Dolar (USD)
34.33
Euro (EUR)
36.31
Gram Altın
2830.56
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sulak alanları kurtarma planı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ülke genelindeki sulak alanların sürdürülebilir şekilde korunmasını sağlamak üzere strateji belgesi ve bunun uzantısı olarak sulak alanların her biri için ayrı olmak üzere eylem planları hazırlanması kararını aldı.
Sulak alanları kurtarma planı
18 Eylül 2013 00:00:00
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ülke genelindeki sulak alanların sürdürülebilir şekilde korunmasını sağlamak üzere strateji belgesi ve bunun uzantısı olarak sulak alanların her biri için ayrı olmak üzere eylem planları hazırlanması kararını aldı.

ABDÜLMUTTALİP ILGAZ / ANKARA

İzinsiz kuyular tehlike saçıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça başkanlığında yapılan toplantıda Bakanlık ilgili birimleri sulak alanların vaziyetini ele aldı. Toplantıda masaya yatırılan "Sulak Alanları Tehdit Eden Faktörler" çalışmasında şu değerlendirmelere yer verildi:

"-Özellikle Orta Anadolu'da yer altı sularının aşırı miktarda kullanımı ve 10 binlerce izinsiz kuyu açılması yüzünden yer altı suyu rezervleri oldukça azalmıştır. Bazı yerlerde 300 metre derinliğine kadar su bulunması dahi zor hale gelmiştir.

-Sulamada salma sulama gibi tekniklerin hala yaygın olarak kullanılıyor olması problem teşkil etmektedir.

-Yanlış ürün deseni su kaynaklarını tehdit etmektedir.

-Bütün dünyada olduğu gibi iklim değişikliğinin ve buna bağlı olarak küresel ısınmanın etkileri nedeni ile yağışlarda gözle görülebilir şekilde azalmalar görülmektedir."

Her sulak alan için ayrı eylem planı

Akşehir, Burdur, Seyfe ve Meke Gölleri'nin özel olarak ele alındığı toplantıda, sulak alanların korunması için genel bir strateji belgesi hazırlanması kararlaştırıldı. Strateji belgesinden yola çıkarak sulak alanların her biri için ayrı eylem planı hazırlanarak uygulamaya konulması kararı da alındı.

Bu aşamadan sonra yapılacak çalışmalar kapsamında değerlendirilecek çözüm teklifleri ise özetle şöyle:

"-Sulak alan havzasındaki depolamalı su yapılarının sulak alanları olumsuz etkilememesi için gerekli can suyunun verilmesinin sağlanması veya planlanması.

-Özellikle sulak alan havzasında yer altı suyu kullanımında ve sulama projelerinde hassas davranılması.

-Kaçak yüzey suyu ve yer altı suyu kullanımının engellenmesi.

-Ekosistem yapısındaki (su rejimi, habitat durumu vb.) tabii ve sun'i müdahaleler neticesi sorun yaşanan sulak alanlarda rehabilitasyon çalışmalarına başlanması.

-Havza Koruma Eylem Planlarına, Sulak Alan Yönetim Planlarının entegre edilmesi.

-1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planlarına Havza Koruma Eylem Planları ve Sulak Alan Yönetim Planlarının entegre edilmesi."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin