Dolar (USD)
34.13
Euro (EUR)
38.24
Gram Altın
2921.48
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Süper diplomasi!

Türkiye, Amerika'da yaşanan olayları, mükümmel bir diplomasi diliyle değerlendirdi. 15 Temmuz'da, "Türkiye için endişeliyiz" diyenlere, bu kez aynı dille cevap verildi.
Süper diplomasi!
07 Ocak 2021 17:03:41
Türkiye, Amerika'da yaşanan olayları, mükümmel bir diplomasi diliyle değerlendirdi. 15 Temmuz'da, "Türkiye için endişeliyiz" diyenlere, bu kez aynı dille cevap verildi.

DERLEME - SÜLEYMAN KARAKULLUK

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi Mustafa Şentop, ABD'deki olayları endişeyle izlediklerini, tarafları öncelikle sükunete davet ettiklerini belirtti. Şentop, "ABD'deki olayları endişeyle izliyor, tarafları öncelikle sükunete davet ediyoruz. Daima hukuk ve demokrasi içinde sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye olarak her zaman hukuktan ve demokrasiden yana olduk. Herkese de bunu tavsiye ederiz." ifadelerini kullandı.

İtidal çağrısı

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD'de meydana gelen olaylara ilişkin, şu ifadeler kullanıldı: "ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD'nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz." Açıklamada, ABD'deki Türk vatandaşlarına kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmaları tavsiye edildi.

Demokrasi işlesin

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "ABD'de demokrasinin tüm kurum ve teamülleriyle bir an önce işler hale geleceğine olan inancımızı koruyoruz." ifadelerini kullandı. Altun, şunları kaydetti: "ABD'de demokrasinin tüm kurum ve teamülleriyle bir an önce işler hale geleceğine olan inancımızı koruyoruz."

Hukukun üstünlüğü

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "ABD'de yaşanan olaylarda seçim sonuçlarını tanımayıp şiddete başvuran protestolar yanlış ve hukuksuzdur. Demokratik süreçlerin üstünlüğüne karşı çıkmak meşru değildir. Şiddet asla bir hak arama yöntemi değildir. Herkesi demokratik değerlere saygılı olmaya davet ediyoruz" dedi. Çelik. dünyanın her yerinde olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri'nde de demokratik süreçlerin üstünlüğünü ve hukukun meşruiyetini savunduklarını belirtti.

Endişeyle takip ediyoruz

amerik_3a32b275117d7cfd07b45f2e119d0df0.jpg

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD'de yaşananları değerlendirdi. Twitter'dan hesabından paylaşım yapan Bakan Gül, "ABD Kongresi'nde yaşanan ibretlik olayları endişeyle takip ettik. Her zaman ve her yerde savunduğumuz gibi Birleşik Devletler'de de demokrasi ve hukukun işlemesini, seçmen iradesine saygı duyulmasını ve bu iradenin tecelli etmesini diliyorum." ifadesini kullandı.

KKTC'den açıklama

ersin-tatar_4fa60b6117202275d43b049bd6d5d566.jpg

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD'nin başkenti Washington'da Donald Trump destekçilerinin polis barikatını aşarak Kongre binasına zorla girmesiyle çıkan olaylara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "Kongre binasının göstericiler tarafından basılmasına kadar varan siyasi krizi endişeyle izliyoruz." ifadesi kullanıldı. ABD Kongresinin basılması sırasındaki olaylarda 4 kişi hayatını kaybetmişti.