Suriyeli çocuklara eğitim imkanı
21 Kasım 2014 15:49:00
Savaştan kaçarak Hatay'a sığınan ve kiraladıkları evlerde aileleriyle kalan Suriyeli çocuklar, kendileri için açılan okullarda eğitimlerine devam etme imkanı buluyor.
Savaştan kaçarak Hatay'a sığınan ve kiraladıkları evlerde aileleriyle kalan Suriyeli çocuklar, kendileri için açılan okullarda eğitimlerine devam etme imkanı buluyor.
Suriyeli çocuklara, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteği ile açılan okullarda, anasınıfından lise düzeyine eğitim imkanı sunuluyor. Libya ve geçici Suriye hükümeti tarafından sınıf geçme denkliği hakkı tanınan öğrenciler, ülkelerine döndüklerinde yıl kaybı yaşamayacak.
Geçen ay Japonya'nın desteği ile Yayladağı ilçesine yaptırılan Sakura Eğitim Merkezi de Suriyelilerin eğitim gördüğü okullar arasında yer alıyor.
Suriye Fatih Sultan Mehmet Derneği Başkanı ve okulun sorumlusu Seyfettin Reşit, yaptığı açıklamada, okulda 340 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.
İlçede Suriyeli çocuklar için 3 okul açıldığını belirten Reşit, anasınıfından lise düzeyine yaklaşık bin 100 öğrencinin eğitim gördüğünü kaydetti.
"Okumaktan başka çareleri yok"
Okullarda Suriyeli öğretmenlerin görev yaptığını aktaran Reşit, şöyle konuştu:
"Okullarımız, başta Türkiye devleti olmak üzere Türk hayırseverler ve çeşitli ülkelerin desteği sayesinde açılıyor. Öğretmenlerimize az da olsa aylık veriyoruz. Ailelerin ve öğrencilerin eğitime ilgisi çok iyi. Evlerde kalanların tamamına yakını okula geliyor. Suriyeli öğrenciler, derslere ilgi gösteriyor. Çünkü okumaktan başka çareleri yok. Bu öğrenciler inşallah okuyup iyi yerlere gelecek. Hem Suriye'nin geleceğinde önemli rol üstlenecekler hem de Türkiye-Suriye dostluğuna katkı sağlayacaklar."
Çadır kentlerdeki çocukların okul yönünden daha şanslı olduğunu ifade eden Reşit, dışarıdakilerin 1-2 yıl kaybı bulunduğunu, açığı kapatmaları için çaba göstereceklerini söyledi.
Türkiye'nin, kendilerini her zaman evlatları gibi gördüğünü vurgulayan Reşit, "Türkiye, Suriyelilere sadece gıda, barınma ve kıyafet yardımı yapmıyor. Sağlık ve eğitim konusunda da eksiklerimizi tamamlıyor. Türkiye'de barınan Suriyeliler, diğer ülkelerdekilere göre daha şanslı. Allah, Türkiye'den ve Türk milletinden razı olsun" dedi.
Öğrencilerden Umase Karamusa da savaş nedeniyle 1 yıl okula gidemediğini belirterek, "Türkiye'de açılan okulda 8. sınıfa gidiyorum. Okumaktan başka çarem yok. Doktor olmak istiyorum. Eğitim imkanı sunan herkese minnettarım" diye konuştu.
Hatice Şiraki de 2 yıldır eğitimden uzak kaldığını ifade ederek, yarım kalan eğitimini devam ettirdiği için çok mutlu olduğunu söyledi.
Kaynak: AA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.