Süper Bölgeler' için 400 milyar dolarlık ilk yatırım tutarı gerekiyor
İskoçya merkezli araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie tarafından hazırlanan rapor, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Gelecek Mineralleri Forumu'nda sunuldu. "Süper Bölgeler: Enerji Dönüşümü Nasıl Sağlanır?" başlıklı bu rapor, maden zengini ülkelerin oluşturacağı Süper Bölgelerin, dünya genelinde enerji dönüşümü için önemli bir rol oynayabileceğini vurguluyor.
Rapora göre, enerji teknolojileri için kritik olan minerallerin üretimi için küresel liderlik, maden çıkarımı, rafinasyon ve alt yapı yatırımlarını içeren stratejik planlamalara bağlı.Türkiye'nin de dahil olduğu Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya'daki maden zengini ülkelerin oluşturacağı Süper Bölgeler için 400 milyar dolarlık bir başlangıç yatırımı gerekiyor.
Süper Bölgeler, ekonomik, coğrafi ve kültürel benzerlik gösteren, maden rezervleri zengin, işleme yeteneğine sahip ve finansal destek sağlayabilen ülkeleri kapsıyor. Rapor, Afrika'nın enerji dönüşümü için gerekli mineral madenler açısından lider konumda olduğunu belirtiyor. Afrika, küresel kobalt rezervlerinin yüzde 80'ini, mangan rezervlerinin yüzde 44'ünü ve grafit rezervlerinin yüzde 21'ini barındırıyor.
Kaynaklar sınırlı
Orta Doğu'nun ise Süper Bölgelerde finansal ve altyapı sorunlarının çözümünde önemli bir rol oynayabileceği ifade ediliyor. Orta Doğu ülkeleri, trilyon dolarlık devlet fonları yönetme ve madencilik konusunda deneyime sahip olmalarıyla dikkat çekiyor. Ancak bölgedeki mineral kaynaklarının sınırlı olması, farklı işbirliklerini zorunlu kılıyor.
Rekabetçi iş gücü gibi avantaj sağlıyor
Güney Asya ise finansal ve doğal kaynaklarda diğer bölgeler kadar güçlü olmasa da, talep ve üretim açısından önemli potansiyele sahip. Özellikle Hindistan'ın güneş enerjisi ve elektrikli araç hedefleri, bölgenin mineral talebini artırıyor. Limanlara yakınlık, düşük üretim maliyetleri ve rekabetçi iş gücü gibi avantajlar, Güney Asya'nın tedarik zinciri operasyonları için ideal bir bölge olmasını sağlıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.