Dolar (USD)
34.02
Euro (EUR)
37.98
Gram Altın
2834.87
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Suriye sergisini bastılar!

Suriye sergisini bastılar!
28 Mart 2013 01:00:00

Şehir ve Medeniyet Derneği ile Suriye Halkıyla Dayanışma Platformunun Suriye'deki dramı anlatmak için ortaklaşa açtıkları sergiyi basarak talan eden TGB'lilere tepki yağıyor. Fotoğraflara zarar vererek, Esed lehine sloganlar atan TGB'liler için STK'lar, İçişleri Bakanlığını, Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünü göreve çağırdı.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA-

Şehir ve Medeniyet Derneği ve Suriye Halkıyla Dayanışma Platformunun Ankara Metro istasyonunda ortaklaşa gerçekleştirdikleri 'Suriye Halkıyla Dayanışma Fotoğraf Sergisi' Kemalist Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri tarafından saldırıya uğramasına tepkiler sürüyor. Saldırıda, ETÖ'den yargılanan TGB'liler, katil Esed rejimi lehine slogan atıp, insan hakları aktivistlerine de sözlü tacizde bulunmuşlardı. Grup, polisin müdahalesinin ardından basın açıklaması yaparak dağılırken, STK'lar, İçişleri Bakanlığını, Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünü göreve çağırdı.

Yetkililer incelemeli

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Ankara Şubesi saldırıları kınayarak, şu şekilde açıklama yaptı: "Dernek ve Platform üyeleri Suriye'de yaşanan olayları insancıl bir düşünceyle kamuoyuna duyurmak istemiş, sözü edilen grup tarafından sergi resimleri tahrip edilerek, görevlilere fiili ve sözlü saldırılarda bulunulmuştur. Yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırıyı gerçekleştirenler kamu otoritesince tespit edilerek, benzer çirkin vakaların bir daha yaşanmaması için yasaların öngördüğü şekilde cezalandırılmalıdır. İçişleri Bakanlığını, Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünü saldırganları yakalayarak yargı önüne çıkarmaya ve gerekli hukuki prosedürü yerine getirmeye davet ediyoruz."

Amaç duyarlılık kazandırmak

Şehir ve Medeniyet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Karaman ise,serginin amacının Suriye'de yaşanan zumla karşı duyarlılık kazandırmak olduğunu vurgulayarak, "Suriye'de her gün onlarca masum insan hayatını kaybediyor. Dünya ise bu durumu uzaktan sadece seyir ediyor. Biz yaşanan zulmü insanlara anlatmak, bu kapsamda duyarlılık kazandırmak için sergiyi açtık" dedi.

15 kişilik Esed yanlısı

TGB'li gurubun yaklaşık 15 kişi olduğunu belirten Karaman, "Sergide bulunan fotoğrafların dezenformasyon olduğunu iddia ederek, fotoğraflara saldırdılar. Birkaç fotoğrafa zarar verdikten sonra çevik kuvvetinde müdahalesi ile basın açıklaması yaparak dağıldılar. Kendi sitelerinde halkın destek verdiğini savunmuşlar kesinlikle yalan. Üç beş kişi alkışladı. Halkın destek verdiği filan yok" diye konuştu.

Şiddetle kınıyorum

TGB'lilerin saldırısını 'çirkin' olarak nitelendiren Adalet Gönüllüleri Vakfı Başkanı Avukat Emre Yurtalan, "Bir derneğin kendi düşüncelerini ve Suriye'de yaşanan zulmü anlatmak için açmış olduğu sergiye saldırı düzenlemek, bu kişilerin ne kadar tahammülsüz olduğunu ortaya koyuyor. Bu insanlar böyle normal bir etkinliğe bu tepkiyi veriyorsa, büyük bir etkinlik olsa kim bilir neler yapacaklar?" diye sordu.