezi'nin 4 çadırında ise bayu2013bayan kuaförlük, el örgü ve dokuma, el nakışı, tekstil ve giyim kurslarına 455 kursiyer devam ediyor. Genel amaçlı 160 çadırda ise mescit, televizyon izleme salonları yer alıyor. Eğitmenlerin denetiminde çocuk ve gençlere masa tenisi, satranç, aerobik ve jimnastik öğretiliyor. 1 futbol, 1 voleybol ve 3 basketbol sahası, 7 çocuk oyun alanının yanında bin 500 metre karelik tarlada hobi bahçesi oluşturuldu. Suriyeli misafirler burada sebze yetiştiriciliği yapıyor. Çadır kentte 4 bin 78 sevk, toplam 27 bin 994 poliklinik, 57 doğum ve 4 bin 516 kızamık aşısı gerçekleşti.

Her hafta kamptan sorumlu Vali Yardımcısı Halis Arslan'nın başkanlığındaki kurul, çoğunluğu kadınlardan seçilen mahalle muhtarlarıyla toplantı yapılıyor. Burada sığınmacıların sorunları dinlenip, çözüm yöntemleri belirleniyor. Merkezindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Arslan, savaş ortamından gelen insanların travma geçirdiğini söyledi. Ev ve yurtlarını terk etmek zorunda kalan sığınmacıların doğal olarak psikolojik ve sosyal bir takım problemler yaşadığını hatırlatan Arslan, özellikle çocukların eğitim meselesini çözdüklerini kaydetti. Ortalama 3 bin 500'ni aşkın çocuk, genç, kadın ve erkeğin farklı eğitim alanlarına yönlendirildiğini anlatan Arslan, "Suriyeli misafirleri Adana'da 23 Nisan gibi önemli kutlamalara, Adanaspor ve Adana Demirspor maçları, at yarışı, Kutlu Doğum Haftası gibi etkinliklere götürüyoruz. Halk Eğitim Merkezi'nde onlara kuaförlük, biçkiu2013dikiş gibi mesleki kurslar açtık. Hobi bahçesinde insanlar küçük çaplıda olsa sebze yetiştiriyor. Böylece konuklarımız hem boş vakitlerini değerlendiriyor hem de bir takım temel ihtiyaçlarını gidermiş oluyor." dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin