Dolar (USD)
34.21
Euro (EUR)
37.14
Gram Altın
2980.76
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Süper Bölgeler' için 400 milyar dolarlık ilk yatırım tutarı gerekiyor

Türkiye, Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya'nın maden zengini ülkeleri, geleceğin ekonomik gücünü belirleyecek 'Süper Bölgeler' için 400 milyar dolarlık dev bir yatırım tutarına ihtiyaç duyuluyor.
Süper Bölgeler' için 400 milyar dolarlık ilk yatırım tutarı gerekiyor
19 Ocak 2024 14:08:24
Türkiye, Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya'nın maden zengini ülkeleri, geleceğin ekonomik gücünü belirleyecek 'Süper Bölgeler' için 400 milyar dolarlık dev bir yatırım tutarına ihtiyaç duyuluyor.

İskoçya merkezli araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie tarafından hazırlanan rapor, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Gelecek Mineralleri Forumu'nda sunuldu. "Süper Bölgeler: Enerji Dönüşümü Nasıl Sağlanır?" başlıklı bu rapor, maden zengini ülkelerin oluşturacağı Süper Bölgelerin, dünya genelinde enerji dönüşümü için önemli bir rol oynayabileceğini vurguluyor.

Rapora göre, enerji teknolojileri için kritik olan minerallerin üretimi için küresel liderlik, maden çıkarımı, rafinasyon ve alt yapı yatırımlarını içeren stratejik planlamalara bağlı.Türkiye'nin de dahil olduğu Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya'daki maden zengini ülkelerin oluşturacağı Süper Bölgeler için 400 milyar dolarlık bir başlangıç yatırımı gerekiyor.

Süper Bölgeler, ekonomik, coğrafi ve kültürel benzerlik gösteren, maden rezervleri zengin, işleme yeteneğine sahip ve finansal destek sağlayabilen ülkeleri kapsıyor. Rapor, Afrika'nın enerji dönüşümü için gerekli mineral madenler açısından lider konumda olduğunu belirtiyor. Afrika, küresel kobalt rezervlerinin yüzde 80'ini, mangan rezervlerinin yüzde 44'ünü ve grafit rezervlerinin yüzde 21'ini barındırıyor.

Kaynaklar sınırlı

Orta Doğu'nun ise Süper Bölgelerde finansal ve altyapı sorunlarının çözümünde önemli bir rol oynayabileceği ifade ediliyor. Orta Doğu ülkeleri, trilyon dolarlık devlet fonları yönetme ve madencilik konusunda deneyime sahip olmalarıyla dikkat çekiyor. Ancak bölgedeki mineral kaynaklarının sınırlı olması, farklı işbirliklerini zorunlu kılıyor.

Rekabetçi iş gücü gibi avantaj sağlıyor

Güney Asya ise finansal ve doğal kaynaklarda diğer bölgeler kadar güçlü olmasa da, talep ve üretim açısından önemli potansiyele sahip. Özellikle Hindistan'ın güneş enerjisi ve elektrikli araç hedefleri, bölgenin mineral talebini artırıyor. Limanlara yakınlık, düşük üretim maliyetleri ve rekabetçi iş gücü gibi avantajlar, Güney Asya'nın tedarik zinciri operasyonları için ideal bir bölge olmasını sağlıyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme