Sülük tedavisi hangi durumlarda uygulanmaz?
Sülükler tükürüklerinde hirudin denilen bir enzim üretir. Hirudin güçlü bir antikoagülandır. Bunu, konakçılarının bir pıhtı oluşturmasını engellemek için üretirler, böylece kanla daha kolay bayılırlar. Bir sülük uyguladığınızda, hirudin, sülük çıkarıldıktan sonra 2-3 saat boyunca sürekli kanamanın devam etmesi için lokma lokal olarak hareket eder. Bağlanırken, sülük doku içindeki basıncı kolaylaştıran birikmiş kanın bir kısmını aktif olarak uzaklaştırır. Sülük çıkarıldıktan sonra, biriken venöz kan, doku için terapötik olan sülükün bağlandığı yerden tahliye olmaya devam edecektir. Hirudin etkileri birkaç saat kadar sürebilir. Kanın boşalmasını durduğunda artık aktif olmadığını söyleyebilirsiniz. O sırada doktorlar tarafından aksi belirtilmedikçe, başka bir sülük uygulamanız gerekir. Peki Sülük tedavisi hangi durumlarda uygulanmaz?
Sülük tedavisi uygulamasında dikkat edilmesi gereken noktaların başında hastanın anemi (kansızlık) sorununun olmaması, kan sulandırıcı ilaç kullanmıyor olması, pıhtılaşmaya engel bir hastalığının bulunmaması ve vücudunda aktif bir kanama odağının bulunmaması gelir. Ayrıca gebelerde ve emziren annelerde, kontrolsüz diyabet hastalığı veya kalp yetmezliği olanlarda da sülük tedavisi uygulanmaz.
- Kanama Diyatezleri (Hemofili gibi)
- Aktif Kanama Odağının Varlığı
- Ciddi Anemi (Hb < 10)
- Cerrahi Girişim Öncesi
- Kan Sulandırıcı İlaç Kullanımı
- Gebelik ve emzirme durumlarında sülük tedavisi uygulanmamaktadır.
Vücudun Hangi Bölgelerine Sülük Uygulanmaz?
- Yumuşak Cilt Bölgeleri (Göz kapağı çevresi gibi)
- Keratinize Bölgeler (Avuç içi, ayak tabanı gibi);
- Önemli Damarların Üzeri (Boyun, çene altı, koltuk altı, kasık gibi)
"dışında" her bölgeye sülük uygulanabilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.