Suriyeli kadınlar, Esed rejiminin alıkoyduğu yakınlarını bekliyor
Suriye'de sivillere yönelik hak ihlallerini belgeleyen Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) verilerine göre, Mart 2011'de başlayan iç savaşta yüzbinlerce sivili alıkoyan Esed rejiminin zindanlarda tuttuğu 131 binden fazla kişinin akıbeti bilinmiyor.
AA muhabirleri, Uluslararası Zorla Kaybetme Mağdurları Günü dolayısıyla Esed rejiminin yıllar önce alıkoyduğu ve akıbetleri halen bilinmeyen bazı sivillerin aileleriyle görüştü.
'10 yıldır haber alamıyoruz'
Rejim güçlerince 10 yıl önce alıkonulan eşi ve oğlunun akıbeti hakkında bilgi alamayan İdlibli Fatma Bassas, yuvası yıkılan ailelerden sadece birisi. 4 çocuk annesi Bassas, 2019'da rejim ve destekçilerinin İdlib'deki köylerine yönelik saldırılarını arttırması üzerine, 4 çocuğuyla terörden temizlenen Bab ilçesine göç etti.
Çocuklarına hem annelik hem de babalık yapan Bassas, eşine ve evladına özlemini cep telefonundaki fotoğraflara bakarak gideriyor.
Bassas, "Maddi olarak durumumuz kötüydü. Eşim ve o dönem 16 yaşındaki oğlum Lübnan'a çalışmak için gitti. Bizim bölgeye saldırlar olunca buraya dönmeye karar verdiler. Ancak yolda Humus bölgesinde tutuklandılar. 10 yıldır onlardan haber alamıyoruz. Hayatta oldukları umuduyla yaşıyoruz." dedi.
En büyük kızının engelli olduğunu belirten Bassas, "Eşim ve oğlumun gitmeleri bizi çok etkiledi. Kimsemiz kaldık. 2 yıldır buradayız. Çalışan kimsemiz yok. Allah'ın rahmetiyle yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
Bassas, tek hayalinin eşi ve çocuğunun hayatta olduğuna dair bir müjde almayı beklediklerini belirtti.
'İnşaAllah tüm tutuklular serbest kalır'
Havle Nayif de 8 yıldır eşinden haber alamıyor.
Eşinin İdlib'de rejim güçlerince suçsuz yere alıkonulduğunu kaydeden 4 çocuk annesi Nayif, "Eşim çalışarak bize bakıyordu. Bir gün işten dönerken rejimin kontrol noktasında alıkonularak kaybedildi. Tutulduğu yeri öğrenmek için çok uğraştık, ancak bilgi alamadık." diye konuştu.
Nayif, Esed rejiminin, İdlib'in güneyindeki Cebel Zeviye bölgesine yoğun saldırıları sonucu, çocuklarıyla evlerini terk etmek zorunda kaldığını anlattı.
Çok zor günler geçirdiklerini kaydeden Nayif, sığındıkları Bab ilçesinde hayırseverlerin yardımlarıyla hayata tutunduklarını dile getirdi.
Nayif, eşinin hayatta olduğu umuduyla yaşama tutunduklarını vurgulayarak, "İnşaAllah, eşim ve onun kaderini yaşayan tüm tutuklular serbest kalır." ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.