Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Süreç kontrol altında

Kovid-19 salgının artan etkisine rağmen Türkiye zamanında attığı adımlarla sürecin kontrolünü elinde tutuyor. İkinci dalga geldiği algısını sıklıkla dile getiren bazı çevrelere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın birinci dalganın etkilerini devam ettiğini söylerken iki haftalık bir yoğunlaşma ile vaka sayılarının binin altına çekilebileceğine vurgu yaptı.
Süreç kontrol altında
29 Haziran 2020 15:02:00
Kovid-19 salgının artan etkisine rağmen Türkiye zamanında attığı adımlarla sürecin kontrolünü elinde tutuyor. İkinci dalga geldiği algısını sıklıkla dile getiren bazı çevrelere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın birinci dalganın etkilerini devam ettiğini söylerken iki haftalık bir yoğunlaşma ile vaka sayılarının binin altına çekilebileceğine vurgu yaptı.

TÜRKİYE’NİN BAŞARISI RAHATSIZ ETTİ

Türkiye’nin pandemi sürecini başarıyla yürütmesinden rahatsız olan birçok devlet uluslararası kamuoyunda karalama kampanyasına başladı. Turizm gelirleriyle dünyada başı çeken devletlerin Türkiye’nin turizmde pandemi koşullarına uygun bir sistem kurmuş olmasından oldukça rahatsız.

TURİZMDEKİ SESSİZ SAVAŞ

Turizm gelirinde listenin başını çeken devletler Türkiye’nin oteller ve tatil köylerinde kısa sürede yakaladığı dönüşüme hayret ediyor. Ülkelerinde benzer bir süreci yönetemeyen devletler Türkiye’nin turizmdeki bu başarısını gölgelemek için her türlü yola başvuruyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantıları sonrasında kamuoyunu bilgilendirirken gazetecilerin sorulara da cevap veriyor. Ankara Temsilcimiz Neşat Gündoğdu da Bakan Koca’ya Milat okurlarının sorularını yöneltiyor.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Dünyanın birçok ülkesinin salgınla mücadelede sınıfta kaldığı bir dönemde Türkiye’nin başarısı gölgelenmek isteniyor. Türkiye’nin koronavirüs pandemisinde ikinci dalgayı yaşadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarındaki artışı birinci dalganın etkileri olarak tanımladı. Son günlerde artan vaka sayıları için de konuşan Bakan Koca, iki haftada tekrar binin altına gelinebileceğine vurgu yaptı. Yıllarca sağlık alanında yapılan yatırımların sonucu olarak geliştirilen altyapının ne ifade ettiğini anlayamayan çevreler, salgınla mücadeledeki başarıyı sürekli sorguluyor. İçeride, sağlıkta gelişmiş altyapıyı görmezden gelmeye devam eden çevreler dışında bir de dışarıda, Türkiye’nin dünya ekonomisinden daha fazla pay almasını engellemek isteyenlerin çalışmaları da dur durak bilmiyor.

Pandeminin getirdiği fırsatlar

Wuhan bölgesinde başlayan salgın, Çin’in sanayi üretimini büyük ölçüde durdurmasına neden oldu. Büyük firmaların ucuz işgücü olarak değerlendirdiği Çin, pandemi döneminde aldığı kısıtlama kararları sonrası aksayan tedarik zinciri ile büyük ekonomilere sahip devletlerin güvenini kaybetti. “Çin’den gelen ürünlerden hastalık bulaşır” korkusu da Çin mallarına olan ilgiyi azalttı. İşte tam da bu sırada Türkiye’de ardı ardına açıklanan ekonomik destek paketleri ile canlı tutulan piyasalar Çin’e karşı Türkiye fikrini canlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 5 ayda 500’den fazla fabrikanın açıldığına vurgu yapması artan ilginin en büyük göstergesi oldu. Ortaya çıkan yeni fırsatlarla “ha battı ha batacak” diyenler bile 2023 hedeflerine hızla ilerlendiğini gördü.

Turizmde hızlı dönüşüm hazmedilemiyor

Türkiye’nin dünya ekonomisinde artan ağırlığını hazmedemeyen devletler, çeşitli vakıf ve fonlarla destekledikleri STK’ları harekete geçirerek Türkiye’ye karşı karalama kampanyalarına başladılar. Avrupalı bazı devletlerin başını çektiği turizm ve seyahat yasakları ile bu durum bir üst perdeye taşındı. Dünyada turizm gelirleriyle her yıl liste başında yer bulan Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan gibi devletlerin salgın dönemindeki çaresizlikleri ve sonrasındaki süreci yönetememesi bu devletlere büyük bir turizm geliri kaybı olarak yansıyacak. Türkiye ise turizm sektörünü pandemi şartlarına göre hızlıca tekrar dizayn ederek birçok devletin takdiri kazandı. Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, “Türkiye’nin güvenli turizm çabalarından etkilendim” diyerek Avrupa’da oynanan oyunu ortaya çıkardı.

Salgının boyutu büyüyor

Kovid-19 salgınında hâlâ yeterli altyapıyı oluşturamayan ve temel sağlık hizmetlerini bile sağlayamayan devletler test sayılarını düşük tutarak pandeminin etkisini sınır göstermeye çalışıyor. Gelişmiş birçok ülkenin kendi vatandaşlarını salgınla mücadelede tek başına bırakması büyük bir insanlık ayıbı olurken kriz yönetimindeki başarısızlık ise tarihin sayfalarına büyük bir fiyasko olarak yazılıyor. Salgının hızındaki artışla tüm dünyadaki vaka sayısının 10 milyonu geçmesi ve yarım milyon insanın bu mücadelede hayatını kaybetmiş olması yaşanan bu küresel krizin boyutlarını gösteriyor. Yetersiz test altyapısına rağmen her gün 200 bin yeni pandemi hastası listeye ekleniyor. ABD ve Brezilya’da ulaşılamayan ya da test yetersizliğinden hastalığı tespit edilemeyen insanların toplam vaka sayısının en az iki katı olduğu düşünülüyor.

Türkiye önceden hazırlandı

Dünya virüs salgına boyun eğmiş durumda. Her gün artan yeni vaka sayıları ve bir bir çöken sağlık sistemleri devletlerin böyle bir duruma ne kadar hazırlıksız olduklarını ayan beyan ortaya koydu. Türkiye, pandemi ile mücadelesini mevzuat olarak hazırladı ve KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) birimleri ile konuya erken hazırlık yapan devletler arasındaki yerini aldı. Tüm hazırlıklara rağmen bu kadar büyük çapta bir krizi yönetmek kolay bir iş değil. Türkiye Cumhuriyeti’ni bulunduğu bu zorlu coğrafyada ayakta tutan yegâne varlık devletine sahip çıkan millet bilincinin varlığı oldu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin