Suriye'deki savaşın en büyük mağduru çocuklar!
Suriye'de 2011'de başlayan insani kriz aralıksız devam ederken, çocukların hayatları gün geçtikçe daha dramatik bir hal alıyor.Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) verilerine göre, Suriye'deki çatışmalardan bugüne kadar 5,5 milyon çocuk etkilendi. Bu rakam, ülkedeki toplam çocuk sayısının yüzde 56'sını oluşturuyor. Savaşın acı bilançosuna göre, bugüne kadar 10 bini aşkın Suriyeli çocuk çatışmalarda hayatını kaybetti. 8 binin üzerinde çocuk ise yalnız başına sınırı geçerek çevre ülkelere sığındı.
Çocuk mülteci sayısı 1,3 milyonu aştı
Suriye'deki çatışmaların neden olduğu insani kriz gün geçtikçe ağırlaşırken, geçen yıl 260 bin olan çocuk sığınmacı sayısı, 1 milyon 311 bini aştı. Komşu ülkelere sığınmak zorunda kalan bu çocukların yaklaşık 425 bini, 5 yaşın altında. UNICEF'in verilerine göre, 3 yıllık süreçte Suriye'de en az 10 bin çocuk çatışmalarda yaşamını yitirdi. Aralarında savaşmaya zorlanan çocukların da bulunduğu hayatını kaybeden çocuklara ilişkin veriler, bazı kaynaklara göre 15 bine yakın. Oxford Research Group'un verilerine göre, Suriye Rejiminin Gota'ya yönelik kimyasal silah saldırısında 128 çocuk hayatını kaybetti. Suriye Devrimi İstatistikleri Merkezine göre ise, Suriye'de halen 18 yaşından küçük 11 bin 525 çocuk gözaltında tutuluyor.
Suriye'deki savaşın en büyük mağduru konumundaki çocuklara acil insani yardım gönderilmesi konusunda da büyük zorluk yaşanıyor. UNICEF'e göre, Suriye içerisinde yardıma muhtaç 4,3 milyon çocuk var. Ayrıca, abluka altında veya erişilmesi zor bölgelerdeki 5 yaşın altındaki çocuk sayısı ise 323 bine ulaştı.
Öte yandan, Suriye ve komşu ülkelerde yaşayan 5,5 milyon çocuğa acil insani yardım yapılması gerekiyor. Suriye'de Şiddet ve İhlalleri Belgelendirme Merkezine göre, 98 bin 823 çocuk çatışmalar nedeniyle yetim kaldı. UNICEF'in verilerine göre ise, okul çağındaki çocukların yüzde 40'ı ihtilaf nedeniyle okula devam edemiyor. Ülkedeki okulların yüzde 18'i ise çatışmalarda hasar görmüş durumda ya da barınak olarak kullanılıyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre ise, Mısır'da 59 bin 596, Irak'ta 90 bin 247, Ürdün'de 310 bin 820, Lübnan'da 537 bin 633 ve Türkiye'de ise 379 bin 792 Suriyeli çocuk bulunuyor. 37 bin 498 Suriyeli çocuk ise mülteci olarak komşu ülkelerde doğdu.
Türkiye'deki çocuklar daha şanslı
Türkiye'de bulunan 379 bin 792 Suriyeli çocuğun, 111 bini, 5 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, Türkiye'deki Geçici Barınma Merkezlerinde (GBM) 119 bin 169 Suriyeli çocuk yaşıyor. Bu rakam, barınma merkezlerinde konaklayan toplam Suriyeli sayısının yüzde 54,5'ini oluşturuyor. Türkiye vicdanının bir yansıması olarak mümkün olan en iyi koşullarda misafir edilen Suriyeli çocuklar, Türkiye'de bir yandan eğitim hayatlarına ara vermeden devam ederken, diğer yandan da psikolojik destek alıyor.
68 binin üzerinde çocuk eğitim görüyor
AFAD yetkililerinin verdiği bilgilere göre, 68 bin 638 Suriyeli çocuk eğitimlerine Türkiye'deki barınma merkezlerinde kurulan okullarda devam ediyor. Bu okullarda sene kaybetmemeleri için çocuklara, Suriye okullarındaki müfredata uygun dersler veriliyor. Suriyeli çocuklar ayrıca, Türkçe dersleri de alıyor.
Çatışmalardan bunalan Suriyeliler için Türkiye'de hayat devam ederken, yeni doğan her çocuk tüm misafirler için umut kaynağı olmaya devam ediyor. Türkiye'deki barınma merkezlerinde bugüne kadar 11 bin 249 Suriyeli çocuk doğdu.
Suriyeli çocuklar 23 Nisan'ı buruk kutluyor
Türkiye'de bulunan Suriyeli çocuklar tüm ülkede kutlanan 23 Nisan etkinliklerine de katılıyor. Geçen sene İzmir'de Uluslararası düzeyde yapılan 23 Nisan Çocuk Şenliğine 135 Suriyeli çocuk katılırken, bu sene Gaziantep'te gerçekleştirilen etkinliklere 220 Suriyeli çocuk katılıyor.
u00b4Sürgündeki Umutu00b4
AFAD, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir video hazırladı. "Sürgündeki Umut" adı verilen 3.24 dakikalık videoda, Türkiyeu00b4deki kamplarda kalan Suriyeli çocukların ağzından gündelik hayat anlatılıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.