Suriye'de kazan kaynadıkça harita değişiyor
İç savaşın 7. yılını doldurduğu Suriye'de, YPG/PKK, son 4 ayda ABD desteğiyle ülke toprakları üzerindeki işgalini yüzde 25'ten yüzde 28'e genişletti. Suriye'de, ABD, Rusya ve İran destekli yabancı terörist grupların etkisiyle ülkede hakimiyet alanları değişmeye devam ediyor.
AA'nın 18 Nisan ila 8 Ağustos tarihleri arasındaki döneme ilişkin harita alan ölçümlerine göre, yaklaşık 4 ay zarfında Beşşar Esed rejiminin ve terör örgütü YPG/PKK'nın hakimiyet alanlarını genişlettiği, DEAŞ ile muhaliflere ait alanların ise azaldığı görüldü.
4 ay önce Suriye topraklarının yüzde 58'ini kontrol eden Esed rejimi bunu yüzde 1 artırdı. Rejim güçleri, 185 bin 180 kilometrekare büyüklüğündeki ülkenin 109 bin 136 kilometrekaresine hakim görünüyor.
Esed rejimi son dönemde Astana Anlaşması'nı yer yer Rusya'nın desteğiyle ihlal ederek Doğu Guta, Dera ve Kuneytra bölgelerini ele geçirmişti.
YPG/PKK doğuda işgale odaklandı
Terör örgütü YPG/PKK, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'i kaybetmesinin ardından yüzde 25'lere gerileyen toprak işgalini, ülkenin doğusunda ilerletti.
Örgüt, ABD'nin güçlü hava desteğiyle Fırat Nehri'nin doğusunda DEAŞ'ın işgalindeki bölgelerde ilerledi. Nisan ayından bu yana, işgalindeki alanı 45 bin 967 kilometrekareden 51 bin 379 kilometrekareye kadar çıkardı. Böylece YPG/PKK'nın Suriye'de elinde tuttuğu alanın oranı yüzde 25'ten yüzde 27,7'ye yükseldi.
Terör örgütü DEAŞ ise Suriye'de 3 noktada toplam 6 bin 40 kilometrekarede varlığını sürdürüyor. Yaklaşık 3 bin 700 kilometrekare kaybeden örgütün işgal ettiği ülke topraklarının oranı, nisan ayından bu yana yüzde 3,3'e düştü.
DEAŞ halihazırda Fırat Nehri'nin doğusundaki bazı köylerde ve Humus'un doğu kırsalı ile Süveyde ilindeki bazı yerlerde varlık gösteriyor.
Muhaliflerin durumu
Askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı gruplar, Şam'ın doğusundaki Doğu Guta bölgesini nisanda kaybetmesinin ardından, ülkenin güneyindeki Dera ve Kuneytra'yı anlaşma gereği rejim güçlerine bırakmak zorunda kaldı.
Böylece muhaliflerin ülke genelindeki hakimiyet alanları 1,7 puan daralarak yaklaşık yüzde 10'a denk gelen 18 bin 625 kilometrekareye geriledi.
Halihazırda muhalifler ülkenin kuzeybatısındaki İdlib, Halep'in batı ve kuzey kırsalları, Lazkiye'nin Türkmendağı ve Suriye-Irak-Ürdün sınırındaki Tanif bölgesinde hakimiyetini sürdürüyor.
Yaklaşık 18 bin kilometrekarelik alanın 4 bin 147 kilometrekaresi ise Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatı sahasında yer alıyor.
Suriye'nin doğusunda 7 bin 700 kilometrekare büyüklüğündeki Tanif bölgesi de halen ABD destekli muhaliflerin kontrolünde bulunuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.