Dolar (USD)
34.46
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2924.35
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Süleymaniye Camisi'nin sırları hala çözülemedi

Süleymaniye Camisi, 464 yıl önce bugün açıldı. İs odalarından sesi havada tutmasına kadar pek çok sırrı saklayan Süleymaniye Camisi, sütununda Mimar Sinan'ın da imzasını taşıyor.
Süleymaniye Camisi'nin sırları hala çözülemedi
07 Haziran 2021 14:53:27
Süleymaniye Camisi, 464 yıl önce bugün açıldı. İs odalarından sesi havada tutmasına kadar pek çok sırrı saklayan Süleymaniye Camisi, sütununda Mimar Sinan'ın da imzasını taşıyor.

Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Camisi, 7 Haziran 1557 tarihinde açıldı. Cami mimari güzelliğiyle göz doldururken, pek çok sırrı ve Mimar Sinan'ın dehasını bünyesinde saklıyor.

Süleymaniye Camisi'nin pek çok sırrı bilinmesine rağmen bugün bile çözülebilmiş değil. Bu iddiayı Süleymaniye Camisi'nin mimarisi üzerine uzun yıllardır araştırmalar yürüten ve statiğini çözen İnşaat Yüksek Mühendisi Vahit Okumuş'un ifadeleri de doğruluyor.

İs odalarının sırrı

Okumuş, "Hep sorarlar bana 'is odasını anlat' diye. Ben anlatamam diyorum. Yerini biliyorum, nasıl bir şekli olduğunu biliyorum. Bizden öncekiler sadece 'Burada is odası, isler burada toplanıyor. İslerden mürekkep yapılıyor' diye anlatıyor. Caminin her tarafında kandil yakılıyor. Bunlar is odasına nasıl gidiyor? Niye başka yerleri islemiyor. Araştırıyorum ve henüz bulmuş değilim. Bunun bir bilimi var." diye konuştu.

4_3b294c95970de2fb7202566ead342426.jpg

Sesi havada tutan sistem

Camideki ses sistemine de değinen Okumuş, "Sinan öyle bir akustik oluşturmuş ki, hoca konuştuktan 3 saniye sonra sesi en sona geliyor. Bu ne demektir biliyor musunuz? Havada sesi asmak demektir. Bunu nasıl asıyor, bilmiyoruz.'' şeklinde konuştu.

'Sinan'ın depreme karşı çözümü'

Sinan'ın yaptığı minareleri yıkabilecek bir depremin İstanbul'da taş taş üstünde bırakmayacağını söyleyen Okuşmuş, şöyle konuştu:

Sinan'ın yaptığı minareler büyük bir depremde yıkılırsa, İstanbul'da taş taş üstünde kalmaz. Sinan bu kadar iyi hesap yapar ve çok iyi deprem bilgisi vardır. Bütün büyük eserleri taneli dolgu zemin üzerine yapılır. Mühendislikte denilir ki dolgu zemin üzerine bina yapılmaz. Sinan özellikle yapıyor. Niye yapıyor? En büyük deprem, kayma depremidir. Aşağıda toprak kayar, kayarken taneli olduğu için yavaş yavaş üstü harekete geçirir.

Matematik yanıltır, Sinan geometriyi kullanır

Okumuş, Mimar Sinan'ın geometriyi tercih ettiğini söyleyerek, ''Sinan'ın kendi matematiği, doğal matematiktir. Geometriyi kullanarak çözümler üretir. Geometri insanı yanıltmaz, matematik yanıltır. Geometri yanıltmadığı için de doğal statiği bulmuş, bu statik sonucunda da doğal mimariyi bulmuştur. Önce onun matematiğini bilmeniz lazım, ondan sonra o matematik sizi yönlendirecek." dedi.

plan_a56f39a5492c1d12c4832ac1a7810b0d.jpg

Zamanı test eden adam

Süleymaniye Camisi'nin altından nem gelmediğini, Sinan'ın kullandığı teknik ile bunu başardığını aktaran Okumuş, yaptığı araştırmalarda Sinan'ın izolit kullandığını öğrendiğini anlattı.

Sinan'ın, tarihin bir laboratuvar olduğunu bildiğini dile getiren Okumuş, "Romalıların eskiden yaptığı taşları tetkik eder. O taşın aynısını ocaktan alır. Dünyada zamanı test eden laboratuvar yok. Zamanı tarih test eder. Sinan, bunu biliyor. Gidiyor, gözlenmiyor. 'Bu taş yıllarca dayanmışsa, ben de eserimi ondan yapayım' diyor. Biz bu işin uyduruk tarafında gidiyoruz ve Sinan'ı da tanıtamıyoruz." diye konuştu.

Vav harfinin sırrı

Tarihçi Ahmet Anapalı ise, Mimar Sinan'ın Süleymaniye Camisi'ne attığı imzayı anlattı.

Anapalı, ''Mimar Sinan kendi yaptığı her esere imza atmadı. Kefil olduğu eserlere imza attı. Mimar Sinan'ın imzası 'vav'dır. Vav harfi, insanın Allah huzurundaki halidir. El Fakir'ul Halil'dir Sinan. İnsan iki şekildedir. Ya insan karşısındaki 'Elif' hali ya da Yaratan karşısındaki 'vav' hali.'' şeklinde bilgilendirme yaptı.

1_3251df97cf58247a48a521508aeb0c5e.JPG

New York Times: Michelangelo, Mimar Sinan ile kıyas edilemez

ABD merkezli New York Times gazetesi de Mimar Sinan'ın dehasına dikkat çekek için aynı dönemin mimarı olan İtalyan Michelangelo ile karşılaştırdı.

NY Times, ''Michelangelo, Mimar Sinan ile kıyas edilemez. Böyle bir kıyas Sinan'a haksızlık olur. Sinan, dünyanın ilk yıldız mimarıdır.'' ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin