Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Süreçte tıkanma yok

Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, Çözüm Süreci konusunda Milat'a konuştu. Akdoğan: "Başından bu yana sürece inanmayan bazı kesimlerin aşırı derecede karamsarlık pompalamasını doğru bulmuyorum. Adeta savaş duasına çıkar gibi felaket tellallığı yapmak Türkiye'ye çok şey kaybettirir" dedi.
Süreçte tıkanma yok
18 Temmuz 2013 13:15:00
Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, Çözüm Süreci konusunda Milat'a konuştu. Akdoğan: "Başından bu yana sürece inanmayan bazı kesimlerin aşırı derecede karamsarlık pompalamasını doğru bulmuyorum. Adeta savaş duasına çıkar gibi felaket tellallığı yapmak Türkiye'ye çok şey kaybettirir" dedi.

ASLAN DEĞİRMENCİ / ANKARA

Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, Çözüm Süreci konusunda Milat'a çok önemli açıklamalarda bulundu. "Çözüm sürecinde herhangi bir tıkanma, kopma veya kesilme sözkonusu değildir" diyen Akdoğan, " BDP'lilerin veya PKK'lıların kimi sorumsuz beyanları süreçte tıkanma varmış gibi bir görüntü oluşturabilmektedir. Demokratik çözüme ulaşılmasında demokratik siyasetin tüm aktörleri taşın altına elini koymak durumundadır. Tüm siyasi aktörler, sivil toplum örgütleri ve söyleyecek sözü olan herkes bu sürecin bir parçasıdır. Bütün sorumluluğun hükümete yıkılması, hükümet üzerinde baskı ve dayatma oluşturulması çözümü anlamamak demektir" dedi.

Demokratik müzakere, toplumsal uzlaşma

Toplumsal algıyı yönetmek ve kabulü sağlamak bir bütün olarak siyaset kurumunun vazifesi olduğunu vurgulayan Akdoğan, "Hükümet bugüne kadar demokratik reformları hayata geçirmiş, tarihi adımlar atarak ciddi normalleşmeler sağlamıştır. Devam etmekte olan süreçte başta Anayasa olmak üzere bir çok konu genel mutabakatı ve işbirliğini gerektirmektedir. Bu bir al-ver süreci değil, siyasi aktörlerin yürütecekleri demokratik müzakere ile toplumsal uzlaşmaya dayanan bir demokratik çerçevenin oluşturulması sürecidir" diye konuştu.

Çözümden kasıt hukukun üstünlüğü

"Gerilim, şiddet ve illegalite süreci zehirler" diyen Akdoğan, " PKK'nın şiddeti, baskıyı ve illegaliteyi devam ettirmesi müsamaha gösterilecek, kabul edilecek bir durum değildir. Terör ne kadar kötüyse diğer illegal eylemler de o kadar kötüdür, sürecin ruhuna terstir. Çözümden kasıt demokrasinin ve hukukun üstün kılınmasıdır. PKK'nın bölgede devam ettirmeye çalıştığı eylemsellik buna tamamen aykırıdır" dedi.

Savaş duasına çıkanlara tepki

Akdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Süreci enfekte etme gayretlerine karşı hepbirlikte tepki göstermek, duyarlılık oluşturmak durumundayız. Örgütün sürecin ruhuna uygun olmayan farklı taktik ve hamlelerine karşı elbette uyanık olmak, tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Bu yöndeki iyi niyetli uyarıları ve kaygıları dikkate almak önemlidir. Ancak başından bu yana sürece inanmayan bazı kesimlerin aşırı derecede karamsarlık pompalamasını doğru bulmuyorum. Adeta savaş duasına çıkar gibi felaket tellallığı yapmak Türkiye'ye çok şey kaybettirir. Çözüm sürecinin akamete uğraması eski hale dönmektir. Bunun ise çıkmaz yol olduğu görülmüştür."

Cizre ve Diyarbakır olayları özel imalat

Akdoğan, Cizre ve Diyarbakır'daki hadiselerin psikolojik harekatın parçası olduğunu belirterek BDP'ye "süreç için yapıcı katkı" çağrısında bulundu. Akdoğan şöyle konuştu: "Örgüt, bu tür sembolik gösterilerle bölgede otorite tesis ettiği gibi bir görüntü vermek istiyor olabilir. Bu tür olaylar toplumda sürece yönelik desteği azaltmak ve halkta alerji oluşturmak için tezgahlanıyor olabilir. Örgüte çok büyük katılımların olduğu, 2 bin 3 bin kişinin örgüte katılarak Kandil'e gittiği söylentisi gerçeği yansıtmıyor. "

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme